Català

Salta el menu

Menú d´idiomes


La residència del planter (1979-2011)


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Club

30.06.2011 11:25

La Masia de can Planes, residència de joves esportistes (1979-2011)

Manel Tomàs


Durant gairebé 32 anys la vella masia de can Planes va ser la llar on moltes generacions de joves barcelonistes van somiar amb triomfar al Camp Nou, un estadi que es podia contemplar des de les finestres dels seus dormitoris.


La Masia de can Planes, residència de joves esportistes (1979-2011)

La Masia de can Planes va ser construïda el 1702 i estava enclavada dins dels terrenys adquirits l’any 1950 per a la construcció del Camp Nou. L’any 1966 va esdevenir seu social del Club, però el 1978 les oficines es van traslladar al costat de la Pista de Gel. Així, la Masia va quedar disponible per a un nou servei.

1979: S’inaugura la residència de la Masia

El president Josep Lluís Núñez va decidir transformar aquesta vella casa de pagès en una residència destinada als joves jugadors del planter amb el domicili familiar allunyat de la ciutat de Barcelona. Aquestos nois menors d’edat vivien escampats per pensions i cases particulars i moltes vegades no podien ser degudament controlats com desitjaven les seves famílies i els serveis del Club.

MASIA-_NENS_ESTUDIANT.jpgLes obres d’adequació es van efectuar ràpidament i el 20 d’octubre de 1979 es va inaugurar la nova residència sota la direcció de Francesc d'Assís Segarra. La Masia disposava de cuina, menjador, sala d’estar, biblioteca, administració, banys, dutxes i quatre grans dormitoris i vestidors. De fet, la capacitat de la Masia era per només 15 nois, per la qual cosa ben aviat es va haver d’habilitar un petit recinte de dues plantes dins del mateix Camp Nou, amb cabuda per a uns 45 residents.

La primera generació de joves de la Masia: temporada 1979/80

És obligat recordar que els primers residents de la Masia van ser 20 joves futbolistes carregats d’il·lusió. Divuit d’ells eren catalans i dos pertanyien a la resta de l’Estat espanyol. La llei del futbol és crua i molts no van poder complir el seu somni d’arribar a jugar al primer equip, però entre els que sí que ho van poder fer destaquen noms com Guillermo Amor (actual director de Futbol Formatiu), Esteve Fradera, Àngel Pedraza i Jordi Vinyals. Pedraza va ser el primer jugador format a la Masia que va debutar amb el primer equip en competició oficial, a un partit de la Copa de la UEFA contra l’Sliema Wanderers, a Malta, el 16 de setembre de 1980.

Bons jugadors i millors persones

Desx_aniversari_7-11-89.jpgEls responsables de la residència, des de Francesc d'Assís Segarra fins a Carles Folguera, sempre han vetllat per la formació dels seus joves inquilins de la Masia tot inculcant-los els valors de l'esportivitat, educació, companyonia i responsabilitat amb els estudis. L’aspiració bàsica és que el nois tinguin present que a la vida hi ha valors més importants que la competició. Així, la vida a la Masia s’ha alternat sempre amb els estudis. Al matí, classes al col·legi o a l’institut i a la tarda, futbol. El futur d’un esportista sempre és molt incert i l’escolarització és sempre primordial.

L’obra de Joan César Farrés

L'any 1987 Joan César Farrés es va fer càrrec de la direcció de la residència. Ben aviat va demostrar que era la persona idònia per donar l’embranzida definitiva a la Masia, Obert i cordial com pocs, es va guanyar l'estima i el respecte de tots els inquilins. Amb ell, la Masia va experimentar una profunda transformació que la va convertir en referència i punt d'atracció de les joves promeses espanyoles.

La darrera generació: temporada 2010/11

La_Masia.jpgEls residents de la Masia en la seva darrera temporada a can Planes han estat 57. A diferència del que passava durant els primers temps, no tots ells són futbolistes, ja que hi ha 10 jugadors de bàsquet i un d’hoquei patins. D’altra banda, aquests nous temps de globalització s’han deixat notar a la Masia, on dels 57 residents 16 són catalans, 19 espanyols, dos europeus, quatre sud-americans i 16 africans. Al capdavall, independentment del seu origen tots ells pertanyent a la pedrera blaugrana i tots aprenen i difonen els valors de la Masia.

Balanç definitiu de la Masia

La residència de la Masia de can Planes tanca avui les portes definitivament. La manera més immediata de demostrar el tresor que hem tingut durant aquests 32 anys (i que ara tindrem a Sant Joan Despí) és fer un cop d’ull a l’actual Barça de Guardiola. Però per força ens hem de remuntar molt més enllà. I els números no enganyen: des de la seva inauguració l’any 1979, uns 70 futbolistes formats a la Masia han jugat algun partit oficial amb el primer equip del Barça. Entre aquests, destaquen noms com Amor, Milla, Guardiola, Sergi, De la Peña, Puyol, Reina, Víctor Valdés, Iniesta, Messi, Bojan, Pedro i Thiago. Quasi res.

Si vols conèixer una de les primeres normatives de funcionament intern de La Masia, fes clic aquí

Noticies del Club

Revista Barça


Patrocinadors oficials


Copyright - FCBarcelona | Nota Legal | Venda entrades | Aquesta pàgina web és l´única oficial del FC Barcelona

Segueix-nos a: Facebook | Twitter | Youtube | RSS


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana