1-0, Saviola (min. 17)
2-0, Giuly (min. 67)
3-0, Iniesta (min. 81)

Campions d'hivern (3-0)

El Barça ha recuperat el liderat i s'ha proclamat campió d'hivern després de superar el Nàstic (3-0) en un partit sense gaires oportunitats. Saviola, Giuly i Iniesta han segellat una victòria molt treballada.

Amb cinc novetats en l'onze inicial, on destacava la presència de Thuram de central, Oleguer i Zambrotta als laterals i Saviola en punta, el Barça ha mantingut l'eficàcia i s'ha proclamat campió d'hivern, però ha hagut de suar de valent per superar el bon plantejament d'un Nàstic que no ha demostrat en cap moment ser el cuer de la Primera Divisió.

Els gols de Javier Saviola, Ludovic Giuly i Andrés Iniesta han donat tres punts molt importants per al FC Barcelona, que li donen el títol honorífic de campions d'hivern, malgrat que encara queda un partit pendent, contra el Betis. Els ha costat molt més del que es podia preveure, i és que el Nàstic de Paco Flores ha plantat cara a tot un Barça amb un bon plantejament basat en la forta pressió sobre els homes del migcamp blaugrana.

Malgrat no generar ocasions clares de gol -Valdés ha estat un espectador més-, l'equip grana ha jugat de tu a tu al campió de Lliga i ha demostrat, amb el seu joc, que la salvació és possible. Per la seva banda, el Barça, més pràctic que en d'altres ocasions, ha sabut tenir la paciència necessària per superar l'equip tarragoní. Rijkaard ha encertat, a la segona part, amb l'entrada d'Iniesta i Gudjohnsen, dos jugadors que han donat un altre aire a l'atac del FC Barcelona i que han contribuït, de forma decisiva, als dos últims gols del Barça.

Saviola encarrila el partit

L'home de moda, el davanter més en ratxa de la plantilla blaugrana, Javier Saviola, ha estat l'encarregat en el minut 17 de neutralitzar el bon joc inicial del Nàstic de Tarragona i d'encarrilar la victòria. Els homes de Paco Flores han jugat un primer quart d'hora més que notable, tocant molt la pilota i donant una imatge que dista molt de la que han ofert al llarg dels 18 partits anteriors del Campionat de Lliga. Però tot ha acabat amb el gol de Saviola, quan el davanter argentí ha aprofitat a la perfecció una badada defensiva per marcar el primer gol del partit.

Amb el marcador a favor, el partit ha estat una mica ensopit. Sense ocasions clares, amb marcatges molt estrets, sobretot a Ronaldinho, els jugadors de Frank Rijkaard no s'han acabat de trobar còmodes sobre la gespa de l'estadi. Saviola, en el minut 38, ha tornat a estar en boca de tots en connectar de cap i enviar al travesser una bona centrada des de la banda dreta de Deco. Rubinos Pérez, el col·legiat del matx, però, ha xiulat falta del 'Pibito' sobre Calvo.

Iniesta, a la recerca d'idees

A la represa, la tònica ha estat pràcticament la mateixa que en els primers minuts de la primera part. El Nàstic, amb una bona teranyina sobre el migcamp blaugrana i ben plantat al darrere, ha evitat la bona circulació de pilota que acostuma a mostrar l'equip de Rijkaard. Fins i tot Carles Puyol s'ha atrevit, en més d'una ocasió, a pujar a l'atac vista la poca participació dels migcampistes barcelonistes. Amb aquest panorama, Frank Rijkaard ha fet entrar Iniesta per aportar idees a un migcamp poc fresc.

La millor jugada de la segona, però, ha arribat de les botes d'un defensa, Oleguer Presas, que en el minut 64 ha rebut dins l'àrea una magnífica passada de Ronaldinho. El de Sabadell ha xutat creuat, però Bizzarri ha estat molt atent i ha aconseguit refusar el perill. Un minut després Rijkaard ha donat descans a Saviola i en el seu lloc ha entrat Eidur Gudjohnsen.

Giuly aporta tranquil·litat

El recent incorporat Gudjohnsen ha estat decisiu amb la seva contribució en el segon gol del FC Barcelona. En el minut 67, una bona centrada de Ronaldinho des de la banda dreta -el Gaúcho ha buscat la llibertat de moviments per desempallegar-se del marcatge de l'argentí Calvo-, ha estat rematada amb el cap per l'islandès i quan el Camp Nou ja cantava el gol, l'exblaugrana Mingo ha rebutjat com ha pogut; la pilota ha anat al travesser de la porteria grana i ha caigut a peus de Ludovic Giuly, que ha marcat el segon de la nit, el gol de la tranquil·litat.

Arriba el tercer

Un altre cop Eidur Gudjohnsen ha estat protagonista en un dels gols del Barça. Una passada interior cap al davanter escandinau, que esperava d'esquenes a la porteria, ha servit a Ronaldinho per intentar superar l'argentí Bizzarri. L'exporter del Valladolid, però, ha tret una bona mà, però el seu refús ha anat a parar a les botes d'un Andrés Iniesta que, amb un xut amb la cama esquerra, ha dut la pilota al fons de la xarxa de la porteria del Nàstic. Un gol que tancava el marcador d'un partit que, malgrat el resultat final, s'ha hagut de treballar i suar de valent.

La prèvia

Precedents llunyans

Barça i Nàstic s'han enfrontat només tres vegades en Lliga amb els blaugranes com a locals. Va ser al camp de Les Corts, ara fa més de mig segle, quan els culers van vèncer amb un espectacular 10-1 (temporada 1949-50). Les dues Lligues anteriors els compromisos van saldar-se amb un empat (1-1, temporada 1947-48) i un altre triomf del FC Barcelona (3-1, temporada 1948-49).

Objectiu: ser campions d'hivern

Barça i Nàstic s'enfronten aquest vespre en el segon duel català consecutiu per als blaugranes. Els de Rijkaard busquen acabar la primera volta amb el primer triomf en Lliga del 2007 que, a més, els permeti ser campions d'hivern.

Fa exactament un mes que el Barça no juga un partit de Lliga al Camp Nou. Aquesta nit (19:00h, Barça TV), contra el Nàstic de Tarragona, ho tornarà a fer. Els blaugranes busquen el triomf després de tres partits consecutius (Atlètic de Madrid, Getafe i Espanyol) sense que aquest hagi arribat. Una victòria, a més, permetria ser campions d'hivern als de Rijkaard .

El rival, el cuer de la Lliga, sembla propici perquè la Lliga s'estreni al Camp Nou en aquest 2007 amb una victòria que permeti al Barça apropar-se de nou al lideratge. Els blaugranes, però, no han de confiar-se d'aquesta teòrica superioritat i han de demostrar-la dins el terreny de joc.

Retorn de Deco i Thuram: després de rebre l'alta mèdica, tant el portuguès com el francès han estat convocats per al matx davant el Nàstic d'aquest diumenge. Tots dos, absents des del partit amb l'Atlètic de Madrid, jugaran per primera vegada aquest any. La novetat de Deco farà que Rijkaard hagi de descartar-lo a ell, a Iniesta o a Xavi per al mig del camp, tot i que no seria cap sorpresa si tots tres surten d'inici davant un rival que sortirà a tancar-se al darrere. En aquest darrer cas, serien Edmílson i Motta els sacrificats.

Tancats al darrere: el Nàstic plantejarà el partit del Camp Nou, més que mai, des de la defensa. Amb una línia de quatre al darrere i una altra de cinc al mig del camp, amb 'trivot' destructor inclòs, buscarà sobretot mantenir la porteria a zero. El contracop, amb Portillo al davant, serà la seva principal arma. Amb aquest plantejament, els homes amb més talent del Barça, com són Ronaldinho, Deco o Iniesta, hauran de tractar d'obrir la llauna quan abans millor. Amb un gol fet, els visitants haurien d'avançar línies i els blaugranes trobarien més espais per sentenciar el matx.

El pitjor equip: potser no per joc, però sí per números. El Nàstic de Tarragona només ha sumat nou punts en 18 jornades de Lliga, en les quals tan sols ha aconseguit la victòria en dues ocasions. I lluny del Nou Estadi només en una, precisament contra l'altre conjunt català, l'Espanyol (0-1). Els tarragonins, a més, són l'equip que més gols ha encaixat com a visitant, amb un total de 18.

• At. Madrid1-0Osasuna
  • Vila-real CF0-0Sevilla CF
  • Real Betis1-1Racing
  • Deportivo0-0RCD Espanyol
  • Getafe CF1-0Celta
  • Llevant UD0-0Ath.Bilbao
  • R.Societat0-1València CF
  • Saragossa0-0Recreativo