Què són els XICS?

Salta el menú

Menú principal

Menú del contingut


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Reportatge sobre: XICS

Imatge del reportatge titulat:Què són els XICS?
Imatge del reportatge titulat: Què són els XICS?  Imatge del reportatge titulat: Què són els XICS?  Imatge del reportatge titulat: Què són els XICS?

Què són els XICS?

xics_qson_01.jpgEls XICS no són escoles de futbol. En aquest programa el futbol i l’esport no són un objectiu en si mateix: són una eina per afavorir l’accés dels infants i els joves més vulnerables als serveis d’educació i salut.

Basant-nos en l’enorme potencialitat de l’esport com a eina educativa i d’inclusió social i com a mitjà per afavorir el desenvolupament, la Fundació FC Barcelona contribueix a posar en marxa uns centres que ofereixen recursos educatius, sanitaris, psicosocials i de lleure als nens més desfavorits de diferents llocs del món amb l’objectiu de millorar-ne el desenvolupament físic, intel·lectual i social.

Els XICS es posen en marxa en països de renda baixa i en contextos en què hi ha alts nivells de vulnerabilitat infantil.

Els XICS han nascut per sumar

Aquests centres no estan concebuts com un substitutiu de l’escola ni dels altres serveis públics que cada govern té l’obligació i la responsabilitat de proveir als seus, sinó com un incentiu per a l’escolarització dels infants més vulnerables i com un complement.

Es tracta de centres on es duen a terme activitats extraescolars que permeten als infants passar-ho bé practicant esports i on, alhora, poden continuar aprenent, més enllà de les classes, en aspectes diversos com ara valors cívics, orientació professional, informàtica, habilitats socials, alfabetització, hàbits saludables, etc.

Al mateix temps, els XICS proveeixen aquests infants d'assistència en aspectes importants per al seu benestar, com la nutrició, la higiene i la salut, tant física com mental.

En col·laboració amb ONG, ministeris i administracions locals

Per donar credibilitat tècnica al programa i garantir una gestió adequada del centre, la Fundació FC Barcelona identifica en cada localització una ONG o una fundació local que doni suport quant al funcionament diari del centre.

Aquestes ONG estan reconegudes en l’àmbit local i tenen experiència en projectes amb nens i adolescents en risc d’exclusió social.

Per a la sostenibilitat dels projectes, els XICS compten amb el suport dels ministeris dels països i les administracions locals. Aquest suport es concreta en la cessió de terrenys per a la construcció o remodelació dels centres i dels equipaments esportius i en l’accés dels nens i les nenes del centre als serveis públics bàsics, especialment pel que fa a l’educació i la salut.

Amb personal qualificat

El centres compten amb personal qualificat de caràcter multidisciplinari que desenvolupa les tasques i activitats del centre amb total responsabilitat i vetlla per un bon desenvolupament físic, social i emocional dels nens i les nenes als quals es dóna suport.

Per desenvolupar aquesta tasca els XICS compten amb un director del centre, assistents socials, educadors, monitors, psicòlegs, metges i infermeres, comptables, administratius, cuineres i vigilants. Tots, des de la seva responsabilitat, vetllen pel foment d’aquestes competències en totes les activitats que es desenvolupen en cada centre.

Un projecte de futur

xics_qson_03.jpgAmb l’objectiu de garantir la sostenibilitat dels centres, la Fundació, impulsora principal d’aquest programa, es responsabilitza de la posada en marxa i el funcionament dels centres durant els primers tres anys, i hi inclou suport tècnic, econòmic i de recursos humans.

És des de la posada en funcionament del centre, però, que la Fundació treballa amb entitats locals, amb comunitats i amb els ministeris i autoritats que corresponen per crear les dinàmiques adequades que afavoreixin la participació de més entitats en aquest projecte perquè, en l’àmbit local, se’l facin “seu” des del principi.

En aquest sentit, després d’una primera fase en què la Fundació està totalment involucrada en tots els aspectes del programa, es vol que, amb l’ajut d’altres institucions, es doni el suport necessari per tal que el centre sigui autosuficient després d’aquest període d’impuls inicial.

Coneix els XICS a fons

Detall de la opció seleccionada

Els XICS arreu del món