Català

Salta el menu

Menú d´idiomes


Ruanda, un país marcat pels refugiats


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Club

04.03.2010 13:27

Ruanda, un país marcat pels refugiats

www.fcbarcelona.cat


Per primera vegada, el FC Barcelona, a través de la seva Fundació, visita un camp de refugiats a Ruanda, en el qual es dóna suport a més de 18.500 persones.


Fruit de l’acord amb l’ACNUR (Agència de l’ONU per als Refugiats), la Fundació del Barça ha visitat aquest dijous al matí per primer cop un camp de refugiats, concretament el de Kiziba, ubicat al districte Karongi, al nord- oest de Ruanda. El camp acull més de 18.500 refugiats procedents de la República Democràtica del Congo.

Refugiats del conflicte dels Grans Llacs

El conflicte dels Grans Llacs va marcar aquesta zona. I és que Ruanda encara està condicionada pels conflictes armats motivats per interessos geopolítics, socials i econòmics que han enfrontat des de fa dècades els dos grups ètnics presents a la regió: hutus i tutsis.

www.fcbarcelona.cat2.jpgArran de la crispació entre aquests dos grups, es va iniciar una guerra civil el 1994, que va provocar el genocidi d’uns 800.000 tutsis i hutus. Els rebels tutsis van vèncer el règim hutu i van acabar amb les matances el juliol del 2004. Encara que prop de 2 milions d’hutus van fugir cap a Burundi, Tanzània, Uganda i la RD Congo, les milícies també van entrar en conflicte amb l’ètnia tutsi d’aquest país. Per això, molts refugiats van veure’s obligats a fugir a Ruanda. Molts d’ells, nens i nenes. Una bona prova d’això és l’arribada massiva de refugiats de la RD del Congo a Ruanda l’any 1996. Tot i l’acord de pau del 2002, les tensions continuen latents.

El país amb més densitat de població

00911.jpgRuanda és, amb 10.746.111 habitants, el país de major densitat de població de l’Àfrica. L’objectiu de la col•laboració de la Fundació i l’ACNUR és donar suport integral a aquesta zona i intentar evitar l’explotació infantil, el reclutament forçós, el consum de substàncies tòxiques, la violència de gènere i els embarassos en menors d’edat.

A banda del suport educatiu, sanitari i en infraestructures que es dóna al camp de refugiats i en el centre educatiu que aquest dijous ha visitat la comitiva blaugrana, el FC Barcelona també ofereix suport, mitjançant activitats i infraestructures, en dos camps de refugiats més a Ruanda: a Nyabiheke, ubicat al districte de Gatsibo, amb més de 14.200 refugiats, i en el camp de Gihembe, al nord del país, en el qual n’hi ha prop de 19.500.

Foto: Eduardo Rubio.
Foto: Eduardo Rubio.
Acord molt profitós amb l’ACNUR
L’aliança entre la Fundació del Barça i l’ACNUR es va iniciar el gener del 2008 amb l’objectiu de promoure iniciatives a favor dels infants i joves refugiats, i s’emmarca en els programes de col•laboració del club amb les Nacions Unides. Avui, més de 100.000 nens i joves es beneficien de les activitats i les infraestructures impulsades per les dues entitats, i no només a Ruanda, sinó també a l’Equador i al Nepal.

Aquesta aliança, establerta des de l’any passat, compta amb més recursos econòmics gràcies al projecte MÉS, una iniciativa del Barça, l’ACNUR i NIKE per fomentar l’educació a través de l’esport entre joves vulnerables i refugiats a tot el món. La primera acció ha estat la creació de la marca MÉS de roba, els beneficis de la qual van destinats als projectes impulsats per la Fundació i l’ACNUR.


Comparteix a

Noticies del Club

Revista Barça


Patrocinadors oficials


Copyright - FCBarcelona | Nota Legal | Venda entrades | Aquesta pàgina web és l´única oficial del FC Barcelona

Segueix-nos a: Facebook | Twitter | Youtube | RSS


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana