Català

Salta el menu

Menú d´idiomes


Un ampli ventall de programes propis


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Club

15.10.2008 14:21

Un ampli ventall de programes propis

Vanessa Forns


La Fundació FC Barcelona té, a banda dels programes en col·laboració amb les Nacions Unides, una sèrie de programes propis que utilitzen l’esport com a eina educativa i d’inclusió social. En repassem els aspectes més destacats.


Gràcies a l'aliança de la Fundació amb l'Unicef, dos països més ( Malawi i Angola ) es beneficiaran del projecte conjunt d'ambdues entitats, a banda de Swazilàndia. Però els programes amb les Nacions Unides (la Fundació també treballa amb l'Acnur i la Unesco) són només una part de la tasca global de la Fundació, que desenvolupa també un ampli ventall de programes propis.

Dues grans branques

Dins dels seus programes propis, la Fundació FC Barcelona fa una divisió en dues branques fonamentals: “Solidaritat i cooperació” i “Esport i ciutadania”. Per mitjà de la primera, es consolida la dimensió social i solidària del club, i es globalitza el compromís d’una entitat que, a través de diferents iniciatives, es preocupa de les persones més necessitades. Amb la segona, la Fundació vol contribuir a fomentar una societat cívica i responsable prenent l’esport com a eix vertebrador.

Solidaritat i cooperació

La Fundació FC Barcelona engloba aquí dos programes principals: el XICS (Xarxa Internacional de Centres Solidaris) i les JES (Jornades d’Esport Solidari).

Costura_XICS_RT_Marx_2008.JPGXICS: Amb aquesta xarxa de centres repartida per diversos continents, la Fundació ofereix reforç escolar, assistència sanitària, suport psicosocial i accés a l’esport i el lleure als infants més vulnerables. Al mateix temps, vetlla per l’equitat de gènere. Els països amb XICS actualment són els següents: Catalunya, l’Equador, el Brasil, Mèxic, L’Índia, el Marroc, el Senegal, Mali i Burkina Faso.

JES: Aquest programa de la Fundació té com a objectiu la formació d’educadors en la utilització de l’esport com a eina educativa i d’integració social. Les JES ofereixen recursos als mestres, monitors i docents mitjançant la transferència de coneixements a través d’un curs d’unes quinze hores lectives, i els aprenentatges es posen en pràctica amb 15 hores més d’activitats socioeducatives i esportives amb els nens i nenes beneficiaris. Fins ara s’ha actuat a Catalunya, Hondures, el Senegal i el Marroc.

Esport i cuitadania

Des dels programes d’aquesta branca, la Fundació FC Barcelona vol potenciar programes i iniciatives de caràcter educatiu, cultural, científic i ciutadà.

1) Àrea Educació i Esportivitat: Amb els programes d’aquesta àrea, la Fundació fomenta una pràctica esportiva educativa i porta al món de l’educació el missatge de l’esport. En formarien part dos programes: Juga-la i Fem equip, fem ciutat.

QM3D0727.jpgJUGA-LA: Aquest programa fomenta entre l’alumnat valors positius a partir de casos pràctics relacionats amb l’esport. Es troba disponible per a tots els mestres de Catalunya a www.juga-la.cat, així com a Espanya i Iberoamèrica (en els dos darrers casos, Juégala).

FEM EQUIP, FEM CIUTAT: Es tracta d’un model de gestió de valors cívics i accions de sensibilització en clubs esportius municipals. Aquest model incideix en totes les persones que envolten el jove esportista.

2) Àrea Cohesió Social i Assistència: La solidaritat i el treball en equip dins el món de l’esport són els eixos dels dos programes d’aquesta àrea: Tot colors i Un somni per un regal.

TOT COLORS: Aquesta iniciativa proposa tornejos esportius amb l’objectiu d’integrar i cohesionar els nens immigrants en la societat. Es fomenta la convivència i la tolerància intercultural, i es combat la pràctica de les posicions reticents o declaradament adverses a la diversitat cultural i ètnica.

qm3d7829.jpgUN SOMNI PER UN REGAL: És la campanya nadalenca de recollida de joguines. Aquesta acció permet als esportistes de les diverses seccions i als socis mostrar la seva solidaritat amb nens que es troben en situacions de dificultat per motius de salut o de marginació social, mitjançant la donació de joguines i el seu repartiment en hospitals.

3) Àrea Arts i Lletres: L’esport com a part de la cultura. Aquesta és la premissa d’aquesta àrea, que integra els programes Lletres al camp i el Premi internacional de periodisme Vázquez Montalbán.

LLETRES AL CAMP: Es tracta d’una iniciativa conjunta amb la Institució de les Lletres Catalanes que destaca onze títols de novel•la, conte i poesia de la literatura catalana actual per celebrar la diada de Sant Jordi.

QM3D9186.jpgPREMIS MVM: Guardons que destaquen els millors treballs periodístics d’àmbit nacional i internacional de l’any en matèria esportiva, cultural i política. La Fundació FC Barcelona convoca aquest premi conjuntament amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya, els diaris ‘Avui’, ‘El País’ i ‘El Periódico’, el Grup Planeta i el grup editorial Random House Mondadori.

4) Àrea d’Investigació, Desenvolupament i Innovació: En aquesta àrea la Fundació exemplifica el seu compromís amb l’evolució científica i aposta pels avenços que, fruit de la recerca, poden millorar el coneixement, la salut i el benestar de la societat. Té obertes dues línies de recerca: les cardiopaties i les patologies musculotendinoses.
Un ampli ventall de programes propis
L'objectiu dels programes propis
Amb aquests programes propis, la Fundació FC Barcelona ha aconseguit desplegar diferents projectes que fomenten els valors, l’accés als drets fonamentals i el benestar de la infància. Una sèrie de programes, aquests, que esdevenen testimonis eloqüents del “més que un club al món”, i que ajuden la Fundació en la seva missió de promoure un model social emblemàtic a través del desenvolupament d’accions solidàries, culturals i formatives.


Comparteix a

Noticies del Club

Revista Barça


Patrocinadors oficials


Copyright - FCBarcelona | Nota Legal | Venda entrades | Aquesta pàgina web és l´única oficial del FC Barcelona

Segueix-nos a: Facebook | Twitter | Youtube | RSS


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana