FCBARCELONA.CAT

Salta el menú

Menú principal

Menú del contingut


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Reportatge sobre: Quins són els principals eixos d’actuació d’aquests centres?

Imatge del reportatge titulat: Quins són els principals eixos d’actuació d’aquests centres?
Programa XICS
Així, la nostra visió del Programa XICS es resumiria en aquesta frase:

Tots els infants tenen un gran potencial a desenvolupar, a alguns només els cal una “oportunitat” per sortir del cercle viciós de pobresa en el que es troben.
Els nens del món són el “nostre present”, però sobretot son el “nostre futur”.

Quins són els principals eixos d’actuació d’aquests centres?

Per a definir els principals eixos d’actuació d’aquest programa global de protecció de la infància vulnerable, hem tingut en compte per una part els drets dels infants recollits en la 'Convenció dels Drets del Nen' aprovada el 1989, i per una altra els 'Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni' de Nacions Unides, que sis dels seus vuit objectius, van dirigits a la infància.


• Promoure l’Educació Universal de tots els nens i nenes, sense cap tipus de discriminació.

Tots els nens i nenes tenen el dret d’accedir a l’escola i rebre una educació formal adequada. Per aquest motiu, des dels Centres Solidaris s’impulsarà la matriculació de tots els infants a l’escola pública que els correspongui i, a la vegada, es durà a terme un reforç extraescolar i un seguiment exhaustiu del seu rendiment.
A més de promoure l’escolarització i vetllar per un bon rendiment en el sistema educatiu formal, des dels centre Solidari també es fomentarà l’educació des d’una perspectiva no formal que ajudi els infants que no han estat mai escolaritzats, o que ho han estat de forma discontínua, a assolir el seu màxim potencial. D’aquesta manera, es preveu incorporar activitats educatives no formals com tallers ocupacionals, informàtica, sessions d’educació en valors, educació sanitària, o classes d’alfabetització i de reforç escolar, juntament amb les hores dedicades al joc, al lleure i al la pràctica esportiva.

• Garantir l’accés a l’assistència sanitària dels infants més vulnerables.

Des dels Centres Solidaris de la Fundació FC Barcelona es treballarà per a garantir l’accés a l’assistència sanitària de qualitat dels infants vulnerables inscrits al centre, oferint a tots ells una atenció integral amb els següents serveis:

- Visites mèdiques regulars, que permetran fer un seguiment de les vacunacions, el desenvolupament psico-motriu i emocional, així com la detecció de possibles malalties o problemes de salut.
- Seguiment del creixement i suport nutricional dels infants del centre.
- Sessions d’educació sanitària, de nutrició i d’higiene dirigides tant als nens i nenes, com al seu nucli familiar. Aquestes sessions seran claus per a millorar el coneixement d’aspectes bàsics, sobre la salut, que podran evitar futures malalties transmissibles prevalents a la regió . La comunicació s’orientarà més enllà d’una simple xerrada informativa, amb l’objectiu d’escoltar i compartir les experiències amb els pares i així ajudar a comprendre la seva rellevància per millorar la qualitat de vida les seves vides i les dels seus fills.

• Prestar suport psicosocial als infants.

Els infants als que van dirigits aquests programes són nens i nenes que viuen en situacions altament precàries, algunes amb alt risc d’exclusió social, tant a nivell socioeconòmic com per diverses situacions crítiques a nivell emocional i afectiu.
Es treballarà per poder aconseguir que els nens desenvolupin aptituds positives enfront la vida diària en relació amb la gent que els envolta, i donar sortida a conflictes socials o familiars que els afecten directament. L’esport, actuarà com una eina molt potent per treballar sobre l’estat psicosocial dels infants, i es preveu treballar directament sobre les diferents situacions quotidianes que afecten els nens i nenes:

- Resoldre els problemes i saber prendre decisions.
- Combinar un pensament creatiu i un pensament crític.
- Saber comunicar eficaçment i posseir habilitat per a les seves relacions interpersonals.
- Aprendre a tenir consciència d’un mateix i aconseguir empatia amb d’altres persones.
- Saber gestionar l’estrès i les emocions.

• Garantir l’accés a l’esport i al lleure.

El centre comptarà amb unes adequades instal·lacions esportives, un camp de futbol i una pista poliesportiva on es pugui practicar esports com el bàsquet, l'handbol o el futbol sala. A més, el Centre oferirà activitats esportives per als nens i nenes del centre i promourà una adequada pràctica de l’esport i l’educació física per a totes les nenes i els nens de la regió, fent especial èmfasi en l’esport, no com a objectiu pròpiament, sinó com a eina integradora i que afavoreix el desenvolupament.

• Comptar amb ONG/Fundació local amb experiència.

Pel funcionament i credibilitat del centre, la Fundació del FC Barcelona treballarà amb ONG i Fundacions locals que ens donaran suport en el funcionament diari del centre. Aquestes ONG hauran d’estar reconegudes a nivell local, i tindran experiència en projectes amb nens i adolescents en situació de vulnerabilitat.

• Comptar amb Personal qualificat:

El centre comptarà amb un personal qualificat de caràcter multidisciplinari, que desenvoluparà les tasques i activitats del centre amb total responsabilitat, vetllant per un bon desenvolupament físic, social i emocional dels nens i nenes als que es doni suport. Per fer aquesta tasca comptarem amb: Coordinador del Centre, Assistents Socials, Educadors, Monitors, Psicòlegs, Metges i Infermeres, Comptables, Administratius, Cuineres i Vigilants. Tos ells i des de la seva responsabilitat vetllaran pel foment d’aquestes competències en totes les activitats que es desenvolupin al centre.

• Comptar amb el suport de les entitats públiques locals.

Per a la sostenibilitat dels projectes, és molt important la implicació dels Ministeris i les autoritats locals corresponents, i en tot Centre Solidari que es posi en marxa, la Fundació del FC Barcelona comptarà amb aquest suport pel que fa a la cessió de terrenys per a la construcció o remodelació del centre i/o dels equipaments esportius, a més de comptar amb l’accés dels nens i nenes del centre als serveis públics bàsics en especialment pel que fa a matèria d’educació i salut.

• Sostenibilitat per la gestió i funcionament del centre.

També en la línia d’aconseguir la sostenibilitat dels centres després de la posada en marxa i funcionament durant els primers 3-4 anys, del que serà responsable la Fundació del FC Barcelona i d’altres entitats que col·laborin en el projecte. La Fundació treballarà amb entitats locals d’execució, comunitats i amb els ministeris i autoritats locals per crear conjuntament una dinàmica de treball en equip que afavoreixi que el projecte se’l facin “seu” des d'un inici, i que després del desemborsament inicial per la posada en marxa del centre, des del nivell local i amb ajut d’altres institucions que vagin donant suport, el centre sigui autosuficient després d’aquest període inicial.


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana