Remuntada per arribar a la final (29-26)

18.12.2010 17:32

Llorenç Tarrés (enviat especial)

Xavi Pascual ha celebrat amb victòria el seu partit 100 com a tècnic del Barça Borges. Els blaugranes han hagut de treballar de valent per imposar-se a l’Ademar i diumenge jugaran la final de la XXI Copa Asobal, la dotzena de la història.

En aquests 100 partits de l’entrenador blaugrana, només quatre equips han pogut guanyar el Barça Borges. I entre ells no hi ha l’Ademar de Lleó, un rival que ha plantat molta cara, fins on li han arribat les forces i els efectius, però que al final, com ja va passar a la Lliga, ha acabat cedint davant la maquinària blaugrana, molt més pesada. Aquest cop, Rutenka, Igropulo i el de sempre (Saric) han estat factors decisius.

No ha estat un partit brillant, però quedarà marcat per l’excel·lent resposta de l’equip després del descans. El Barça Borges perdia i patia, no trobava el camí davant un intens Ademar, però a la represa ha posat sobre la taula els arguments habituals per arribar així a lluitar pel setè títol en aquesta competició.

D’un bon inici a la desconnexió

Laszlo Nagy ha obert el compte golejador del torneig. L’hongarès ha exercit de capità i ha empès l’equip en la seva sortida a la pista. El Barça Borges ha sortit dominador i ben aviat ha agafat avantatge. Juanín García, amb quatre gols consecutius, infal•lible des dels 7 metres, ha col·locat un còmode 6-3.

L’Ademar, com havia pronosticat el seu entrenador, Jordi Ribera, patia les dificultats que planteja la defensa 6-0 dels blaugranes: intensa, granítica, amb Nagy, Sorhaindo i Jernemyr a l’eix, i bones ajudes dels extrems. Patien els castellans per trobar forats, amb excepció de Montoro, un dels sostres de la Lliga, i un actiu Cutura.

A mesura que passaven els minuts, l’Ademar ha crescut en intensitat, però Sarmiento ha agafat aleshores el relleu golejador i ha mantingut el Barça Borges amb dos gols d’avantatge (8-6). Semblava un miratge però no, els blaugranes havien reduït una marxa i han acabat entrant en el ritme de joc desitjat pel rival.

Ni l’entrada d’Iker Romero ni el canvi a la porteria –Saric ha rellevat un Sjöstrand que ha anat de més a menys– han servit per canviar una dinàmica que s’anava enfosquint. Dues exclusions seguides han deixat l’equip en clara inferioritat i els de Ribera ho han aprofitat per posar-se per primer cop per davant en el marcador (10-11).

L’Ademar s’escapa

El partit ha entrat definitivament en una fase on l’Ademar era qui marcava el ritme. Han colpejat fort, els lleonesos, han castigat l’atac i han fet desesperar la defensa de l’equip de Pascual, que no trobava els segons per pensar i que ha entrat en una fase de molta precipitació.

Ortigosa i Vega eixamplaven la ferida i Venio Losert (quatre aturades seguides) hi posava el condiment per donar el màxim avantatge a l’Ademar (15-11). Un gol amb suspens d’Igropulo en l’últim atac culer ha deixat un encara preocupant 12-15 al descans.

Rutenka lidera la ràpida reacció

Caldria preguntar a Xavi Pascual què ha dit al descans als seus jugadors, però el fet cert és que l’equip ha sortit ben endollat a la represa. Un parcial de 3-0 en tot just quatre minuts ha tornat la igualada en el marcador per obra i gràcia d’un Rutenka que, ell solet, ha canviat el guió del partit, executant les jugades com només saben fer els millors del món.

Saric, que havia aturat el primer llançament que ha rebut però que no ha pogut evitat l’apagada general, sí que ha aparegut en la segona meitat. Diverses aturades marca de la casa, dos penals inclosos, i fins i tot el seu idil•li amb els pals han fet que el Barça Borges recuperés el comandament del resultat divuit minuts després (17-16). Nagy ha fet créixer el parcial fins al 6-1.

De mica en mica, el partit es decantava cap al líder de l’Asobal per a desesperació de Jordi Ribera. Les seves queixes, gestos i esbufecs, la tensió dels seus moviments, servien per explicar el que passava al parquet. Rutenka i Igropulo (7 gols cadascun), i, per extensió, el Barça Borges, seguien marcant el ritme.

El festival Saric compensava alguns atacs fallits que haurien sentenciat el partit (21-18 i 25-23). A l’Ademar li sobrava fe, però li mancaven forces i era qüestió de rematar. Amb dificultats –la millor manera de definir el matx–, el Barça Borges ho ha acabat aconseguint i demà buscarà el setè títol de la Copa Asobal.
Igropulo ha estat el màxim golejador amb set gols. (Foto: M.Núñez/Asobal)
La fitxa
FC BARCELONA BORGES, 29
REALE ADEMAR, 26

FCB Borges (12+17):
Sjöstrand, Rocas (1), Sorhaindo, Nagy (3), Jernemyr, Noddesbo (1), Juanín (6) (set inicial); Saric, Rutenka (7), Sarmiento (4), Romero, Ugalde, Igropulo (7), Oneto.

Reale Ademar (15+11): Losert, Cutura (2), Vega (4), Montoro (1), Ortigosa (4), Andreu (2), Martins (2) (set inicial); Buntic (4), Carou, Chernov, Castresana (3), Mikel (2), Krivochlykov (2).

Parcials (cada cinc minuts): 4-2, 6-4, 8-6, 9-9, 11-11, 12-15 (descans), 15-15, 18-17, 21-18, 22-19, 25-23, 29-26.

Àrbitres: Raluy López i Sabroso Ramírez.