Les semifinals i finals del Barça d’handbol

26.05.2011 11:24

Gustau Galvache

El FC Barcelona, amb 18 títols europeus, és el club amb el palmarès més ampli de l’handbol continental. En el camí d’aquests títols, el Barça ha disputat 28 semifinals i 23 finals, i ha esdevingut el gran dominador de l’handbol europeu.

L'última final disputada al Palau, la Copa d'Europa del 2005. (Fotos: Arxiu FCB)

Pascual, tercer entrenador blaugrana a les finals europees
Xavier Pascual és el tercer entrenador blaugrana que porta el FC Barcelona a les finals europees. Anteriorment ho havien aconseguit Valero Rivera, entrenador del Dream Team i amb el qual el Barça ha aconseguit 17 títols a Europa, i Xesco Espar, que va portar l’equip a guanyar la darrera Champions.
Fa 28 anys que el FC Barcelona disputava la seva primera semifinal europea. Va ser a la Copa d’Europa de la temporada 82/83 i els blaugranes van caure contra el Gummersbach alemany. Aquests 28 anys han portat 7 Copes d’Europa, 5 Recopes, 1 EHF i 5 Supercopes d’Europa. Un fet insòlit i únic en el món de l’handbol.

28 semifinals a Europa

D’aquestes 28 semifinals disputades, el FC Barcelona ha superat el seu rival 22 vegades. Tretze han estat les semifinals de Copa d’Europa disputades i 9 les superades.

En les altres competicions europees, el balanç encara és més favorable als colors blaugrana. A la Recopa d’Europa, el FC Barcelona ha fet ple: 6 semifinals i 6 finals. En el cas de les dues semifinals de Copa EHF i en les 7 de Supercopa europea, els blaugranes només han caigut a les semifinals una sola vegada en cadascuna de les competicions.

23 finals europees

Malgrat que hagi superat 22 semifinals europees, el FC Barcelona Borges ha disputat 23 finals, ja que la temporada 95/96 no es van jugar semifinals, sinó que els campions dels dos grups en què estava dividida la competició van disputar la final. Aquella temporada el Barça va aixecar la segona Copa d’Europa de la seva història davant el Bidasoa.

Desglossant les finals per competicions, els blaugranes n'han jugat 10 de Copa d’Europa, 5 de Recopa, 2 de Copa EHF i 6 de Supercopa d’Europa.

Inici amb victòria

SAGALES_Recopa-84.jpgLa primera final europea del FC Barcelona va ser la temporada 83/84, a la Recopa d’Europa. El rival era l'Solg Doboj de l’antiga Iugoslàvia i els blaugranes es van imposar, en partit únic, per 24 a 21. Aquesta primera final va suposar el primer títol europeu de l’handbol blaugrana.

Van seguir grans anys d’èxits durant la dècada dels noranta, especialment les 5 Copes d’Europa guanyades de manera consecutiva entre el 1995 i el 2000, però el darrer èxit a Europa va arribar la temporada 2004/05 amb la consecució de la setena Copa d’Europa de la secció.

En l’anada, els blaugranes van perdre per un sol gol a la pista del BM Ciudad Real i en la tornada al Palau, un penal transformat per Iker Romero a 30 segons del final va donar al FC Barcelona el seu darrer títol europeu.

Final amb derrota

La temporada passada va ser la darrera en la qual el Barça d’handbol va arribar a la final de la Champions. Era la primera vegada que es disputava en format de final a quatre i els blaugranes van derrotar a semifinals el Txekhovskie rus per 27 a 34.

A la final, i malgrat anar dominant durant 45 minuts, els blaugranes van caure davant el THW Kiel per 34-36 i no van poder assolir la vuitena Copa d’Europa de la secció.