09.03.2009 12:46

Quaranta anys i segueix sent el número u

El FC Barcelona és l'equip que més vegades s'ha proclamat campió de la Copa del Rei en la història d'aquesta competició. Quinze han estat les vegades que els blaugranes han aconseguit el títol, unes altres tretze han acabat subcampions.

Aquesta edició de la Copa del Rei compta amb algunes dades curioses. La primera vegada que es va jugar va ser a Barcelona. Els protagonistes? El Granollers i el FC Barcelona. Aquesta temporada serà la segona que tingui com a seu Granollers. Llavors (1993/94), el Barça es va proclamar campió. De les dues vegades que s' ha viscut una final entre aquests dos equips, els blaugranes no n'han aconseguit guanyar cap. Per a quatre jugadors del Barça Borges serà especial aquesta cita: Jernemyr, Oneto, Boldsen i Mikkel jugaran per primera vegada una Copa del Rei.

Passen desapercebuts

Els primers anys que va començar a jugar-se aquest torneig, l'equip barcelonista va passar desapercebut. Només en la seva inauguració va aconseguir la segona plaça, en caure contra el Granollers de Josep Vilà per 12 a 6. Durant els deu anys següents el FC Barcelona no va ser protagonista en aquest torneig. L'Atlètic de Madrid estava en el seu millor moment i era el que dominava el panorama del món de l'handbol en aquests moments. Però el Barça no estava desaprofitant el temps, al contrari: s'estava preparant per fer el gran salt a la fama.

Escalfant motors

No va ser fins a la temporada 1968/69 que els blaugranes van tornar a jugar una final. En aquesta ocasió van guanyar l'Eguía i van aconseguir la seva primera Copa, en aquell temps del Generalísimo. Va ser llavors quan el FC Barcelona va començar a escalfar motors. El 1971, Pamplona va veure com els de Barcelona es proclamaven subcampions. Lleó i Vigo van tenir el plaer de viure dos grans finals entre l'equip barcelonista i Marcol i Atlètic de Madrid que van acabar en victòria blaugrana. El Barça va tornar a caure a la final, de nou contra el BM Granollers el 1974.

Va ser llavors quan el CB Calpisa va entrar en escena i va revolucionar la Copa del Rei durant les sis temporades següents, fins que l'Atlètic de Madrid li va guanyar el terreny el 1980 pujant al podi juntament amb el FC Barcelona, que va quedar en segon lloc (21-18).

Petit i Rivera revolucionen la secció

El 1982 va començar a desfilar entre els grans de la Copa del Rei el FC Barcelona. Sergi Petic va portar l'equip blaugrana a dalt de tot després de guanyar el Bidasoa per 36 a 16. El mateix va succeir un any després contra l'Atlètic de Madrid (21-17). Petit va deixar el Barcelona, però Valero Rivera va agafar el relleu i no només va seguir en la línia del seu company, sinó que fins i tot la va millorar. Amb l'aragonès (1984/04) van guanyar nou vegades el campionat i van ser segons en set ocasions.

Últim precedent fa tres temporades

Imagen_342.jpgFa tres anys el FC Barcelona va guanyar per última vegada aquesta competició. Va ser a Altea i sota la tutela de Xesco Espar. Els blaugranes es van desfer a la final de l'Ademar de Lleó per 33 a 27. Ja l'any passat van perdre a Saragossa contra el Ciudad Real. Últim segon maleït. Aquest és el resum d'un gran partit entre dos dels millors equips estatals en aquests moments. Un gol de Jonas Kallman en l'últim segon, gràcies a un llançament de falta van acabar amb el somni del Barça.

La seva novena i la seva primera
Si algú sap el que és jugar la Copa del Rei, aquest és David Barrufet. El porter català ha guanyat ja vuit d'aquests tornejos i és el més llorejat dins de l'equip. Per contra, per Magnus Jernemyr, Joachim Boldsen, Marc Antonio Oneto i Mikkel Hansen aquesta serà la seva primera vegada. Situacions diferents però igual d'especials, sobretot perquè l'equip vol aconseguir el seu segon títol de la temporada.