FCBARCELONA.CAT

Salta el menú

Menú principal

Menú del contingut


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Futbol sala

08.02.2010 10:58

El cos tècnic del futbol sala, al descobert

Cristina Collado


Com s’organitza la secció de futbol sala del Barça? Què, i qui, hi ha darrera de cada entrenament, de cada tractament i de cada partit? Coneixem al detall els components del cos tècnic de la secció de futbol sala.


Sempre estem acostumats a veure i a escoltar els jugadors i el primer entrenador del futbol sala, Marc Carmona. Però hi ha molta més gent que treballa diàriament per aquesta secció del club. Per tots ells, un esdeveniment com la Copa és una motivació afegida. Abans d’aquest moment únic, coneixem al detall qui és i què fa cada component del cos tècnic de l’equip de futbol sala.

Marc Carmona i Santi Gea: Planificació i anàlisi 

2009-08-10_MARC_CARMAONAx_SANTI_GEAx_JAVI_FERNANDEZ_01.jpgFa sis anys que treballen junts el Marc Carmona i el Santiago Gea, com a primer i segon entrenador. La comunicació entre tots dos és vital per dissenyar un bon entrenament i fer un bon plantejament del partit: “Abans del primer entrenament de la setmana ens reunim l’staff físic i tècnic, i dissenyem la setmana en base a tres aspectes: el treball físic de manteniment; el treball d’alguns conceptes que ens agraden treballar com les finaliztacions o els jocs posicionals; i el treball específic que fem respecte l’equip contrari, treball d’estratègia o situacions de superioritat... A partir d’això i del número de sessions que tenim, fem la distribució setmanal”, detalla Marc Carmona.

Per treballar amb condicions cada partit, cal un bon anàlisi del rival. Aquesta feina la fa d’inici el Santi Gea, i després la complementa amb el Marc: “A una setmana vista, analitzo els rivals. Abans de començar la setmana li presento un petit informe al Marc, amb informació ja filtrada de cada rival: composició de la plantilla, cinc titular habitual, golejadors, com treballen ofensiva o defensiva...”

Txus Lahoz: Entre el despatx i el Palau

Txus_Lahoz.jpgEl Txus Lahoz és el delegat del primer equip i coordinador del futbol sala base. “Coordino la feina de desplaçaments, allotjaments, sortides, enviament de comunicats a la Lliga i convocatòries”, explica. Normalment, dedica el matí a fer la feina de despatx, i “a la tarda acostumo a venir als entrenaments per si el Marc em necessita per alguna cosa”.

El dia de partit, la seva feina deriva en una espècie de relacions públiques: “El dia de partit rebo els equips contraris, xerro amb els àrbitres i presento la documentació i les fitxes. Durant el partit haig d’estar al cas dels canvis, els temps morts, i tot el què pugui passar.”

Juanma Ruiz: Manteniment de l’equip

Juanma_Ruiz.jpgEl preparador físic és el Juanma Ruiz des de fa cinc temporades: “La meva feina és tenir l'equip en plena forma. Normalment arribem una hora abans a les instal•lacions, depèn del tipus d'entrenament que hi ha. Si és físic, s'ha de preparar el material i tenir el circuit muntat.” El Juanma és l’encarregat del principi i el final dels entrenaments: “Cada vegada més els entrenaments són integrals i la part física va unida a la part tècnica, i aquesta a la part tàctica. Jo superviso la part de l'escalfament i la tornada a la calma.” A més, col•labora mb l’edició dels vídeos dels rivals.

Xavi Fernández: El més veterà

Xavi_Fernandez.jpgEl més veterà del cos tècnic és l’encarregat de material, el Xavi Fernández: “Porto 17 anys al club, principalment a futbol sala, però també he estat a l'handbol i al bàsquet.” Ell controla tot el material necessari tant pels entrenaments com pels partits: “Arribo entre dues i tres hores abans de l'entrenament, per si passa alguna cosa, com per exemple si la bugaderia no arriba a l'hora. Prefereixo venir abans per tenir-ho tot a punt.”

Samarretes, pantalons, mitjons... tot ha d’estar a punt per quan comenci l’entreno. Així com també les begudes, tant pels jugadors com pels tècnics: “A alguns els agrada només l'Isostar de llimona, altres de taronja, altres aigua... va segons el jugador”. Un cop acaba la sessió, la feina del Xavi continua: “Sempre em quedo una hora després per acabar de recollir-ho tot.”

El cos tècnic del futbol sala, al descobert

Per visualitzar aquest contingut és necessari que descarregueu l'última versió del Flash Player


L’equip mèdic
Daniel Florit: El diagnòstic

El Daniel Florit és el metge del primer equip des de fa dos anys. A més, és el metge de referència pels equips base de futbol sala. Davant d’una lesió, el metge fa el diagnòstic i estableix la pauta de recuperació: “Dono les pautes perquè el rendiment esportiu de cada jugador sigui el més adequat. Jo faig el diagnòstic i proposo el protocol que ha se seguir cada jugador per a la seva recuperació.”

Els dies de partit, si no hi ha cap problema, és dels dies més tranquils per a Florit: “Els dies de partit és quan tenim menys feina perquè a la convocatòria arriba la gent que està bé.”

La comunicació entre els tres membres del cos mèdic de l’equip és vital. Després dels partits, es reuneixen metge, fisioterapeuta i readaptador per planificar la setmana. El GEM és el sistema de control intern que tenen per fer el seguiment de tots els jugadors del primer equip, més algun del filial que treballa habitualment amb ells.

Jordi Parés: El tractament

El fisioterapeuta és el Jordi Parés. Va estar quatre anys de fisioterapeuta al futbol base abans de recalar al futbol sala ara fa dos anys. Des d’aleshores, la seva implicació amb l’equip és de gairebé 24 hores: “Compartim moltes hores amb els jugadors al vestidor i amb el cos tècnic. Pràcticament vivim el dia a dia al Palau. En dies de partit estem al voltant de dues hores i mitja abans per fer tractament als jugadors que ho requereixin i després del partit ens quedem el temps que calgui.”

En els desplaçaments, és que la jornada laboral d’en Jordi s’allarga més: “Durant els viatges sempre estem alerta, tant el doctor com jo, perquè potser hem d'atendre a algú. A vegades hem hagut de treballar dins del mateix tren. Quan arribem els divendres a la nit als hotels, normalment d'11 a 1 de la nit estem treballant. Als hotels, la meva habitació és la sala de fisioteràpia.”

Carles Tur: La fase final

Des de fa dos anys, la secció de futbol sala ha incorporat la figura del recuperador físic. Aquest és el Carles Tur: “El recuperador s’encarrega de la part final del tractament d'una lesió. La meva feina és un híbrid entre la preparació física i fisioteràpia. El Jordi fa el tractament a la camilla i jo el faig sempre al gimnàs, amb el tipus d'exercici que toqui.”

La tasca del Carles és semblant a la d’un entrenador personal. “Cada jugador té un protocol específic. Fem un pla general i després un d’individualitats que treballo amb cada jugador. A la prèvia del partit fem un tipus d'escalfament que necessita cadascú i posterior al partit sempre ajuden amb el treball de recuperació preparant les aigues, el gel i els estiraments.”


Comparteix a

Notícies Futbol Sala


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana