FCBARCELONA.CAT

Salta el menú

Menú principal

Menú del contingut


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Futbol sala

03.02.2009 18:54

La resistència, a examen

Cristina Collado


El cos tècnic de la plantilla del Barça Mobicat ha posat a prova la resistència dels seus jugadors amb el Test de Probst. Una mesura entre la distància recorreguda, la freqüència cardíaca i el nivell de lactats determina la resistència del jugador.


Ja es va fer a la pretemporada, i ara, immersos a la segona volta de la Lliga, es torna a repetir. El Test de Probst permet mesurar la resistència de l’esportista. És semblant a la ‘course navette’, però més específic per al futbol sala: “El Probst té una particularitat que no té la ‘course navette’: és l’esforç discontinu. Després de cada carrera, l’esforç s’atura. S’assembla més al que es trobaran després en un partit de futbol sala”, explica el preparador físic de l’equip, Juanma Ruiz.

Esforç incremental

020209_Entrenament_futbol_1.jpgEl test consisteix en un circuit que els jugadors han de recórrer tres vegades en un temps determinat. Després, tenen 30 segons de descans que s’aprofiten per extreure’ls del lòbul de l’orella una mostra de sang que dóna una mesura de lactat. Reprenen aleshores la cursa, però cada vegada han d’incrementar la velocitat per acabar el circuit a temps.

“Veiem la distància que poden recórrer, la freqüència cardíaca a cada moment i fem una mesura de lactats. Així sabem on és el llindar anaeròbic necessari per entrenar perquè els jugadors tinguin més resistència en els partits”, explica el doctor de l’equip, Daniel Florit.

Què és el lactat?

020209_Entrenament_futbol_2.jpgPer entendre què és el lactat, aquesta és l’explicació del metge del Barça Mobicat: “És un producte que es produeix als músculs quan es treballa amb intensitats altes, que fa que el metabolisme no pugui ser aeròbic. És a dir, es produeix quan el metabolisme no pot treballar únicament amb oxigen, sinó que ha de treballar amb glicòlisi anaeròbica, que és una via que com a producte final produeix lactat.”

Recuperació

020209_Entrenament_futbol_3.jpgUn cop el jugador ha aturat la prova (en la majoria han arribat gairebé a la cinquena ronda) li prenen dues mesures més de lactat. Una al minut d’haver conclòs la prova i l’altra als tres minuts. És la manera de mesurar la recuperació dels jugadors.

Millors dades

Respecte a la prova que ja van superar els jugadors a la pretemporada, ara les dades han de millorar. Els sis mesos de competició fan que els jugadors aguantin més l’esforç: “Ara hi hauria d’haver menys acumulació de lactat per una velocitat determinada. Han d’aguantar més, han de tenir millor tolerància, és a dir, han de poder seguir treballant tot i que el lactat sigui molt alt.”
La resistència, a examen

Per visualitzar aquest contingut és necessari que descarregueu l'última versió del Flash Player


Tots excepte Rafa Muñoz
Gairebé tota la plantilla del Barça Mobicat va poder fer el Test de Probst. Fins i tot l’Igor, ja gairebé recuperat de la seva pubàlgia, el va poder fer i el va completar amb èxit. Només Rafa Muñoz, amb esquinç al turmell dret, no va poder acompanyar els seus companys.

Notícies Futbol Sala


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana