Xakhtar: la Supercopa, premi a un títol històric

25.08.2009 22:57

Xakhtar: premi a un títol històric

Pau Ramírez

El Xakhtar Donetsk arriba a la final de la Supercopa d’Europa de Mònaco com a vigent campió de la Copa de la UEFA, el primer títol que els ucraïnesos aconsegueixen fora de les seves fronteres.

Per al Xakhtar, el partit de divendres es presenta com una recompensa a una temporada històrica, culminada amb la Copa de la UEFA aconseguida a Istanbul contra el Werder Bremen (2-1). De fet, es tractava del seu primer títol internacional. Un gol a la pròrroga del brasiler Jadson va donar el trofeu als de Donetsk, que tot i haver-se avançat amb un gol de Luiz Adriano al minut 25, van veure com el defensa Naldo feia l’empat a un per als alemanys deu minuts més tard, resultat que ja no es va moure fins al temps suplementari.

Eliminats de la Lliga de Campions

El conjunt que entrena Mircea Lucescu va entrar a la Copa de la UEFA de la temporada passada després de finalitzar tercer a la fase de grups de la Lliga de Campions, superat pel Barça i l’Sporting de Lisboa.

Rússia, primer destí a la UEFA

Els de Donetsk van entrar directament als vuitens de final, on van donar la sorpresa eliminant un CSKA de Moscou que, fins aleshores, havia guanyat els sis partits disputats a la UEFA. Tot i perdre a la capital russa per 1-0 a l’anada, dos gols de Fernandinho i Luiz Adriano a la tornada van classificar els ucraïnesos.

Olympique de Marsella, segona víctima

Als quarts de final, el rival va ser un altre equip que venia de jugar la fase de grups de la Lliga de Campions, l’Olympique de Marsella francès. Hubschman i Jadson van encarrilar l’eliminatòria a casa (2-0), i a la tornada, Fernandinho i Luiz Adriano van certificar el pas a semifinals amb una gran victòria al Vélodrome per 1-2.

Semifinal ucraïnesa

La semifinal va ser una festa del futbol ucraïnès, ja que va enfrontar els dos grans del país, el Dinamo de Kíev i el Xakhtar Donetsk. El partit d’anada a la capital va finalitzar amb empat a un. Un gol en pròpia porteria de Txigrinski va avançar el Dinamo a la primera meitat, però Fernandinho, a la segona, va poder fer l’empat a un, resultat que deixava l’eliminatòria ben oberta per a la tornada.

A Donetsk, Jadson va avançar els locals al minut 17, però Bangoura va firmar l’empat als dos minuts de la represa. Quan tot semblava que es decidiria a la pròrroga, un gran gol d'Ilsinho en l'últim minut va donar la classificació al Xakhtar, que es convertia així en el primer equip d’Ucraïna a jugar la final de la Copa de la UEFA.

2009/10: primera decepció europea

Tot i guanyar la UEFA 2008/09, el Xakhtar va classificar-se per disputar la Lliga de Campions de la present temporada al finalitzar segon a la lliga del seu país, per darrere del Dinamo de Kíev. Els de Mircea Lucescu van entrar directament a la tercera ronda, on van quedar emparellats amb el Timisoara, campió de Romania. Sorprenentment, els vigents campions de la UEFA van caure eliminats pel valor doble dels gols fora de casa, al cedir un empat a dos a Donetsk i empatar a zero a Timisoara.

Endavant a la Lliga Europea

Després de quedar eliminats de la Lliga de Campions 2009/10 prematurament, el Xakhtar disputarà finalment la nova Lliga Europea, després de desfer-se en l'última ronda eliminatòria del Sivaspor turc per un global de 5-0.

Els de Donetsk, que ja havien guanyat a Turquia per un clar 0-3, no han tingut problemes per vèncer avui per 2-0, en l'últim partit de l'equip abans de la final de la Supercopa d'Europa de divendres. Un penal transformat per Jadson a la primera meitat i un altre convertit per Luiz Adriano a la segona han certificat la classificació dels homes de Mircea Lucescu, que intentaran repetir l'èxit de l'any passat a la Copa de la UEFA.