Gamper: un torneig maleït per als anglesos

17.08.2009 16:40

El Gamper, un torneig maleït per als equips anglesos

Pau Ramírez

El Manchester City intentarà ser el primer equip anglès a guanyar el trofeu Joan Gamper, en la que serà la segona participació de l’equip blau al torneig.

Fins ara, cinc equips anglesos han jugat el Gamper. Són l’Aston Villa, l’Ipswich Town, el Manchester City, el Nottingham Forest i el Tottenham Hotspur. Tots ells han participat fins ara en una edició del torneig.

Ipswich Town, el primer

El primer a fer-ho va ser l’Ipswich Town, que l’any 1981, entrenat per Bobby Robson, va acabar en quarta posició després de perdre a la semifinal per 2-1 contra el Colònia i el partit pel tercer lloc pel mateix resultat davant el Vasco da Gama.

El City debuta amb molta polèmica

fcb-man_city.jpgUn any més tard, va ser el rival d’enguany, el Manchester City, el convidat anglès al Gamper. L’equip blau va classificar-se per jugar la final en una polèmica tanda de penals davant el Colònia, després d’haver empatat a 1 durant els 90 minuts. Als llançaments des dels onze metres, l’anglès Jones, que havia estat substituït per Tueat al minut 66, va marcar el desè i definitiu penal, cosa que va indignar l’equip alemany perquè, segons el reglament, un jugador que ha estat substituït no pot xutar en una tanda de penals posterior.

L’àrbitre balear Riera Morro no va adonar-se d’aquest fet i va ser rodejat i amenaçat pels jugadors del Colònia, amb l’exentrenador del Barça Rinus Michels al capdavant, tot i que no va rectificar. A la final, l’equip anglès va caure per 3-1 contra un altre equip brasiler, l’Internacional de Porto Alegre.

El Forest, el primer a enfrontar-se al Barça

L’any 1983 va ser el torn del Nottingham Forest, que fins ara és l’únic representant anglès que s’ha enfrontat al Barça al Gamper. Ho va fer a les semifinals, on va perdre per 2-0 amb dos gols de Marcos. Posteriorment, també va perdre el partit pel tercer lloc en ser derrotat per l’Anderlecht per 4-2.

L’Aston Villa va ser el següent equip de la Premier League en passar pel Camp Nou. Va ser l’any 1984, en la 19a edició del Gamper. El conjunt de Birmingham tampoc no va tenir gaire sort, ja que va perdre la semifinal contra el Bayern de Munic per 2-1 i també el partit de consolació (2-0 contra el Boca Juniors).

El Tottenham, l’únic que no ha perdut

L’únic equip anglès que pot presumir d’haver tornat a casa sense haver perdut cap partit del Gamper és el Tottenham Hotspur. L’equip londinenc va participar en el Gamper del 1986, on va empatar el primer partit contra el PSV Eindhoven (1-1) i va ser eliminat als penals. L’endemà, però, va aconseguir el tercer lloc guanyant per 2-1 el Milan, en el que és fins ara el darrer partit d’un equip anglès al torneig blaugrana.
El Rangers, primer britànic
Abans dels anglesos, el primer equip de les illes Britàniques que va participar en el Joan Gamper va ser el Glasgow Rangers, l’any 1974. Els escocesos van guanyar la semifinal davant l’Athletic de Bilbao per 1-0, tot i que van caure golejats en la final contra el Barça (4-1), amb 3 gols de Marcial i un altre de Sotil.