Hi va haver un FCB-Sant Andreu de Copa el 1975

08.06.2010 11:24

Hi va haver un Barça-Sant Andreu a la Copa del 1975

Manel Tomàs

El Sant Andreu, darrer rival del Barça Atlètic en el camí a la Segona Divisió A, es va enfrontar al primer equip barcelonista als vuitens de final de la Copa del Generalíssim 1974-75. El Barça va guanyar per un global de 3-1.

Durant aquella temporada, segona de l’era Cruyff, no es van complir les expectatives optimistes que s’havien generat i el Barça va acabar tercer a la Lliga, mentre que a la Copa d’Europa va caure eliminat a les semifinals pel Leeds United. Així, doncs, la Copa d’Espanya –aleshores anomenada “del Generalíssim”- havia esdevingut l’últim cartutx per intentar salvar la temporada. El ‘handicap’ era que la norma instaurada la temporada anterior que no permetia als estrangers disputar aquesta competició continuava vigent i, per tant, el tècnic blaugrana Marinus Michels no va poder comptar amb la parella de foranis formada per Cruyff i Neeskens.

Balmanya, tècnic del “San Andrés”

EQUIP_SANT_ANDREU_-_PARTIT_AMB_EL_BARxA_x31_MAIG_1975x.jpgEl sorteig va decidir que a la primera eliminatòria que disputava el Barça, els vuitens de final, el primer rival havia de ser el CD Sant Andreu, un equip que per imperatiu legal aleshores s’anomenava ‘San Andrés’. Els quadribarrats estaven dirigits per Domènec Balmanya, un vell conegut de l’afecció barcelonista, ja que havia estat jugador i entrenador del Barça.

Fita històrica al Municipal de Sant Andreu

SANT_ANDREU_-_BARxA_x31_MAIG_1975x_-_JUGADA_DE_RUSKY.jpgEl partit d’anada es va disputar el 31 de maig de 1975 al camp de l’avinguda de Santa Coloma, que va registrar un ple absolut (20.000 espectadors) per tal de presenciar el primer enfrontament oficial de la història entre el Barça i el Sant Andreu. Michels va alinear aquest onze: Sadurní, Rifé, Marinho, Albaladejo, Migueli, Juan Carlos, Cos (Pérez, minut 72), Marcial, Rusky, Asensi i Clares. Les alineacions d’ambdós equips van ser anunciades en català per la megafonia del Municipal, cosa que al Camp Nou no seria possible fins a l’agost d’aquell 1975.

Després d’un primer temps en què el Barça va ser superat per l’empenta del Sant Andreu, a la segona part l’equip visitant va imposar la seva categoria i es va avançar amb dos gols de Manolo Clares, als minuts 48 i 75, aquest darrer de penal. Al minut 78 José Manuel va escurçar distàncies, però el marcador ja no es mouria (1-2). Malgrat la derrota, el públic del Municipal es va donar per satisfet amb l’excel•lent partit del seu equip.

Problemes per al Barça al Camp Nou

BARxA-SANT_ANDREU_x1975x_-_2.jpgLa tornada es va jugar al Camp Nou el 4 de juny davant uns escassos 25.000 espectadors que preveien un partit sense història i amb golejada local. Es van equivocar en la segona previsió, ja que el Sant Andreu va ser un rival molt digne que va fer passar al Barça més d’una angúnia. Michels, que va presentar la mateixa alineació que al partit d’anada (l’única diferència va ser que Tomé va entrar per Cos al minut 72), mai va saber superar el plantejament tàctic de Balmanya, que va aplicar una forta pressió que va desconcertar els jugadors locals, sobretot a la primera part. Després del descans el Sant Andreu va anar perdent força i al minut 79 Marcial va aconseguir l’únic gol de la nit. L’1-0 no va fer justícia, ja que els quadribarrats van merèixer l’empat davant un Barça no massa inspirat que al capdavall va caure als quarts de final contra el Reial Saragossa.
L'eliminatòria del 1975 va acabar amb un 3-1 global favorable al FC Barcelona. Fotos: Arxiu FCB
Un Sant Andreu amb reminiscències barcelonistes
Entre els nois del popular Mingo es trobaven un antic jugador blaugrana com Lluís Pujol i un fill del també exbarcelonista Josep Puig, anomenat ‘Curta’, com el seu pare. En aquella època el Sant Andreu estava en un gran moment, ja que havia acabat en una meritòria setena posició a la Segona Divisió de la Lliga i a la Copa havia eliminat el Torrelavega, l’Alabès i el Mallorca.