Els clàssics de Guardiola

10.12.2008 13:39

David Puig

Josep Guardiola ha viscut deu clàssics al Camp Nou com a jugador del primer equip i no ha patit cap derrota. Set victòries i tres empats és el bagatge de l’entrenador barcelonista lluint la samarreta blaugrana a l’estadi.

Josep Guardiola viurà aquest dissabte el seu primer clàssic com a entrenador del primer equip blaugrana, però l’experiència d’enfrontar-se al Reial Madrid no és nova per a ell. Com a jugador del primer equip Guardiola ha viscut vint clàssics, deu al Camp Nou i deu al Santiago Bernabéu, amb un bagatge total de vuit victòries, set empats i cinc derrotes.

Imbatut al Camp Nou

18_setembre_1991_Copa_Europa_Barxa_-_Hansa_Rostonck.jpgGuardiola va viure l’època daurada dels clàssics a l’estadi quan el Reial Madrid va estar vint temporades sense guanyar en partit de Lliga -des de la 1983/84 fins a la 2003/04- i va protagonitzar capítols memorables. El seu primer clàssic el va jugar la temporada 1991/92. El Barça i el Reial Madrid van empatar a un gol en el partit corresponent a la sisena jornada de Lliga. Koeman i Hierro van ser els golejadors i Guardiola va sortir en l’onze inicial i va jugar els 90 minuts de partit.

Primera victòria al Camp Nou

CRUYFF_A_WEMBLEY.JPGGuardiola recordarà especialment la seva primera victòria contra el Reial Madrid, ja que poques vegades un clàssic ha inaugurat el campionat de Lliga. Una d’aquestes ocasions va ser a la temporada 1992/93. Començava el campionat al Camp Nou amb un Barça-Reial Madrid. Els blaugranes van guanyar per 2-1 gràcies a un gol d’Stòitxkov a dos minuts del final. Va ser la primera victòria de Guardiola en un clàssic.

Protagonista del mític 5-0

romario-rmadrid.jpgSi algun clàssic està gravat en la memòria de Guardiola i de tot el barcelonisme, aquest no és un altre que el del mític 5-0 del 8 de gener del 1994. El Dream Team va passar per sobre del Reial Madrid, entrenat aleshores per Benito Floro. Guardiola va dirigir amb mà mestra un Barça que va fregar la perfecció. El hat-trick de Romário i la seva ‘cua de vaca’ a Alkorta en l’1-0 ja formen part de la història del club.

Victòries amb Robson i Van Gaal

Van_Gaal45.jpgGuardiola ha guanyat el Reial Madrid amb tots els entrenadors amb qui ha jugat excepte amb Llorenç Serra Ferrer. Al marge de Johan Cruyff, amb qui va guanyar tres clàssics, Guardiola va viure un 3-0 amb Van Gaal i un 1-0 amb Bobby Robson. En canvi, es va perdre per lesió la victòria per 2-0 de la temporada 2000/01 amb Serra Ferrer a la banqueta en el que va ser el retorn de Luis Figo al Camp Nou després de fitxar pel club blanc.

Una sola victòria al Santiago Bernabéu

Guardiola només ha guanyat un clàssic a l’estadi Santiago Bernabéu, però no va ser una victòria qualsevol. En la penúltima jornada de la temporada 1993/94, l’actual entrenador blaugrana sortia en l’onze inicial del Barça, que va guanyar per 0-1 l’equip madridista. Un gol d’Amor donava tres punts imprescindibles per a la consecució del quart títol de Lliga consecutiu. En la darrera jornada, el Barça guanyava el Sevilla per 5-2 i el Deportivo empatava a zero a casa contra el València en una altra Lliga d’infart guanyada en l’últim segon.
Clàssics de Copa i Supercopa
Guardiola també ha jugat clàssics a l’estadi en altres competicions, com la Copa del Rei i la Supercopa d’Espanya. A la Copa del Rei, el Barça va guanyar el Reial Madrid per 3-2 en el partit d’anada dels vuitens de final. L’equip de Robson va eliminar els blancs i es va acabar proclamant campió de la Copa guanyant el Betis a la final. En canvi, Guardiola no va tenir sort a la Supercopa d’Espanya. A les dues finals en què va participar, va guanyar per 2-1 al Camp Nou (1997/98) i va empatar a un gol (1993/94), però en totes dues edicions el Reial Madrid es va endur el trofeu.