Gols de bon record

05.11.2008 11:00

Jesús Carrillo

El Valladolid va ser la víctima de dos gols importants fets per membres de l’actual plantilla barcelonista. Es tracta de Pep Guardiola i el jugador Xavi Hernández, que van perforar la xarxa dels val·lisoletans fa gairebé una dècada.

Cronològicament, Xavi Hernández va ser l’autor d’un gol contra el Valladolid al Nuevo Estadio José Zorrilla que va donar els tres punts a l’equip dirigit per Louis van Gaal. Aquella victòria, dies abans de Nadal, va suposar un vot de confiança vers el tècnic holandès, que arrosegava una situació molt compromesa a la Lliga i havia estat eliminat a la fase de grups de la Champions pel Bayern i el Manchester United.

Gol, remuntada i títol

EUFORIA_LLIGA_98-99_XAVI.jpgLa situació del Barça era força complicada. L’equip arrossegava quatre derrotes consecutives a la Lliga, contra el Mallorca i el Deportivo, lluny del Camp Nou, i contra l’Atlètic de Madrid i el Vila-real, a l’estadi. Els zero punts dels dotze possibles van fer que el campió de Lliga i Copa de la temporada passada ocupés la desena posició. El gol de Xavi, de cap, i als setze minuts de partit, no només va fer superar la crisi esportiva, sinó que, immediatament després, el Barça va guanyar fins a vuit partits consecutius i es va situar en el primer lloc. Finalment, es va proclamar campió de Lliga, per segon any consecutiu, amb tres jornades d’antelació. El gol de Xavi, doncs, va ser el punt d’inflexió d’aquella Lliga.

Els últims gols de Guardiola

Va ser, curiosament, contra el Valladolid que l’actual míster blaugrana va marcar el seus darrers gols amb la samarreta del Barça. Era la divuitena jornada de la Lliga 2000/01 i el conjunt, aleshores dirigit per Llorenç Serra Ferrer, portava una molt bona dinàmica de resultats i començava a retallar les diferències respecte als primers classificats. El partit estava empatat al minut 90 i un llançament de falta directa a càrrec de Guardiola suposava el segon gol i la vuitena jornada seguida sumant. Instants després, Rivaldo feia, al minut 93 de partit, el definitiu 3-1. La ratxa es va prolongar tres jornades més, amb golejada inclosa per 7-0 contra l’Athletic de Bilbao.

També a Valladolid

COMIAT_GUARDIOLA.JPGGuardiola marcava també a Valladolid un gol que feia possible la classificació del Barça per a la Champions. Era la 37a jornada, i Serra Ferrer deixava la banqueta del Barça a Carles Rexach. El Barcelona podia quedar fora de la zona de Lliga de Campions si el resultat a Valladolid era advers. El capità barcelonista marcava, al minut 3, el 0-1. El resultat final del partit va ser d’empat a dos. Amb el punt obtingut a Pucela n'hi va haver prou per dependre de si mateix. En l’última jornada, contra el València, el hat-trick de Rivaldo va ser decisiu. Guardiola, dies després, jugava el seu últim partit al Camp Nou.