El Camp Nou, obstacle per a equips suïssos

03.11.2008 13:21

Vanessa Forns

La visita al Camp Nou del Basilea d’aquest dimarts serà la quarta d’un conjunt suís en competició europea. En els tres precedents anteriors, el Barça va aconseguir sempre la victòria a l’Estadi.

El conjunt dirigit per Christian Gross es convertirà aquest dimarts en el quart equip de nacionalitat suïssa que visita l’estadi al llarg de la història europea del FC Barcelona. Abans, una selecció precisament de Basilea, el FC Zuric –aquests dos a la Copa de Fires- i el Lugano –a la Recopa-, ja ho havien fet. Curiosament, cap dels tres va aconseguir sorprendre l’equip barcelonista a casa.

També a Basilea

El primer precedent va tenir lloc a la Copa de Fires 1958-60, quan el FC Barcelona es va veure les cares amb la Selecció de Basilea. Després de superar el seu rival a domicili en el partit d’anada dels vuitens de final per 1-2 que es va disputar a St. Jakob, el Barça afrontaria la tornada un 6 de gener de 1959, coincidint amb la Diada de Reis.

Al Camp Nou, i davant 60.000 espectadors, el conjunt dirigit llavors per Helenio Herrera es va imposar a la Selecció de Basilea per un contundent 5-2. Villaverde, Czibor (2), Evaristo i Hermes González van ser els golejadors del conjunt barcelonista. El Barça acabaria aixecant aquella Copa de Fires, després de superar el Birmingham en el final.

Record amarg

BARxA_-_ZURIC_xCOPA_FIRES_67-68x.jpgEl FC Zuric va ser el segon conjunt suís que s’enfrontaria al Barça. Sense cap mena de dubte, aquella edició de la Copa de Fires, la de la temporada 1967/68, va ser del tot decebedora per a l’equip entrenat per Salvador Artigas. I és que la plantilla barcelonista va dir adéu a aquella competició europea tot just al començament contra un equip teòricament modest com era el FC Zuric.

Amb tot, i mentre a l’anada el FC Barcelona va encaixar un 3-1, en el partit de tornada, disputat al Camp Nou el 4 d’octubre del 1967, el conjunt barcelonista va superar el seu rival amb un 1-0 que de poc va servir. L’únic gol d’aquell matx correria a càrrec de Zaldúa, en el minut 62.

Global de 4-0 contra el Lugano

BARxA_-_LUGANO_xRECOPA_68-69x_-_2.jpgLa temporada següent, i per segona vegada en la seva història, el FC Barcelona accedia a la Recopa d’Europa. El seu rival en els setzens de final de la competició seria el Lugano. En el primer partit, que tindria lloc al Comunale di Cornaredo, els de Salvador Artigas es van endur un triomf per la mínima mitjançant un gol de Zabalza quan faltaven quinze minuts per al final.

En el partit de tornada, el 2 d’octubre del 1968, el FC Barcelona superaria el Lugano per un contundent 3-0. En aquella ocasió, l’equip blaugrana no trobaria el camí del gol fins als últims deu minuts del partit. Mendonça, en el minut 80 i el 89, i Zaldúa, en el 82, van ser els golejadors. Aquell any, l’Slovan de Bratislava impediria al Barça aixecar el trofeu a la final.
El Barça va superar el Lugano al Camp Nou per 3-0, en la tornada dels setzens de final de la Recopa d'Europa, el 2 d'octubre del 1968.
0-5 a l’anada
El conjunt dirigit per Pep Guardiola va aconseguir una còmoda victòria per 0-5 a St. Jakob i contra el Basilea en el partit disputat el 22 d’octubre de l‘edició present de la lligueta de grups de la màxima competició europea. En aquell matx, el Barça va igualar la golejada a domicili més àmplia de la història de la Lliga de Campions. Messi, Busquets, Bojan –en dues ocasions- i Xavi van ser els artífexs d’una victòria golejada amb el segell de la Masia.