Un escenari ple de bons records

03.04.2009 11:43

David Puig

Una aturada que val una Lliga; un gol que salva un entrenador: el debut de Carles Puyol o el primer gol d’Iniesta a la Lliga. El Nuevo Zorrilla ha estat l’escenari d’alguns dels moments més destacats de la història recent del Barça.

El FC Barcelona tornarà aquest dissabte a ser un escenari on l’equip blaugrana ha viscut alguns dels millors moments de la seva història recent. L’estadi Nuevo Zorrilla de Valladolid ha vist com el Barça guanyava una Lliga en l’últim instant, el debut d’un dels jugadors més emblemàtics de l’equip o el primer gol a la Lliga d’un jove jugador de 20 anys que ara és considerat com un dels millors migcampistes del món.

24 de març del 1985. 1-2. La Lliga d’Urruti

URRUTI_TxESTIMO.jpgEl Barça entrenat per Terry Venables visitava el Nuevo Zorrilla a només dos punts de proclamar-se campió de Lliga. Faltaven 4 jornades per al final del campionat i els blaugranes treien vuit punts a l’Atlètic de Madrid, segon classificat. La Lliga semblava a la butxaca quan a dos minuts per al final del partit el Barça guanyava per 1-2, amb gols de Clos i Alexanco. El partit estava perfectament controlat quan l’àrbitre Sánchez Arminio va sancionar amb penal una entrada de Julio Alberto a Víctor. L’especialista ‘Mágico’ González va llançar la pena màxima i Urruti feia l’aturada de la seva vida, una aturada que valia tota una Lliga.

24 de maig del 1992. 0-6. Remuntada després de Wembley

valladolidbarxax2x.jpgAmb la primera Copa d’Europa de la història sota el braç, el Dream Team s’enfrontava al Valladolid amb l’objectiu d’assaltar el liderat que ocupava el Reial Madrid i sumar la segona Lliga consecutiva. Els locals van fer el passadís als campions i no van ser rivals per a un Barça tot ambició. Sense acusar la ressaca, el Barça va golejar per 0-6 amb gols de Stòitxkov (2), Koeman (2) i Nadal (2) i va començar a recuperar el terreny perdut. Al Nuevo Zorrilla va començar a escriure’s la història de la primera Lliga de Tenerife.

20 de desembre del 1998. 0-1. Gol de Xavi i cap al títol

GOL_DE_XAVI_A_VALLADOLID_x1998x001.JPGMolts veien aquell Valladolid-Barça com un ultimàtum per a l’entrenador Louis van Gaal. El Barça visitava el Nuevo Zorrilla en un mal moment. Novè classificat a set punts del líder, un sorprenent Mallorca. Els blaugranes veien com començava a esvair-se abans d’hora la possibilitat de reeditar el títol de Lliga. Però a Pucela va aparèixer el ‘cap salvador’ d’un jove Xavi Hernàndez per marcar el gol de la victòria del Barça que assegurava la continuïtat del projecte de Van Gaal i obria el camí cap a la segona Lliga consecutiva.

2 d’octubre del 1999. 0-2. Debut de Puyol

PUYOL_1999-2000001.JPGAquesta data quedarà permanentment gravada en la memòria de Carles Puyol, ja que va ser el dia en què va debutar amb el primer equip en partit de Lliga. Puyol va entrar al terreny de joc del Nuevo Zorrilla en el minut 56 substituint Simão. Va ocupar la demarcació de lateral dret i va quallar un partit més que notable tan en defensa com en atac. Des d’aquell dia, la seva trajectòria ha estat impecable fins a arribar a la capitania del primer equip i ser considerat com un dels millors defenses del món.

10 d’abril del 2004. 1-3. Primer gol d’Iniesta i rècord de victòries a domicili

Alegrxa_luis_enrique_e_iniestax_Valladolid_-_FCB_10-4-04.jpgEra la 32a jornada de la Lliga 2003/04. El Barça continuava la seva remuntada des de la zona mitjana de la classificació fins als llocs capdavanters de la taula. L’equip de Rijkaard va imposar-se al Valladolid per 1-3 i Iniesta va marcar el seu primer gol a la Lliga amb el primer equip. El jove migcampista va entrar en el segon temps per Gerard i va marcar l’1-3 definitiu quan més s’apropava el conjunt local a marcar el gol de l’empat. Amb aquesta victòria, el Barça pujava fins a la tercera posició i superava el rècord històric de victòries consecutives fora de casa amb un total de sis.

Primera expulsió de Ronaldinho
En la seva primera visita al Nuevo Zorrilla, Ronaldinho va tenir la seva primera expulsió com a blaugrana. El 10 d’abril del 2004, el col•legiat Losantos Omar va expulsar el brasiler en el minut 53 per una doble amonestació. El Barça va jugar amb 10 durant 37 minuts però va ser capaç d’endur-se la victòria (1-3) en un gran partit dels homes de Rijkaard.