El gol 5000, de museu

01.02.2009 19:18

Jordi Clos/Roger Bogunyà

El Barça ha arribat contra el Racing a les 5000 dianes en la història del campionat de Lliga. Leo Messi n’ha estat el protagonista i s’ha unit a Marco Aurelio, Zaballa, Quini i Amor, els autors dels altres gols mil·lenaris de l’entitat.

L’extraordinària eficàcia realitzadora de l’equip de Guardiola -65 gols en 21 jornades de Lliga- ha accelerat la cursa del Barça cap al gol 5000 en Lliga. Amb l’ 1-2 aconseguit aquest diumenge al Nuevo Sardinero, ha arribat a les 5000 dianes. El club blaugrana ha disputat 2441 partits en les 77 temporades i mitja en què ha participat a la Primera Divisió.

Messi, per partida doble

_ep_8552.jpgEl destí, i també el seu talent, han volgut que fos Messi qui fes aquest gol 5000. Primer, però, ha fet el 4999, en una acció en què ha estat molt atent i on ha aprofitat un refús del travesser. Era el minut 65 i el gol 5000 arribaria quinze minuts després, en el minut 80, quan Messi ha fet un altre gol de crac, com els que va signar contra el Madrid o l'Osasuna aquesta temporada.

Serà un gol recordat per la dada històrica, però també per la seva bellesa: control amb el pit, regat, penal no assenyalat que Messi supera a base de força i bolea creuada amb la dreta, imparable. “Ha estat un golàs”, ha resumit Guardiola.

La pilota del gol, al Museu

L'autor de l'històric gol ha confessat, pilota en mà, que es duia la pilota a Barcelona. “Me’n duc la pilota del 5000. És per al club i per al museu. La pilota anirà al museu", ha declarat. El davanter ha reconegut també que, en el moment de fer-lo, no sabia que aquell era el gol 5000: "N'havia sentit a parlar, però no sabia quin ho era".

1000: Marco Aurelio

El 22 d’octubre del 1950, en el transcurs d’un Barça-Lleida (6-1), Marco Aurelio aconseguia el gol 1000 del club blaugrana en Lliga. Als 30 segons, l’argentí va rebre una passada de Seguer i, després de desfer-se d’un defensa, va batre el porter. Marco Aurelio Di Pablo era un incansable interior esquerre que va vestir de blaugrana entre el 1948 i el 1951. Va fer 30 dianes en 70 compromisos.

2000: Pedro Zaballa

El gol número 2000 va ser obra de Pedro Zaballa, en un Barça-València (4-0), el 12 de gener del 1964. Al minut 54, el càntabre va aprofitar un rebuig del porter després d’una internada de Kocsis per la dreta i va enviar la pilota amb decisió al fons de la xarxa. El Barça havia fitxat aquest ràpid extrem càntabre el 1961, procedent del Racing de Santander. 58 gols en 229 partits són les xifres dels seus sis anys com a culer.

3000: Quini

Un dels grans golejadors de la història de l’entitat, Enrique Castro ‘Quini’, va signar el 3000 el 24 de gener del 1982. Corria el minut 59 d’un duel amb el Castelló a l’Estadi (4-3), quan el Brujo asturià va pentinar magistralment una centrada de Landaburu. Quini era un veritable depredador d’àrea. És l’únic jugador que ha guanyat dues vegades el Trofeu Pitxitxi amb el Barça, on va jugar del 1980 al 1984.

4000: Amor

La diana 4000 va portar el segell de la Masia. El 9 de març del 1996, Guillermo Amor marcava el gol de l’honor barcelonista a Mestalla (4-1). El de Benidorm va establir el 3-1 provisional al minut 69, en rematar una precisa centrada des de l’esquerra de Roger García. Amor ha estat, és i serà un dels símbols del planter culer. És el tercer futbolista amb més partits oficials amb el Barça (550), només superat per Migueli i Rexach.
César, el màxim realitzador
No va fer el 1000, ni el 2000, ni el 3000 ni el 4000, però el desaparegut César Rodríguez encapçala amb majúscules la taula de màxims realitzadors de la història del Barça a la Lliga. El mític davanter lleonès, extraordinari rematador de cap, va acumular 195 gols en 287 compromisos a la Divisió d’Honor. A César el segueixen dos davanters més de llegenda, Ladislau Kubala i Mariano Martín, un amb 131 dianes en 186 jornades i l’altre amb 97 en 112. El quart del rànquing és Samuel Eto’o, amb uns números que semblen d’altres temps: 97 gols en 128 partits.