Català

Salta el menu

Menú d´idiomes


“Hi som a temps. El millor remei és la competència”


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Futbol

17.11.2007 10:54

“Hi som a temps. El millor remei és la competència”

Eduard Pujol


El secretari tècnic del Barça, Txiki Begiristain, analitza el moment que viu el primer equip. Insisteix en la recuperació de la intensitat defensiva i la mobilitat, aposta pel treball solidari i demana que la pilota torni a córrer amb velocitat.


Begiristain assegura que el cos tècnic té clar quines solucions ha d’aplicar per recuperar l’estil de joc, que passen per la recuperació dels lesionats Eto’o, Deco i Edmílson. D’aquesta manera, es garantirà la competència en totes les posicions de l’equip.

Aquest és un cap de setmana sense futbol a la Lliga. S’agraeix una aturada per saber on són?

"Sí. Per saber d’on venim, on som i on volem anar. En aquest sentit, estem tranquils perquè creiem saber què passa i també com s’ha de resoldre."

D’on venim?

"Venim d’anys molt bons i de crear un estil. Venim d’un gran futbol, que també ha estat un futbol d’equip, en el qual no només era qüestió d’un o dos jugadors, sinó que, bàsicament, era una qüestió col•lectiva."

A Europa l’equip s’hi està movent sense gaires angúnies. Els setzens de final de la Copa també estan encarrilats. El problema s’hauria de situar únicament a la Lliga?

"Més que parlar d’una competició ens hem de centrar en la manera com juga l’equip. No es pot separar una competició de l’altra. Les sensacions que tenim són les mateixes, tot i que els resultats han estat més positius en unes que en la Lliga. Hem patit més fora de casa que a l’estadi, en part perquè el nivell de la Lliga espanyola és més fort que el ens hem trobat als setzens de la Copa i que el ens podem trobar a la Champions, amb un Stuttgart que va arribar amb problemes i amb un Olympique de Lió que també n’arrossegava. El que canvien són els rivals. Amb els rivals que ens trobem al campionat de primera ens hem adonat que hi ha mancances que produeixen desequilibri dins l’equip. És això el que hem de solucionar."

A Txiki Begiristain encara l‘estranya que, una setmana després dels elogis que l’equip rep en derrotar el Betis i el Glasgow a l’estadi, de cop i volta es perdi a Getafe i que la derrota es faci molt grossa i aparatosa? Aquests canvis sobtats són propis del Barça? S’haurien d’evitar?

fcbrangers9_x5x.jpg"El que passa és que aquests canvis no vénen de dins. L’anàlisi que nosaltres fem no és la mateixa que es fa des de fora. La nostra és més freda. Nosaltres som conscients que, malgrat que a casa fem partits bons, aquest equip té defectes. Nosaltres ja els hem vist, aquests defectes, fins i tot quan les coses van bé. Aquesta és la raó per la qual. després d’un partit en què les sensacions són estranyes i dolentes —com va ser el partit de Getafe—, el que cal és posar-se molt seriosos, perquè de manera immediata hem d’intentar tornar al futbol que hem estat capaços de fer els últims anys."

Des de dins mai s’està ni tan eufòric ni tan pessimista com l’entorn.

"Si ens referim al cas concret de fa dues setmanes, el Barça estava a les portades i es deien coses com “Trío de ases”, “Vaya trío”, “Quina meravella”, “Això ja està”. Nosaltres érem conscients que no, que el futbol del Barça no era tan fluid com volíem, que la velocitat de la pilota no era o no és tan alta com abans. Per això, l’anàlisi final que fem es basa en el treball i en la millora del que Rijkaard ja ha apuntat. Una de molt clara és la falta de mobilitat i, una altra és el treball. I, si es vol ser més concret, la intensitat defensiva."

S’ha de parlar de crisi?

"A mi em sembla absolutament desmesurat. Estem a temps de corregir-ho tot. El que també és cert és que per corregir-ho ens aniria bé tenir tota la plantilla al complet. És a dir, per solucionar aquest tipus de problema el millor remei és la competitivitat, i aquesta competitivitat s’ha de generar des de dins. I només es pot generar des de dins si tots els components de la plantilla estan a disposició de l’entrenador."

El retorn de Deco, Edmílson i Eto’o són bàsics per redreçar la situació?

fcb-at.madrid-deco_x1x.jpg"És molt important que tornin. I no parlo de l’aspecte individual del jugador sinó de la possibilitat que l’entrenador pugui triar la millor alineació possible, el jugador que està més en forma i el que compleix amb els mínims que s’han de demanar a un jugador del Barça, il•lusionat amb la nostra idea de futbol. Això vol dir moviments, profunditat, mobilitat, treball, el fet que, si perds la pilota, has de recuperar la posició... Són una sèrie de coses que s’han de donar. El tècnic decidirà qui fa jugar en funció de qui respongui a aquestes exigències i de qui ho faci amb més qualitat."

En partit de Lliga, el Barça no perd a l’estadi des del 5 de febrer del 2006. Aquesta fortalesa predisposa els rivals a assumir un paper més feble?

"Més febles, no. Però més endarrerits, assumint menys riscos i amb uns defenses que pugen menys del que ho farien en altres circumstàncies, sí. Això ens ho fa més fàcil. A més, hi ha un altre gran avantatge, que és que, al Camp Nou, els espais es fan grans i el nostre públic també empeny."

El públic del Camp Nou és prou exigent amb l’equip? La gent del Barça ha d’aplaudir només quan gaudeix?

10-03-07_Camp_Nou_02.jpg"Al públic l’únic que li podem demanar és que vingui a l’estadi, i ja ho fa. Que es diverteixin o no està a les nostres mans. Hem d’intentar que els partits siguin divertits, amb espectacle, però sense perdre l’equilibri del nostre joc, perquè tampoc hem de fer patir. Tot això ho hem d’aconseguir nosaltres. Que el públic animi perquè el que veu li agrada, que s’ho passi bé veient-nos jugar i que després se’n vagi a casa content perquè el Barça ha fet un gran partit."

Els elogis a mig l’estiu, a la pretemporada, van fer mal a un vestidor que, després de l‘última temporada, s’havia marcat com a premissa de bon funcionament l’autoexigència?

"No. A la pretemporada no vam jugar contra grans rivals perquè així ho vam marcar. Els resultats van ser bons, i el futbol també va ser el que esperàvem. Però, després, al setembre, la competició és una altra cosa i ens ha portat problemes. Problemes, però no a l’hora de fer una convocatòria, perquè sempre hem tingut prou elements, però sí per trobar el rendiment global de la plantilla. Aquestes circumstàncies de lesions no les vam tenir a l’estiu, i ara les hem tingut."

Aquests dies des de l’entorn s’han proposat nous entrenadors, canvis en tots els àmbits, fitxatges i reforços. Aquestes llistes magnifiquen les turbulències d’un club que necessita tranquil•litat o hi ha alguna cosa de cert?

"La tranquil•litat te la guanyes tu mateix, i te l’has de guanyar amb un bon rendiment. A partir d’aquí, jo no entraré a opinar si per vendre més hem de dir noms o no n’hem de dir. És evident que, com a club, constantment treballem en jugadors, però ara les circumstàncies ens diuen que no hem de fer res si parlem del mercat d’hivern. Tot i saber que durant un mes i deu dies Eto’o i Touré poden estar fora, estem tranquils amb aquesta plantilla. Creiem que no cal fer res tal com tenim la plantilla, amb una sèrie de jugadors lesionats que s’estan recuperant. Pel que fa als entrenadors, encara estem més tranquils. Ho estem perquè els tenim la confiança que s’han guanyat i perquè cada dia tinc la sort de parlar-hi. Sé què pensen i hi estic molt d’acord. Sé què volen fer i també hi estic molt d’acord. Ara bé, també és veritat que, per fer el que pensen, necessiten tots els jugadors de la plantilla."

La paraula “solidari” s’ha posat de moda aquesta setmana després de les declaracions del capità, Carles Puyol. El secretari tècnic del Barça continua parlant de solidaritat. Part de la solució de la situació actual passa per fer-se forts en la defensa del que representa aquest paraula?

QM3D3041.jpg"Absolutament. És bàsic. També podem parlar d’esperit col•lectiu. No podem oblidar que es tracta d’un esport de grup. És un tòpic, però el futbol és un esport de grup en què necessites el company. Aquest esperit col•lectiu és el que hem de recuperar, sobretot quan parlem d’equilibri, que és quan perdem la pilota."

Quan eres jugador del Barça es parlava de les famoses ‘vaques sagrades’ del vestidor. És bo que n’hi hagi? Tothom ha de tirar el carro de la mateixa manera? Aquell era un futbol diferent al d’avui?

"‘Vaques sagrades’ és un terme que ara també es pot aplicar. No només durant la setmana, sinó en el partit. És evident que, davant d’una situació, complicada saps que a la plantilla hi ha uns referents. La resta de companys els miren i els busquen. Amb la mirada els estàs dient: “Si us plau, treu-me d’aquí, tu que tens aquesta capacitat, o l’experiència, o el lideratge. Amb això i amb la qualitat que tens, has d’intentar treure’ns d’aquest problema”. Aquestes coses passen en un partit i, quan els resultats no són els esperats, l’equip s’ha d’agafar a alguna cosa i els jugadors que són referència han d’assumir aquesta responsabilitat."

Les pròximes sortides són a Lió, a Europa, i als camps del València i l’Espanyol, a la Lliga. L’any passat es van perdre el partits a Mestalla i a Montjuïc. Aquest any seran un bona prova per avaluar les possibilitats reals de l’equip o ja no creieu en exàmens i en anàlisis de tot o res?

"Jo estic més a favor de recuperar les sensacions que teníem una mica perdudes i que hem de tornar a veure, més que no pas del resultat d’un partit. A la Copa, a Alcoi, ja vam recuperar la sensació d’equilibri, de les línies juntes, del treball defensiu, de la intensitat defensiva. Això és el que jo vull veure, independentment del partit que sigui."

Perquè, tot i ser al camp d’un Segona B, on, a vegades, al FC Barcelona tampoc li han anat gaire bé aquest tipus de partits, consideres que la lectura del partit és positiva?

txiki1.jpg"Sí, sí. Parlo de les petites sensacions que es tenen veient el partit. Si això es consolida, no em fa por anar a Montjuïc, no em fa por anar a València, no em fa por que vingui el Madrid. Si hi ha mobilitat i intensitat, i la velocitat de la pilota és molt més alta, si és això el que veig, ja puc estar tranquil, perquè anirem a qualsevol camp i guanyarem, i estarem a casa i guanyarem. Sempre hi ha partits que no surten bé, però tindrem la tranquil•litat que, amb la qualitat que tenim, podrem guanyar el pròxim compromís."

Un últim apunt: el Nadal blaugrana serà un Nadal feliç? Tres dies abans hi ha el partit contra el Madrid...

"Jo tinc tota la confiança i moltes esperances que això anirà molt bé, perquè la plantilla és molt completa, els tècnics estan molt ficats en la feina i, amb aquests elements, i amb el fet que estem recuperant la competitivitat, jo crec que també recuperarem els resultats, el bon futbol i que la gent estarà contenta i orgullosa de veure aquell Barça espectacular, però també treballador, que pateix, que sap patir contra un rival que és fort."

“Hi som a temps. El millor remei és la competència”

Per visualitzar aquest contingut és necessari que descarregueu l'última versió del Flash Player


“Bojan i Giovani tenen grans educadors al seu costat”

Hem parlat del paper cohesionador i, alhora, de competència que pot generar el retorn dels lesionats Eto’o, Deco i Edmílson. A la plantilla també hi ha uns elements nous, que són els més joves: Bojan i Giovani. Quin paper han de tenir aquests nanos?

"És una sort tenir aquests jugadors de 17 i 19 anys i que els puguem anar formant sense haver de cedir-los a un altre equip, gràcies a una plantilla molt competitiva, forta i de molta qualitat. Tenim la sort que aquests jugadors els podem anar formant al nostre ritme. I estan responent a totes les expectatives. Per una circumstància com la lesió d’Eto’o estan jugant molts minuts, tenint en compte l’edat i que estan al Barça. El seu rendiment està sent molt bo. Giovani ens dóna molta profunditat, està molt fet, té un cos per patir el xoc, i Bojan té un talent innat que demostra cada vegada que surt. Els moviments que fa són perfectes i la intuïció per saber on arriba la pilota la té al màxim. Per totes aquestes raons, estem molt contents i esperem que puguin continuar aprenent dels futbolistes que tenen al costat, que són grans jugadors, tots mediàtics i tots estrelles."

Al Barça el cas d’aquests dos jugadors li arriba en un bon moment, perquè anteriorment hi ha hagut l’experiència de Messi i, per tant, ja sap com els ha de tractar?

"Sí. El que passa és que no han d’assumir gaires responsabilitats. L’equip no pot dependre només d’ells. Aquest és el cas més clar de qui són les ‘vaques sagrades’, de qui són els que la resta miren perquè això funcioni. És a dir, que no se’ls ha de donar tota la responsabilitat perquè, tot i que crec que la podrien assumir, no seria just. No ho seria ni per l’edat ni pel temps que fa que són al futbol d’elit. Al seu costat sí que tenen futbolistes que han de complir amb aquesta funció que el Frank defineix com a funció d’educadors. Tu pots educar un jugador, però el primer que has de fer és complir tu mateix. Això és una mica el que tenen: treballen amb aquests grans educadors que, alhora, també han de complir."

A mig camí entre els grans educadors i els nanos en procés de formació, per edat encara hi trobaríem Messi...

"Sí, però el que passa és que Messi ha fet una pujada impressionant."

A Messi ja no se l’ha de protegir?

"Jo crec que no. També estem d’acord que Messi encara no ho sap tot. Evidentment, encara no ho sap tot en el món del futbol i tampoc en la qüestió d’estar dins d’un equip. Ha de continuar aprenent, però sí que és veritat que, en personalitat, en capacitat per liderar un atac, per assumir responsabilitats, ja ho ha fet, ja ho està fent."


Comparteix a

Notícies Futbol

Futbol: Arxiu Partits 2007/08


Patrocinadors oficials


Copyright - FCBarcelona | Nota Legal | Venda entrades | Aquesta pàgina web és l´única oficial del FC Barcelona

Segueix-nos a: Facebook | Twitter | Youtube | RSS


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana