Balanç agredolç a la Copa d’Àfrica

11.02.2008 13:13

La Copa d’Àfrica ha finalitzat amb la victòria d’Egipte i amb un paper preponderant dels barcelonistes Eto’o, màxim golejador de la competició, i Touré Yaya, inclòs en l'onze ideal.

Eto’o, amb el Camerun, i Touré Yaya, amb Costa d’Ivori, han finalitzat la seva participació a la Copa d’Àfrica 2008 de Ghana amb el gust amarg de no poder alçar-se amb el títol, però amb la satisfacció d’haver estat peces importants per a les seves seleccions i d’haver assolit reconeixements individuals que els consoliden com dos dels principals referents del futbol africà.

Eto’o, rècord golejador

etooafrica.jpgSamuel Eto’o ha estat distingit amb el guardó que l’acredita com a màxim golejador de la competició, amb 5 gols, i s’ha convertit en el jugador que ha aconseguit més gols en la història del torneig. Així, el camerunès, amb 16 gols, ha superat la marca històrica de l’ivorià Laurent Pokou, que, amb 14 gols, ostentava el rècord de gols totals en aquesta competició.

Camerun i Eto’o, a la final

Eto’o s’ha mostrat com un jugador imprescindible per al seu seleccionador, ja que ha disputat tots els minuts de la competició, un total de 570 (amb una pròrroga inclosa). En la primera fase, el camerunès va sobresortir en aconseguir cinc gols en només tres partits. Així, va marcar dos gols en la derrota inicial davant d’Egipte (4-2), va anotar un gol de penal en la golejada del Camerun davant de Zàmbia (5-1) i va marcar dos dels tres gols en la victòria davant de Sudan (3-0)’ que certificava la classificació dels ‘lleons indomables’ per als quarts de final.

Als quarts, el Camerun va patir d’allò més per eliminar el combinat de Tunísia (2-3) en un enfrontament que va acabar decidint-se a la pròrroga. A les semifinals, els homes d’Otto Pfister van superar l’amfitriona Ghana (0-1) i es van plantar a la final. En el partit decisiu davant d’Egipte, però, ni els esforços d’un Eto’o que va acabar el partit amb molèsties físiques van permetre als camerunesos aturar el potencial d’Egipte, que es va valer d’un solitari gol d’Abou Treika (0-1) per revalidar el títol.

Touré, inclòs en l’onze ideal

img_226yaya.jpgTouré Yaya ha estat distingit com un dels onze jugadors més destacats de la Copa d’Àfrica. El blaugrana ha estat inclòs en un equip titular amb la presència de jugadors com Essien, Muntari, Manucho, Geremi o Song, que acompanyen cinc jugadors de la campiona Egipte.

Costa d’Ivori, a un pas de la final

Costa d’Ivori ha finalitzat el torneig en quarta posició tot i completar un trajectòria impecable que es va trencar en el partit de semifinals davant d’Egipte. Els ivorians, amb un Touré que va jugar els 90 minuts en els tres partits de la primera fase, van classificar-se per als quarts de final de la competició després de vèncer Nigèria (1-0), Benín (4-1), amb l’únic gol de Touré en la competició, i Mali (3-0).

DSC05215.JPGAls quarts, Costa d’Ivori va golejar al combinat de Guinea (5-0) amb Touré disputant també els 90 minuts. A les semifinals, però, Egipte es va creuar en l’impecable camí dels ‘elefants’ en un enfrontament que rememorava la final de l’edició anterior del torneig. Amb el migcampista blaugrana disputat també tot el partit, Costa d’Ivori va rebre un sever correctiu (1-4) davant d’una Egipte que presentava la seva ferma candidatura al títol. En el partit per al tercer i quart lloc, amb Touré sortint des de la banqueta, Costa d’Ivori va perdre davant l’amfitriona Ghana (4-2).
Txiki Begiristain, present a Ghana
El secretari tècnic del FC Barcelona, Txiki Begiristain, ha presenciat la fase final de la Copa d’Àfrica a Ghana en què el Barça, amb Eto’o i Touré Yaya, hi tenia una important representació. Begiristain, acompanyat del directiu Albert Perrín, ha donat suport sobre el terreny als dos jugadors barcelonistes en el seu afany per adjudicar-se la Copa d’Àfrica.