Català

Salta el menu

Menú d´idiomes


1899, l’any de fundació del club: sabies que...


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Club

29.11.2009 10:57

1899, l’any de fundació del club: sabies que...

Manel Tomàs


Tot bon barcelonista coneix les dades bàsiques de la fundació del Barça, que va tenir lloc el 29 de novembre del 1899 gràcies als auspicis de Joan Gamper.


Joan Gamper era un esportista suís resident a la Ciutat Comtal des del 1898 que el 22 d’octubre havia fet publicar a la revista Los Deportes una gasetilla en la qual es buscaven afeccionats per formar un equip de futbol. Us oferim un detall i curiositats inèdites o molt poc conegudes d’aquell esdeveniment històric. 

► L’any 1894 hi havia a la Ciutat Comtal un equip de futbol anomenat Sociedad Foot-Ball de Barcelona, el qual estava format exclusivament per jugadors anglesos. El SF Barcelona portava samarreta vermella i pantalons blancs i jugava els seus informals partits al Velòdrom de la Bonanova. Tanmateix, aquest equip no constituïa un club de futbol de manera oficial, perquè no estava registrat legalment. El 25 de març del 1895 va disputar un partit contra un equip format per a l’ocasió, l’Agrupació de Torelló, que portava samarreta blanca. Els vermells van guanyar per 8-4.

GAMPERx_FUNDADOR_DEL_FC_BARCELONA.jpg► En aquell 1895 el futbol era pràcticament desconegut pels barcelonins. La premsa de l’època descrivia aquest esport així: “Consisteix el joc en fer passar la pilota per una porta formada per un travesser de fusta i confiada a la custòdia d’un guàrdia pertanyent als bàndols que juguen”.

► L’octubre del 1899, un mes abans de la fundació del Barça, Gamper era membre de la secció de futbol de la societat Los Deportes, l’emblema de la qual era negre i grana, una combinació de colors molt similar a la blau i grana que es va adoptar posteriorment per a la samarreta del Barça.

► Qui va animar Joan Gamper a posar l’anunci a la publicació Los Deportes va ser Manuel Solé, propietari del Gimnàs Solé, que va veure amb molt bons ulls la idea de Gamper de fundar un club de futbol.

► Els tres homes claus de la fundació del Barça van ser Joan Gamper, Manuel Solé i Walter Wild. Es donava la circumstància que el Gimnàs Solé i la redacció de Los Deportes compartien habitatge, al número 5 del carrer de Montjuïc del Carme (cantonada Pintor Fortuny, al costat de la Rambla dels Estudis i molt a prop de Canaletes). Per la seva banda, Wild va treballar braç a cbraç amb Gamper en els treballs de constitució de l’entitat i en va ser el primer president. De fet, algunes reunions de les primeres juntes directives es van fer al domicili particular de Wild, al carrer Nou de Sant Francesc.

► Els socis fundadors del FC Barcelona van ser dotze, dels quals sis eren catalans (Lluís d’Ossó, Enric Ducal, Pere Cabot, Carles Pujol, Josep Llobet i Bartomeu Terradas) i sis estrangers: tres anglesos (Walter Wild, John Parsons i William Parsons) i tres suïssos (Joan Gamper, Otto Kunzle i Otto Maier). Una paritat perfecta.

COLxLOCACIx_PLACA_AL_CARRER_MONTJUxC_DEL_CARME_x1974x.jpg► D’aquestos dotze pioners, només tres (Ducal, Pujol i William Parsons) no van ser mai jugadors del Barça. William Parsons va disputar el 8 de desembre del 1899 el primer partit dels blaugrana de la seva història, contra la Colònia Anglesa (0-1), però a les files de l’equip rival.

► Un cop fundat el club, Gamper no va perdre el temps i de seguida va anar al Registre Civil amb els papers necessaris per tal de donar-li constitució legal i oficial. Aquesta pressa obeïa al temor que algú s’avancés a batejar qualsevol club de futbol amb el nom de “Barcelona”. El suís estava tan identificat amb la ciutat que l’acollia que el primer escut del Barça va ser el mateix de la ciutat.

► La primera seu social del Barça consistia en un modest habitacle cedit pel Gimnàs Solé, on hi havia una taula amb dues llibretes i quatre cadires, sense cap empleat.

► L’any 1899 no hi havia cap camp de futbol reglamentari a Barcelona, amb la qual cosa aquest esport es practicava pels carrers, solars i diferents recintes d'altres esports habilitats circumstancialment per a la pràctica del futbol.

► L’antic velòdrom de la Bonanova, el primer camp que va tenir el Barça, estava situat entre els carrers de Vallmajor, Modolell i Reina Victòria, molt a prop de l’actual Turó Parc. Estava ple de sots, desnivells i clapes d’herba i no era de ningú: jugava el primer que arribava. De fet, el Barça el va compartir amb el FC Català, un club fundat el 17 de desembre del 1899.

► Algunes vegades les jornades de futbol a l’antic Velòdrom de la Bonanova se simultaniejaven amb esports avui dia força desconeguts, com ara el riscat i el gouret.

► El 31 de desembre del 1899, un més després de la fundació del club, el nombre de socis havia passat de 12 a 32.

► El Gimnàs Solé va desaparèixer i el seu local va esdevenir un garatge. L’any 1990 l’habitatge va ser comprat per Promocions Ciutat Vella SA i el 1996 va ser enderrocat per tal de fer les oficines d’aquesta empresa.

Descobreix aquí els 110 anys d'història del FC Barcelona en imatges.
1899, l’any de fundació del club: sabies que...
La placa commemorativa
► La placa commemorativa de la fundació del club al carrer de Montjuïc del Carme va ser posada el 1974 amb motiu del 75è aniversari del club, es va treure el 1992 (va anar a parar al magatzem del Museu) i es va tornar a posar el 29 de novembre del 1999, quan el Barça va fer 100 anys.


Comparteix a

Noticies del Club

Revista Barça


Patrocinadors oficials


Copyright - FCBarcelona | Nota Legal | Venda entrades | Aquesta pàgina web és l´única oficial del FC Barcelona

Segueix-nos a: Facebook | Twitter | Youtube | RSS


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana