Català

Salta el menu

Menú d´idiomes


Mia Hamm: “És un gran honor formar part de la Fundació”


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Club

18.11.2009 10:04

Mia Hamm: “És un gran honor formar part de la Fundació”

Berta Brau


Una de les millors jugadors de la història del futbol, Mia Hamm, es converteix en la nova ambaixadora del FC Barcelona i de la Fundació arreu del món. La nord-americana es mostra molt orgullosa a l’hora d’afrontar aquest nou repte.


“Em dic Mia Hamm i vaig ser davantera de la selecció femenina de futbol dels Estats Units, amb la qual vaig participar a les Olimpíades”. Així es presenta una de les millors jugadores de futbol de la història que, durant els propers tres anys, serà la imatge del FC Barcelona i de la Fundació a escala mundial.

Retirada el 2004 i després de 17 anys defensant els colors de la selecció nord-americana, Mia Hamm dedica el seu temps a la família i a la seva fundació, que entra altres coses pretén impulsar la promoció de les dones en el món de l’esport.

Fa deu anys que té la seva pròpia fundació, la Mia Hamm Foundation. A partir d’ara també representarà la Fundació del Barça i el club arreu del món. Què significa això per a vostè?

2009-11-19_ENTREVISTA_MIA_HAMM_007.JPG"Quan el Barça es va posar en contacte amb mi, em vaig sentir molt afalagada pel fet que un club tan important s’interessés per la meva col•laboració. Són més que un club, volen ser socialment responsables i fer-ho bé. No només volen guanyar costi el que costi, sinó que ho volen fer amb dignitat i respecte. Això es veu en els jugadors que trien per venir a jugar aquí, que volen que interioritzin i creguin en la filosofia del club. Formar part d’això és un grandíssim honor per a mi."

Per què decideix acceptar la proposta de ser l’ambaixadora del FC Barcelona?

"De fet, vaig créixer en una filosofia similar, basada a compartir, sent part d’un equip i entenen la força d’això, i a la vegada intentant ser la millor jugadora. Per això, tenir l’oportunitat d’estar lligada a aquest club i ajudar-lo a créixer, no només aquí, sinó als Estats Units i arreu del món, és un gran honor. Pel que fa a la Fundació, pot haver-hi nens a l’Àfrica, a Mèxic o l’Àsia que ara necessitin la nostra ajuda i que potser en el futur estiguin jugant al Barça. Aquest és el tipus de bonica història que m’agradaria ajudar a escriure."

Com explicaria a algú què és el Barça i quin serà a partir d’ara el seu rol?

04_Gold_Medal_Kick.jpg"Faria servir l’eslògan 'més que un club'. És el club més important del món i ho fan tot des del respecte davant els competidors i la noció de retornar el que la gent els dóna com a club. La meva missió consisteix únicament a assistir-los, ajudar-los. Només seré una petita part en tot el que ja han creat. El paper d’ajudar a fer créixer el club i l’esport als Estats Units i també d’ajudar la gent de tot el món és un gran honor per a mi."

Tot i la distància, la diferència horària i el menor impacte del ‘soccer’ als EUA, ha seguit l’equip o algun jugador del Barça al llarg de la seva vida?

"En els últims anys s’ha millorat molt la cobertura del futbol europeu als EUA. Vaig créixer veient futbol mexicà perquè era el que podíem veure per la televisió en els anys 80. No va ser fins a l’expansió de la televisió per cable que vam tenir accés als partits europeus. Recordo haver començat a veure el futbol europeu quan Johan Cruyff era a la banqueta del Barça. Hi ha molts noms des de Ronaldo, Ronaldinho, fins a l’actual equip en què hi ha Puyol, Piqué, Henry... Hi ha classe i estil a totes les posicions del terreny de joc i aquests jugadors vénen aquí perquè creuen en la filosofia Barça i confien que poden portar el seu futbol a un altre nivell superior."

Si no vaig errada, vostè està molt interessada i fascinada per la feina que es fa al futbol base blaugrana...

2009-11-20_ENTRENO_03.JPG"Estan fent un magnífic treball amb el planter i han aconseguit que els joves ja aprenguin la filosofia del Barça des de la base. Tots són jugadors molt bons individualment, però el més encomiable és que saben funcionar com un equip. Els ensenyen que, entrenant cada dia, poden brillar com a jugadors però també poden fer que l’equip guanyi. Molts dels futbolistes sorgits del futbol base estan jugant al primer equip del Barça, a la selecció espanyola, han guanyat la Champions... Tot això demostra fins a quin punt es comprometen aquests jugadors amb la filosofia del Barça."

Vostè sap què implica rebre dos guardons del FIFA World Player, ja que el va guanyar el 2001 i 2002. Xavi i Messi són candidats per endur-se el del 2009...

“Tenen les qualitats, tenen el talent i definitivament s’ho mereixen. Crec que com a jugador no saltes al camp pensant que jugues per guanyar el FIFA World Player, sinó que jugues perquè és el que saps fer. Treballes i jugues fort cada dia perquè els companys d’equip, l’ entrenador, la família i l’afició s’ho mereixen i el que hagi de passar més enllà, ja passarà. Estem parlant de dos dels millors jugadors del món del moment, així que sense dubte serà un gran moment per a ells.”

El FC Barcelona s’enfronta a la temporada de la revàlida. Sap molt bé com costa mantenir un alt nivell de rendiment, quin consell els donaria?

2009-11-19_ENTREVISTA_MIA_HAMM_003.JPG“No és fàcil mantenir el nivell i ells sabran, com a jugadors, que tenint la reputació que té el FC Barcelona, els equips rivals sempre surten al màxim nivell. Els rivals et respecten i sempre ho donaran tot per guanyar-te, i més ara que han guanyat tots els títols. El consell que els podria donar és que estiguin cada dia al 100% perquè l’entrenador pugui disposar de tots els jugadors en les millors condicions. L’autocomplaença en un lloc com aquest resulta difícil perquè la filosofia del Barça és ser sempre el millor.”
Mia Hamm: “És un gran honor formar part de la Fundació”

Per visualitzar aquest contingut és necessari que descarregueu l'última versió del Flash Player


La seva vida com a futbolista
Amb què es quedaria de la seva llarga experiència en el món del futbol?

"He estat molt afortunada de tenir l'oportunitat de jugar i competir en aquest esport. Quan era petita, vaig provar diferents esports i activitats com la música. Tocava el piano! Però el futbol era la meva passió. De fet, les lliçons que he extrapolat a la meva vida quotidiana i que m’acompanyaran sempre, lliçons sobre comunicació, treball en equip, implicació, compromís, són lliçons que no tenen preu."

L’aclaparador èxit que ha tingut durant els seus anys com a professional resulta d’inspiració per a molta gent, especialment per a noies i dones. Què veuen en vostè?

"Potser per la meva visió en el camp i a la vida, que s’ha regit pel respecte envers els altres i el respecte pel joc. També pel compromís amb un mateix de ser i fer el millor que es pugui. Mai he treballat per enfonsar els altres, sinó que sempre he treballat al màxim nivell i he intentat assolir el meu màxim potencial."

Quan s’arriba a una consagració esportiva com la seva, es poden oblidar com van ser els primeres passos en aquest món. Com van ser?

"Tinc un germà i dues germanes més grans que jugaven. Admirava molt el meu germà i l’anava a veure sovint als entrenaments. Havia jugat a diferents esports, però els resultats que obtenia en el futbol eren més importants que en la resta. Alhora, el futbol femení va experimentar un creixement molt important i hi havia més oportunitats per a les noies. Tan aviat com vaig poder, em vaig unir a l’equip i des d’aleshores he estat enganxada a aquest esport. Vaig pensar que jugaria un Mundial i prou, però després van incorporar el futbol femení com a disciplina olímpica i la FIFA va donar suport als mundials femenins."

Com ha estat lluitar i treballar en un “món d’homes”?

"Ho veus com un desafiament. Vam ser molt afortunats que hi hagués gent de mentalitat oberta. Jo crec que es tracta més de tradició que de qualsevol altra cosa. S’ha d’entendre que el joc femení no ha de substituir o igualar el masculí, tenim la nostra dinàmica. Hi ha moltes nenes que tenen ganes de jugar i gaudir amb aquest esport. El més important és la manera com el futbol i l’esport impactin en les seves vides. Crec que hi ha prou espai perquè convisquin les dues categories."


Comparteix a

Noticies del Club

Revista Barça


Patrocinadors oficials


Copyright - FCBarcelona | Nota Legal | Venda entrades | Aquesta pàgina web és l´única oficial del FC Barcelona

Segueix-nos a: Facebook | Twitter | Youtube | RSS


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana