Català

Salta el menu

Menú d´idiomes


“Aquest és un equip amb credibilitat i recorregut”


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Club

26.03.2007 08:30

“Aquest és un equip amb credibilitat i recorregut”

El tram final de la temporada, la dificultat de tornar a guanyar, la credibilitat de l’equip, la validesa del projecte... Aquests són alguns dels temes que el president Joan Laporta analitza en una entrevista amb fcbarcelona.cat.


En la primera part de l’entrevista amb Joan Laporta, el president referma la confiança en un equip que s’ha guanyat la “credibilitat” i que, a més, té “recorregut” per més temporades. Amb tot, reconeix la dificultat de guanyar sempre, fet que no li impedeix mantenir “una aspiració legítima: la de seguir guanyant”.

Dissabte que ve el Barça entrarà de ple en l’últim tram de la temporada. Quins són els objectius del club en aquests pròxims mesos?

“A nivell esportiu, i centrats en el primer equip, aconseguir el títol de Lliga i la Copa del Rei. Guanyar aquestes dues competicions seria un èxit. Més a curt termini, es tracta d’augmentar, partit a partit, l’avantatge que tenim sobre els nostres seguidors. Això només es pot aconseguir amb una bona mentalització i amb molta motivació. Crec que arribem en unes bones condicions per encarar l’esprint final.”

Pep Guardiola ha posat en circulació la idea de com és de difícil el ‘reguanyar’. Els últims anys el club ha apel•lat al repte ‘de la continuïtat de l’èxit’. Per què és tan difícil donar estabilitat a aquesta idea?

“Tothom vol guanyar i només en guanya un. Per això és tan complicat i per aquesta raó té tant valor el fet de guanyar. En tot cas nosaltres estem en aquesta línia, en la de donar continuïtat a una situació d’èxit que ens ha portat a guanyar dues Lligues consecutives i una ‘Champions’. Hem de seguir amb aquesta ambició, amb aquesta aspiració legítima: la de seguir guanyant. Tot i la competència, el Barça torna a viure en la tensió positiva de qui sempre pot guanyar.”

¿El barcelonisme té poca memòria?

“Quan es guanya s’ha de mirar endavant. Al Barça som exigents perquè ens fixem l’autoexigència de voler guanyar, però cada cop millor: jugant bé, jugant net, essent els millors i essent reconeguts com a tals. Aquesta és una de les grandeses de l’entitat. Segurament és el que fa que aquesta institució tingui la força social que té i que, a més, sigui en tot moment una referència a nivell esportiu: en els moments de victòria i quan no s’assoleix.”

És arriscat fer la pedagogia preventiva d’explicar que no sempre es pot guanyar?

“Aquest element, el de la confiança, el de la credibilitat d’un equip guanyador, també hi juga. Avui el Barça és un equip que ha demostrat que pot seguir guanyant i, per la força dels fets, és un equip amb credibilitat i recorregut. A més, els tècnics ens diuen que tenen confiança absoluta en aquest grup i, per coherència, nosaltres també la hi tenim: confiança total en aquest grup de jugadors i tècnics.”

FRAME_LAPORTA_24-03-07_02.jpgÉs compatible aquesta alerta de la gran dificultat de ‘reguanyar’ amb la declaració en ple estiu que l’objectiu és guanyar tots els títols?

“A principi de temporada els objectius han de ser tan ambiciosos com sigui possible. Les aspiracions sempre s’han d’expressar per elevació i amb tot el respecte pels rivals. Hem dit: ‘Intentarem guanyar tots els títols en què estem competint’. Aquesta és una aspiració legítima i forma part de la tensió positiva que defineix el Barça perquè si n’aspires a guanyar set i en guanyes dos, està molt bé –i més si són dos dels títols més importants. És totalment legítim. És lícit, i a més entenc que s’ha de fer així perquè quedi clar quines són les aspiracions de la temporada.”

Parlàvem del repte de ‘la continuïtat de l’èxit’. El gestor econòmic, el que se centra en els interessos més materials, a la força ha de saber que no es pot guanyar sempre. Però, i el soci? A l’aficionat se li pot reclamar que també ho tingui clar?

“Els socis volen guanyar sempre, igual que nosaltres, que som els responsables del govern del club. El que passa és que quan es perd també saben que això és un esport i que tenim l’obligació de saber guanyar i de saber perdre. Més enllà del desencís que pot provar un derrota concreta, el soci fa una altra anàlisi. La que analitza quina és la situació global i, ara per ara, arriben a la conclusió que estem en un bon moment i que, per tant, hem de seguir endavant.”

I quan un resultat esportiu frena les expectatives de triomf, el club com es protegeix?

“El nostre gran ‘airbag’ és aquest esperit esportiu que ens obliga i ens empeny. Quan tens una ensopegada t’has de tornar a aixecar i seguir. No s’ha de donar mai res per perdut i els ensurts s’han d’aprofitar per renovar les motivacions col·lectives. És fonamental estar motivats per aconseguir qualsevol fita perquè res funciona automàticament. El Barça és una entitat amb ànima, amb sentiment. Tot es viu amb molta emotivitat, i amb passió. I això es dóna a tots els estaments del clubs. Aquestes ensopegades ens afecten i, a més, les lamentem. Però és momentani perquè sabem que el club té una dinàmica pròpia, imparable, i s’ha de continuar lluitant.”


“Aquest és un equip amb credibilitat i recorregut”

Per visualitzar aquest contingut és necessari que descarregueu l'última versió del Flash Player


La validesa del projecte
El cicle vital del Barça continua sent ‘virtuós’?

“El cicle vital del Barça sempre està revestit d’una virtuositat que és intrínseca, que està empeltada a la manera de ser del club. Busquem l’excel·lència, sempre es busca la millora. Per tant aquest cercle que vam definir com a virtuós continua essent vigent. També entenc que el Barça ha entrat en una espiral ascendent que fa que el club estigui vivint un dels millors moments de la seva història.”

Al pròxim mes de juny farà 4 anys que Joan Laporta és president del Barça. La concepció que teníeu del club ha variat en aquest període? S’haurien de revisar determinades polítiques?

“Ja ho hem fet. Quan vam ser reelegits es va presentar un pla de negoci i un pla estratègic nous perquè, evidentment, han anat sorgint nous reptes que són diferents als anteriors, o que, senzillament, el mateix club els ha generat perquè no estem on érem. La situació del juny del 2003 era una i requeria unes mesures específiques i molt particulars. Ara la situació, afortunadament, és molt millor. I ho és en tot els àmbits del club i en la projecció de l’entitat al món. Per tant, no ha d’estranyar ningú que avui el Barça, mogut per uns nous reptes, dibuixi un nou pla estratègic i un nou pla de negoci. Ara bé, el volem aplicar amb les mateixes pautes d’un model que ha tingut èxit, respectant el mateix model de gestió. Per tant, més enllà que el pla estratègic s’estigui acabant d’afinar, el club continua dirigit d’una forma consolidada, ferma, sostinguda i viable.”

Al marge de la gestió, els elements de reflexió que al 2003 el van portar a la presidència continuen essent vàlids?

“Es mantenen els trets conceptuals del projecte del 2003. Continuem apostant per un projecte esportiu que respecti les essències del Barça. Això vol dir el gust per l’espectacle, l’intentar guanyar des del joc net, ser referència, ser considerats els millors... El plantejament que ens fem, desprès d’haver tornat a guanyar, és que volem continuar guanyant i volem ser els primers però sabent que aquest club prefereix ser el millor a ser el primer. Si ets el millor, per regla general, sempre acabes guanyant.

A banda, conceptualment el nostre projecte segueix tenint un plantejament desacomplexadament catalanista. Entenc que això va lligat a les essències del Barça: som un club català de futbol, arrelat i agraït al país. També mantenim una indiscutible vocació de projecció internacional. Per altra banda ens vam plantejar que, aferrant-nos a la divisa famosa del ‘més que un club’, havíem de fer una passa per a situar-nos una mica més enllà. Calia passar del ‘més que un club’ al “més que un club al món” i per a això han calgut tota una sèrie de decisions que van en aquesta direcció.”


Comparteix a

Noticies del Club

Revista Barça


Patrocinadors oficials


Copyright - FCBarcelona | Nota Legal | Venda entrades | Aquesta pàgina web és l´única oficial del FC Barcelona

Segueix-nos a: Facebook | Twitter | Youtube | RSS


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana