‘Showtime’ blaugrana (92-88)

07.10.2010 21:44

Llorenç Tarrés

El Regal Barça ha guanyat els Lakers en un partit molt igualat i de desenllaç elèctric. Mickeal (26) i Navarro (25) han estat els màxims anotadors blaugrana en un duel en què el rodatge més gran i l’esforç dels de Xavi Pascual han resultat decisius.

A banda d’un partit de bàsquet entre els campions de l’NBA i l’Eurolliga –els respectius trofeus han presidit els minuts previs al partit-, es tractava d’un gran espectacle i així ho han entès els equips. Amb un Sant Jordi ple a vessar, amb molta samarreta de la febre groga però clarament decantat a favor dels locals, Regal Barça i Lakers han sortit decidits a no decebre. I, tot i jugar de menys a més, no ho han fet.

Cincs de gala

Només ha calgut veure els equips inicials. Phil Jackson ha tret de partida el cinc de gala, amb Kobe Bryant tot i els seus problemes físics (va anunciar que jugaria deu minuts i n’ha jugat gairebé el triple), Odom, Artest, Fisher i, és clar, Pau Gasol. Xavi Pascual, per la seva banda, no ha reservat ni un sol cartutx i d’inici ha posat a escena Ricky, Navarro, Mickeal, Fran i Morris. Deu jugadors 'made in NBA'.

Gasol ha fet la primera cistella del partit, però Mickeal ha respost immediatament. I per si quedava algun dubte que hi hauria intensitat, l’enganxada d’Artest i el mateix Mickeal (que s’ha endut una de les moltes tècniques assenyalades) els ha esborrat. Els vigents campions de l’NBA han començat a marcar distàncies ben aviat (6-12) aprofitant les primeres imprecisions blaugrana en el tir i les faltes personals. Però aleshores ha aparegut Navarro amb sis punts seguits, triplàs inclòs davant Kobe, per ajustar una mica el marcador.

Les esmaixades de Pau, molt actiu als primers 12 minuts amb dotze punts (24 en total), han tornat a obrir la diferència però Ndong, Mickeal i, és clar, Navarro es resistien a deixar escapar els grocs. Kobe, per la seva banda, tot i alguns detalls de geni, ha notat la inactivitat i ha acabat amb un pobre 2 de 15 en tirs de camp.

El Regal Barça agafa embranzida

La roda de canvis i més ritme de joc han permès al Regal Barça completar la caça del rival (20-20). Mickeal ha avançat el Regal Barça per primer cop al marcador amb un tir lliure (els blaugranes, tot sigui dit, n’han fallat set). Però quatre punts seguits de Blake han deixat el 21-24 al final del primer quart.

Un excel·lent Perovic (tres rebots i dos taps en pocs minuts) ha tornat els locals al capdavant del marcador, mentre Artest, l’únic jugador capaç de rebre algun xiulet en un partit d’aquest tipus, marxava a la banqueta amb la tercera falta a la seva esquena. Però la tornada a pista d’Odom, Fisher i Gasol tornava les coses on se suposaven que havien d’estar.

El problema dels Lakers és que el Regal Barça vol les coses a la seva manera. Mickeal, amb un 3+1 espaterrant, donava la màxima diferència catalana fins aleshores (34-31). Només la manca d’encert en el tir (de fet, tots dos equips han estat per sota del 40 per cent) ha evitat que la diferència fos més gran al descans, al qual s’ha arribat amb un sol punt a favor dels catalans (45-44).

Davis encén el Sant Jordi

A la represa, la franquícia de Los Angeles ha sortit decidida a canviar el signe del partit. Tant, que Phil Jackson ha tardat nou minuts a fer el primer canvi en el tercer parcial. A banda d’una bona tornada a pista, a més, els angelins han comptat amb la col·laboració de l’àrbitre Marc Davis, que ha tret de polleguera els locals amb constants faltes assenyalades i diverses tècniques per protestar. Els Lakers han obert així forat (47-53).

La diferència ha augmentat en uns molt bons minuts defensius dels nord-americans (49-60), fins que Pete Mickeal, tot coratge, ha sortit al rescat amb el suport de Morris. Ells dos han fabricat la jugada del partit, acabada amb una gran esmaixada de Vázquez i han liderat un nou intent de remuntada (68-70 al final del tercer quart amb un triple de Lakovic i una meravella de Gasol als últims atacs).

Desenllaç de color blau i grana

Una bomba de Navarro ha obert el quart decisiu, en què el Regal Barça hauria pogut obrir forat clarament. No ho ha fet i els Lakers, que ha acabat amb l’equip de gala (Bryant, també), ha tingut opcions fins als darrers segons.

Un triple de Morris i una entrada a cistella de Navarro han posat el Regal Barça cinc amunt (81-78). El Sant Jordi cremava com fins aleshores no ho havia fet. Un altre triple, ara de Mickeal, ha suposat el 84-78 a 2:36 del final, marge insuficient per assegurar un triomf agònic. Calia no fallar des del tir lliure. Navarro, al crit unànime de MVP des de la grada, i Mickeal, MVP per unanimitat, no han fallat i han assegurat el triomf més prestigiós possible.

La fitxa del partit
REGAL FC BARCELONA, 92
LOS ANGELES LAKERS, 88

Regal Barcelona (21+24+23+24):
Ricky Rubio (-), Navarro (25), Mickael (26), Morris (12), Vázquez (10) -cinc inicial-, N'Dong (2), Lorbek (3), Sada (3), Grimau (2), Lakovic (5) i Perovic (4).

L.A. Lakers (24+20+26+18): Fisher (12), Bryant (15), Odom (12), Artest (10), Gasol (25) -cinc inicial-, Barnes (-), Brown (2), Blake (6), Vujacic (2), Ratliff (-), Caracter (-) i Ebanks (4).

Àrbitres: Marc Davis, Jason Phillips, Emilio Pérez Pizarro. Eliminat per sis personals: Vázquez (min.46).

Pista: Palau Sant Jordi (Barcelona). Ple amb 16.236 espectadors.