L’Espanya més espessa (75-85)

Bàsquet-Pequín 2008

12.08.2008 13:33

Carles Cascante

La selecció espanyola ha guanyat la Xina a la pròrroga. Els homes d’Aíto Garcia Reneses han patit de valent i han ofert la seva versió més irregular davant els amfitrions, que han destacat pel seu joc ràpid i pels triples. Navarro ha anotat 8 punts.

El jugador barcelonista ha estat, un cop més, decisiu en un partit que semblava que estava molt coll amunt per als espanyols. A 2 minuts i 15 segons per al final del temps reglamentari Navarro ha encistellat el seu segon triple del matx, que empatava a 70. Uns segons més tard, a 19 concretament, l’exblaugrana Marc Gasol ha encistellat un bàsquet increïble quan ja era pràcticament a tocar del terra. Ja a la pròrroga, la responsabilitat ha pesat massa sobre els xinesos, que s’han desinflat per complet. Navarro ha anotat la darrera cistella del partit després d’una recuperació defensiva d’un Pau Gasol que ha acabat sent el màxim anotador del matx amb 29 punts.

Quasi sempre a remolc

A Espanya li ha costat molt imposar-se al joc ràpid i elèctric dels jugadors xinesos. Els homes que entrena el lituà Jonas Kazlauskas, amb uns inspirats Liu Wei i Zhu Fangyu, han estat letals des de la línia de 6,25. Al final del primer període s’hi ha arribat amb un avantatge pírric de dos punts (18-20).

Espanya no era l’equip que estava en boca de tots en aquesta fase de preparació i les distàncies anaven augmentant. Els jugadors espanyols buscaven una vegada i una altra el joc interior, però ni Pau Gasol, ni Marc Gasol ni Felipe Reyes han estat fins al llarg dels primers vint minuts del partit (28-17). Abans del descans, però, les coses encara s'han complicat un pèl més (46-37).

Gasol comença a aparèixer

PauVsXina.jpgMalgrat que en Pau Gasol ja havia anotat 20 punts a cinc minuts per al final, el joc interior d’Espanya no ha acabat de funcionar fins a l’últim quart. Ha estat en aquest període que els pivots espanyols han superat el gegant xinès Yao Ming i han forçat la seva cinquena falta personal.

Un triple de Juan Carlos Navarro a dos minuts i quinze segons ha empatat el matx (70-70). Poc després Marc Gasol ha empatat a 72 en una jugada que podia haver estat cistella i tir lliure addicional perfectament. En el tram final també ha emergit la figura de Ricky Rubio, un jove jugador que aporta la tranquil·litat i l’empenta necessària quan més se’l necessita. Una recuperació seva a sis segons per al final ha conclòs amb un contracop que ha estat a punt de guanyar el partit.

Pròrroga cent per cent espanyola

En el temps extra la selecció espanyola ha superat amb escreix la Xina. Els locals han perdut tota la força que havien demostrat al llarg de tres quarts i escaig i han acabat cedint davant Espanya. Rudy Fernández, excel·lent, i, sobretot, Pau Gasol han acabat per trasbalsar un equip al qual li ha pesat massa la pressió de veure’s guanyador a cinc minuts del final. Espanya ha demostrat que també sap patir.

Derrota davant la vigent campiona

L’australià David Andersen ha perdut el seu segon partit a Pequín (85-68). El blaugrana s’ha enfrontant a l’actual campiona olímpica, l’Argentina. El jugador ha aconseguit 11 punts i 6 rebots.

La selecció argentina ha començat molt fort i a poc a poc ha anat marcant les distàncies. Quan a penes havien passat dos minuts des del començament del partit Austràlia ja perdia de deu punts (11-1). Els minuts passaven i els australians no aconseguien escurçar les distàncies. La dura defensa argentina no ha deixat pas al seu rival. A dos minuts per finalitzar el primer quart els homes de Sergio Santos guanyaven per 23 a 5. Durant el segon quart el partit ha seguit la mateixa dinàmica. Poc abans d’arribar al descans Austràlia ha reaccionat i ha deixat el marcador en 39 a 29.

El tercer quart ha estat el més productiu per a David Andersen, ja que ha estat quan ha anotat 6 dels seus 11 punts finals. El seu equip ha continuat anant a remolc. La màxima diferència aconseguida pel conjunt argentí ha estat de 20 punts, amb el 70 a 50, a cinc minuts per al final. El matx ha finalitzat en 85 a 68.

LA FITXA

XINA, 75
ESPANYA, 85

Xina (18+28+15+11+3): Liu (19), Sun (2), Zhu (15), Yi Jianlian (4), Yao Ming (11) -cinc inicial-, Zhang Qingpeng (-), Wang Shipeng (-), Wang Zhizhi (15), Li (3), Chen Jianghua (3) i Wang Lei (3).

Espanya (20+17+10+25+13): López (-), Rudy Fernández (21), Jiménez (4), Reyes (10), Pau Gasol (29) -cinc inicial-, Garbajosa (-), Mumbrú (2), Navarro (8), Marc Gasol (8), Rodríguez (-), Calderón (2) i Rubio (1).

Àrbitres: Carrión (PUR), Maranho (BRA) i Aylen (AUS). Exclosos per personals Yao Ming (min. 42). Tècnica al seleccionador espanyol, Aíto García Reneses (min. 28).