Català

Salta el menu

Menú d´idiomes


El sistema GPS en el bàsquet


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Bàsquet

29.08.2007 12:08

El sistema GPS en el bàsquet

Sònia de Alba


Les noves tecnologies s’han de saber acoblar a qualsevol disciplina. L’AXA Barça fa servir un GPS durant la pretemporada per millorar el rendiment dels jugadors.


“Hi ha poques coses per inventar”, assegura el preparador físic del primer equip de bàsquet Toni Caparrós, qüestionat pels mètodes d’entrenament durant aquestes primeres setmanes de treball. “Cada entrenador té un estil i nosaltres seguim la línia de les dues darreres temporades”, assenyala Caparrós, “però sempre hi ha coses millorables i revisem les informacions d’anys anteriors i aprofitem el feed-back”. Aquesta temporada l’AXA Barça ha començat a córrer amb un GPS al braç.

Control total

Capa_2.JPGEl Toni ho explica: “Durant aquests primers dies, quan fem carrera contínua, jo porto al braç un GPS que està connectat per ‘bluetooth’ al meu rellotge i que després puc passar a l’ordinador. D’aquesta manera podem fer propostes de temps, distància i velocitat de cursa i tenim totes les dades controlades en tot moment.” El cas pràctic és el de córrer durant 30 minuts, com van fer el primer dia d’entrenaments. L’endemà la decisió va ser córrer 35 minuts, millorant la velocitat o fent més distància. “El primer dia de la segona setmana d’entrenaments hem corregut menys temps que la setmana passada, però hem augmentat el nombre de kilòmetres”, comenta ‘Capa’.

Supervisió mèdica

Tot el treball físic de pretemporada es planifica d’acord amb els exàmens mèdics que els jugadors han passat. frame1.JPG“Amb el registre de la freqüència cardíaca que hem fet el primer dia valorem l’estat de forma i anem pujant o baixant la intensitat depenent del nivell màxim de cada jugador que s’ha trobat en la revisió mèdica.”

Tots són professionals

La duresa d’aquests dies la coneixen molt bé els jugadors, per això el treball de base és clau. “Cal arribar a la pretemporada amb un to mínim. Primer perquè si durant un mes, mes i mig o dos mesos no fas res, és molt complicat posar-se les piles per entrenar quatre hores al dia, a més de perjudicial, perquè pots patir lesions”, afirma el preparador físic. Els jugadors blaugranes han tornat de vacances força bé. Tots, en major o menor grau, s’han cuidat. “Començar de zero té diferents matisos, ja que tots tenen uns plans d’estiu per mantenir la forma. No cal que sigui jugant a bàsquet; de fet, és millor que facin unes altres activitats com caminar, cicloturisme, nedar... Però han de fer algun tipus d’activitat, tot i que la intensitat és diferent del que exigeix el partit”, recomana Caparrós.

Las tasca del preparador

Engegar la màquina costa, però és el que toca. Capa_4.JPGDurant les primeres setmanes, el preparador físic és l’encarregat de dur la batuta. Ell és qui ha d’aconseguir que el jugador es posi en un to òptim per a l’inici de la temporada. “L’objectiu és que en set setmanes els jugadors estiguin preparats per al començament de la Lliga”, apunta Toni Caparrós. “Nosaltres comencem d’una manera progressiva i extensiva, amb exercicis i propostes llargues i contínues, adaptant i apropant l’esforç a la necessitat del partit i de la competició. A partir d’aquí cal buscar la intensitat i la força necessària de cadascun”. El menú del dia durant la setmana llarga que duen d’entrenaments és el de carrera contínua i de gimnàs, amb un treball de força-resistència i d’adaptació.
El sistema GPS en el bàsquet
En el pic de forma
Com a professional de la preparació física, Toni Caparrós considera que ara és quan el seu estat de forma ha de ser el millor. “És la meva opinió, però crec que el preparador ha de mantenir un bon nivell físic i s’ha de cuidar una mica per treballar al mateix ritme que el jugador”, explica Caparrós, per a qui el descans estiuenc és relatiu i també manté un pla de treball durant aquest període.


Comparteix a

Notícies Bàsquet

Temporada 07-08

Detall de la opció seleccionada

Patrocinadors oficials


Copyright - FCBarcelona | Nota Legal | Venda entrades | Aquesta pàgina web és l´única oficial del FC Barcelona

Segueix-nos a: Facebook | Twitter | Youtube | RSS


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana