El gol

1-0, Ronaldinho (2')

Lliçó de coratge (1-0)

Roger Bogunyà

El Barça ha superat el Getafe per 1-0 gràcies al gol de Ronaldinho en el minut 2. Però l’expulsió del '10', en el 40, ha marcat el partit i ha obligat els locals a treure tot el seu coratge per endur-se 3 punts que el mantenen molt vius a la Lliga.

Si fa una setmana el Barça va guanyar al Vicente Calderón gràcies al seu talent i creativitat ofensiva, aquest dissabte els blaugranes han mostrat la seva cara més lluitadora. I és que les coses, tot i posar-se a favor en el minut 2 amb el gol de Ronaldinho, s’han torçat en el minut 40. El brasiler ha vist la vermella directa en una acció on ha rebut una falta a la frontal de l’àrea visitant. Al Barça l‘esperaven 50 minuts amb un home menys i contra un rival molt motivat i que ha jugat molt dur. Però aquesta situació s’ha superat primer amb futbol i, quan el físic no ho ha permès, amb lluita i coratge. Una actitud que ha valgut sumar tres punts més i mantenir-se amb els mateixos punts que el Reial Madrid, encara líder gràcies al ‘goal average’ i el seu triomf davant el Deportivo per 3-1.

Gol només començar

Molt aviat s’ha avançat el Barça en el marcador. Messi ha cedit la pilota a Eto’o que, davant la sortida d’Abbondanzieri, ha assistit cap a Ronaldinho, que ha fet l’1-0 en el minut 2 de partit. Tot i el gol, els homes de Frank Rijkaard han continuat jugant a l’atac sense pausa, liderats per un Ronaldinho que ha fet les delícies del Camp Nou amb els seus regats i passades a l’espai inversemblants. També Eto’o i Messi, amb mobilitat constant al davant, han fet anar de bòlit la defensa visitant, que només sabia aturar el perill blaugrana amb faltes.

Domini amb ocasions

Fruit d’aquest domini aclaparador del Barça, han arribat les ocasions locals. El mateix Ronaldinho ha llançat una canonada de falta que ha refusat Abbondanzieri amb la cara; Puyol ha pogut fer el segon en un cop de cap que ha sortit fregant el pal i Eto’o ha fet lluir-se el porter visitant amb un xut des de la frontal. El Barça es mereixia el segon.

Vermella per a Ronaldinho

En el minut 40 ha arribat l’acció polèmica del matx. Belenguer ha comès una entrada sobre Ronaldinho prop de la frontal de l’àrea i aquest ha reaccionat aixecant la cama. L’àrbitre ha considerat que el brasiler havia agredit el defensa visitant i li ha ensenyat la vermella directa. El jugador del Getafe ha rebut la groga per l’acció. El Camp Nou, indignat per l’actuació del col•legiat, s’ha convertit en un gran mocador blanc.

El segon es resisteix

A la represa, tot i comptar amb un home menys, el Barça ha sortit decidit a fer el segon. Eto’o, en dues ocasions; Messi, a la sortida d’un córner (minut 57); i Deco, de falta directa, han estat les opcions més clares de gol. Unes vegades Abbondanzieri i una altra Paredes, sota la línia de gol, l’han evitat. L’argentí i el camerunès, a base d’elegància i talent, han fet oblidar que els blaugranes jugaven amb deu.

El Getafe, però, continuava molt motivat i ha tingut les seves opcions en el minut 70, quan Contra ha rematat alt una falta llançada des de la dreta. El partit estava obert.

Demostració de lluita i orgull

A mesura que el partit s’apropava al final, el Barça ha vist com la força física anava minvant. Els jugadors blaugrana, però, han tirat endavant el matx a base de lluita, orgull i coratge. Els de Schuster, en el 79, han tingut la seva millor ocasió en una internada per la dreta de Manu, que ha fet una centrada que ha refusat Oleguer, que havia entrat en el 61 en el lloc de Belletti.

Al final, Rijkaard ha fet canvis per guanyar temps: Motta, al minut 89, ha entrat per un Messi que ha tornat boja la defensa visitant i que ha tornat a enamorar el públic; i, un minut més tard, Iniesta ha substituït Xavi. El partit, de mica en mica, anava morint i, una vegada superats els tres minuts de descompte, l’àrbitre ha xiulat el final. Amb aquest triomf d’infart, els blaugranes continuen molt vius a la Lliga.

La prèvia

Els dos menys golejats

Aquesta nit s’enfronten els dos equips menys golejats del campionat. El Getafe n’ha encaixat 29, mentre que el Barça 30 en 35 jornades.

Nit de comptes pendents

Jordi Clos

El botxí de la Copa del Rei, el Getafe, es creua en el camí del Barça, que vol mantenir el bon futbol ofert ara fa sis dies al Vicente Calderón.

L’històric 0-6 contra l’Atlètic de Madrid de l’última jornada va ser una bona mostra de la voluntat i de les opcions del FC Barcelona de lluitar fins al final per conquerir la tercera Lliga consecutiva. A falta de tres partits per al final, ara és el Getafe el qui posa a prova la fortalesa del conjunt blaugrana, que és segon pel “goal average”. Encara amb la dolorosa eliminació de la Copa molt recent, els jugadors del Barça tenen una bona oportunitat per redimir-se i reconciliar-se amb l’afició.

qm3d7634.jpgCop dur: I és que l’empat al darrer minut del Betis en l’últim partit a casa, que significava la pèrdua del liderat, va ser un cop dur per al Camp Nou, encara dolgut per l’adéu del torneig del KO. El Barça semblava arribar en mal moment al tram decisiu del campionat, però la golejada al Calderón ho ha canviat tot. Els de Rijkaard superaven amb una gran solvència el partit teòricament més complicat que els quedava, mentre que tots els seus rivals per guanyar la Lliga ho feien “in extremis”.

Esperant la punxada rival: Els futbolistes que durant la setmana han comparegut davant dels mitjans han deixat clar la unió i la confiança del grup. La visita del Getafe també està marcada novament pel partit que a les vuit del vespre disputen el Madrid i el Deportivo. Un triomf blanc posaria pressió al Barça, que va demostrar suportar-la molt bé en l’últim matx. Una ensopegada del líder comportaria una immillorable ocasió perquè l’actual campió recuperi la primera plaça, sempre que guanyi aquesta nit al Camp Nou, l’únic estadi que no ha vist una victòria visitant en tota la competició.

qm3d7315.jpgEls precedents: L’equip que dirigeix Bernd Schuster no sap el que és guanyar al FC Barcelona a la Lliga. Les seves dues anteriors visites van acabar amb un 2-0 i 3-1. A més, l’últim precedent a les semifinals de la Copa va acabar amb 5-2 i amb l’espectacular gol de Leo Messi. Tampoc al Coliseum Alfonso Pérez el Getafe ha pogut vèncer els blaugranes en les seves tres visites. En la primera volta, el resultat va ser d‘empat a un.

Els mateixos del Calderón: Per mantenir la bona línia, Frank Rijkaard va incloure a la convocatòria els mateixos que van viatjar al Calderón. Es van quedar fora de la llista Márquez, que es va tornar a lesionar el recte anterior i estarà unes dues setmanes més de baixa, i Saviola, Sylvinho i Ezquerro, per decisió tècnica.
Schuster, per la seva banda, no pot disposar del seu màxim golejador, Dani Güiza, ni tampoc d’Alexis, Cortés i Vivar Dorado, tots ells amb problemes físics.

• València CF2-3Vila-real CF
  • Reial Madrid3-1Deportivo
  • FC Barcelona1-0Getafe CF
  • Athletic Club1-0RCD Mallorca
  • Celta2-1Real Betis
  • Osasuna2-0R.Societat
  • Racing2-3Llevant UD