La crònica

Els gols

1-0, Fernando Navarro, en pròpia porta (min.89)

En l’últim sospir (1-0)

El Barça s’ha imposat 1-0 al Mallorca, gràcies a un gol de Navarro en pròpia porta en el minut 89. Aquesta acció afortunada i el penal aturat per Valdés a la primera part permeten que els blaugranes depenguin d’ells mateixos per fer-se amb el títol.

Corria el minut 89 i el partit, força avorrit fins aleshores, semblava abocat al 0-0 final. Però la insistència blaugrana ha acabat donant els tres punts al Barça. En una acció embolicada dins l’àrea visitant, Saviola ha enviat la pilota al pal, posteriorment ha rebotat en Fernando Navarro i ha acabat a dins de la seva pròpia porta. El Camp Nou ha embogit. Gràcies a aquest gol -i al penal aturat per Valdés a la primera meitat- el Barça ha sumat una nova victòria a casa i es manté líder en solitari una setmana més.

Possessió i pal

El FC Barcelona s’ha fet amb la pilota des de l’inici del partit. Amb molta paciència, els blaugranes han tancat dins del seu camp els visitants, que esperaven sortir al contracop. La bona pressió dels de Rijkaard, però, impedia que els balears creessin perill. La possessió blaugrana era total i els locals ho han intentat sobretot per l’extrem dret, on Giuly ocupava el lloc de Messi, situat a l’esquerra. El Mallorca, amb dues línies de quatre al darrere, no deixava lloc als espais. Fruit d’aquest control, Giuly ha rebut una falta que ha acabat rematant Márquez al pal en el minut 13.

Valdés atura el penal

En una ocasió ha aconseguit el conjunt dirigit per Gregorio Manzano arribar a l’àrea blaugrana. I ha estat l’ocasió més clara de la primera part: Jonás s’ha plantat, gràcies a un ràpid contracop, sol davant Valdés, que l’ha aturat cometent penal. El porter, sancionat amb targeta groga per l’acció, ha salvat la situació endevinant la trajectòria del llançament del mateix Jonás. Fruit de l’aturada, el Barça ha guanyat en moral i confiança i Deco i Giuly han disposat d’algunes ocasions que han estat mancades d’encert.

Continua el domini

A la represa, els blaugranes han continuat dominant el matx, tenint en tot moment el control de la pilota. El Mallorca, ben tancat al darrere, tallava totes les accions creatives d’Iniesta i Deco, que no trobaven rematador final. Messi i Eto’o també ho intentaven amb accions individuals. Faltava, però, profunditat. I Rijkaard ha buscat la solució introduint al camp Xavi i Saviola, en els llocs de Thuram i Giuly. Era el minut 58. Deu minuts més tard, el ‘22’ del Barça ha pogut obrir el marcador en un u contra u amb Moyà, però el porter balear ha evitat el gol blaugrana. El domini era aclaparador, però el gol no arribava i el partit s’apropava al final.

Atac i gol

Els laterals del FC Barcelona també s’han afegit a l’atac buscant els tres punts. Gio, en dues ocasions, ha connectat dues voleies que han topat amb la defensa visitant, cada vegada més refugiada en els seus últims metres. L’entrada de Belletti per Zambrotta també ha servit per donar aire fresc a la banda dreta dels de Rijkaard. En el 88, Xavi ha picat una falta des d’aquesta mateixa banda dreta que ha aconseguit rematar Gio de cap i, tot seguit, Saviola, ha xutat al pal. El refús ha rebotat a les cames de Fernando Navarro, que s’ha ficat el gol en pròpia porta. La sort no ha abandonat els campions. El gol ha acabat significant també tres punts més per al líder, que ja en té 59, i que segueix sense perdre a casa en la Lliga.

La prèvia

36 punts a casa

Les xifres del Barça al Camp Nou imposen respecte. Ha guanyat onze partits i n’ha empatat tres. Els 36 punts aconseguits dels 42 possibles el converteixen en el millor equip a casa.

Comença l’sprint final

La Lliga enfila les últimes nou jornades amb el FC Barcelona com a líder. Per tant, els de Rijkaard hi arriben en la posició desitjada per intentar guanyar el tercer campionat consecutiu.

Les xifres del Barça a l’Estadi conviden a l’optimisme. Els blaugranes són l’equip més segur i golejador a casa. Els onze triomfs i tres empats, amb 35 gols aconseguits (2,5 per partit), ho diuen tot. Tanta és la solidesa al Camp Nou, que l’última derrota data de la temporada passada, concretament del 5 de febrer del 2006, contra l’Atlètic de Madrid (1-3).

Sense el ‘10’: Per intentar continuar la ratxa com a local, Frank Rijkaard no podrà comptar amb els lesionats Motta i Ronaldinho. L’astre brasiler, el màxim golejador amb 17 dianes, serà baixa els propers dos partits per tal d’acabar de recuperar el seu millor to físic després de patir un procés d’amigdalitis. Serà el primer matx de lliga aquesta temporada al Camp Nou sense el “10”. Els precedents amb la baixa Ronaldinho, tots ells a camp contrari, són positius: una victòria a Balaídos i tres empats, als camps del Llevant, del Getafe i de l’Osasuna. Els altres futbolistes que es van quedar fora de la llista de convocats són Oleguer i Ezquerro, tots dos per decisió tècnica.

Tornen Eto’o i Belletti: Per altra banda, les principals novetats en la convocatòria van ser les entrades de Juliano Belletti i Samuel Eto’o, absents en l’últim compromís a La Romareda per diferents problemes físics. Al crac camerunès se li dóna molt bé enfrontar-se al seu ex equip, com ho demostren els cinc gols que els hi ha marcat en tres enfrontaments. I qui també té el punt de mira molt fi davant el quadre balear és Eidur Gudjohnsen. En l’anada, l’islandès va col•laborar amb dos grans gols a la golejada per 1-4.

Un rival perillós: El rival d’aquesta tarda, el Mallorca, es presenta al Camp Nou amb tota la seva artilleria. Gregorio Manzano té a les seves ordres un conjunt amb molta qualitat en atac. Homes com Ibagaza, Jankovic o Arango han fet que l’equip balear ocupi en aquests moments una còmode tretzena posició, a nou punts de les places de descens. Una altra de les amenaces és un conegut de l’afició barcelonista: Maxi López. L’argentí juga cedit aquesta temporada al Mallorca i ha participat en 25 partits en els que ha firmat dos gols.

Tot i l’innegable potencial ofensiu, l’equip no veu porteria amb facilitat. Els 31 gols que ha marcat fins ara no el situen entre els quadres més realitzadors. En canvi, els 40 que ha rebut el col•loquen com el quart que més n’ha encaixat. El balanç mallorquinista a domicili és de quatre victòries, dos empats i vuit derrotes.

Els de Manzano es presenten al Camp Nou amb la tranquil•litat que els hi han aportat els set dels últims que han sumat. Precisament en l’última jornada, contra el Getafe (2-0), es va poder veure l’habilitat d’una de les últimes joies del futbol argentí, Óscar Trejo, que va debutar segellant el triomf amb un gran gol.

• Racing2-1Reial Madrid
  • Real Betis0-1R.Societat
  • At. Madrid1-0Llevant UD
  • Athletic Club2-1RCD Espanyol
  • Celta1-0Deportivo
  • Getafe CF3-0Vila-real CF
  • Gimnàstic1-0Saragossa
  • Osasuna1-1Recreativo