2-2, Messi (min 27)
2-3, Sergio Ramos (min 72)
3-3, Messi (min 90)

El clàssic de Messi (3-3)

Tres gols de Leo Messi, el tercer just en el minut 90, han donat l'empat al Barça, que ha hagut de jugar tota la segona part amb 10 jugadors per l'expulsió d'Oleguer.

Passaran els anys i el partit d'aquesta nit quedarà com el clàssic de Leo Messi. L'argentí ha marcat els tres gols del Barça i ha permès sumar un punt que té força mèrit, tenint en compte que els blaugranes han jugat tota la segona part amb 10 homes. Un punt que situa l’equip empatat momentàniament amb el Sevilla i manté al Reial Madrid a cinc punts de distància.

A banda del jugador argentí cal destacar el treball que han fet tots els jugadors del Barça, amb el desgast físic que suposa estar en minoria durant més de 45 minuts i el paper fonamental de Valdés, amb aturades claus i difícil en moment decisius. Aquest Barça-Madrid ha estat un dels més frenètics i ofensius que es recorden.

Primers minuts bojos

Si a un Barça-Madrid se li suposa un extra d'emoció, els primers minuts que s'han vist aquesta nit al Camp Nou han fet que tots els sentiments encara es multipliquessin. I és que els dos equips han protagonitzat uns primers 20 minuts bojos. En el minut 5 i en la primera ocasió que han tingut han marcat mitjançant Van Nistelrooy (0-1). El Barça ha reaccionat i ha tingut dues ocasions consecutives. En la primera Casillas ha rebutjat el gol d'Eto'o; en la segona, el porter madridista no ha tingut cap opció en l'1 contra 1 amb Messi (1-1). L'argentí empatava i el Camp Nou respirava més tranquil.

Penal i 1-2

Però just després ha arribat un altre disgust quan l'àrbitre ha assenyalat un penal d'Oleguer sobre Guti. Van Nistelrooy posava l'1-2 i a més el defensa blaugrana veia la seva primera targeta groga. Aquells eren, de ben segur, els minuts més frenètics que es recordaven en un clàssic. El Barça no deixava de provar-ho i Eto'o en el 18 i Márquez i Ronaldinho un minut després buscaven un empat merescut.

Intensitat màxima

El joc seguia tenint un ritme molt alt. Les ocasions més clares les posava el Barça tot i que el Reial Madrid intentava contraatacs que acostumaven a portar força perill. Després d'alguns intents, en el minut 27, Ronaldinho ha entrat per la seva banda esquerra, ha fet una paret amb Eto'o dins l'àrea i Casillas ha rebutjat el seu xut. Però Messi, molt atent des de la frontal de la petita, ha aprofitat el rebuig per xutar la pilota amb ràbia tal com li venia i ha empatat (2-2).

Malgrat el 2-2, la intensitat seguia pujant i Higuain i Eto'o, dues vegades, i Iniesta han tingut ocasions clares per fer un altre gol. Però just abans de la mitja part, el Barça ha rebut una mala notícia, que ha estat clau en el desenvolupament del matx. Oleguer ha vist la segona targeta groga per una falta a Gago i ha estat expulsat. Els de Rijkaard havien d'afrontar tota la segona part amb 10 jugadors.

Desgast a la medul•lar

El Barça estava obligat a fer retocs en el seu esquema de cara a la segona part. D'aquesta manera Rijkaard ha substituït Sylvinho per Eto'o. El Barça tornava a tenir tres defenses sobre la gespa i, a més, Márquez endarreria lleugerament la seva posició en la banda dreta del mig del camp. El joc seguia molt viu i qui arribava en aquest cas amb més claredat era el Reial Madrid.

Valdés, espectacular, no evita el 2-3

El Barça acusava el fet de jugar amb un home menys i per tal d'evitar-ho, Xavi, Deco i Iniesta seguien fent un treball incansable a la medul•lar. El Reial Madrid, per la seva banda, seguia portant perill a les contres i Valdés ha fet tres grans aturades davant Van Nistelrooy en tres minuts. Els blaugranes necessitaven recuperar novament l'ordre i Rijkaard ha fet entrar Belletti per Deco per tornar a formar una defensa amb 4 homes. Però just després, una falta llançada per Guti l'ha pentinada Sergio Ramos d’esquenes i ha superat Valdés (2-3)

Orgull fins el final

Tot i l'important cop anímic que suposava el marcador en contra, el Barça ha mantingut l'orgull fins l'últim instant. Just després del gol, Iniesta podria haver empatat però ha xutat fora per molt poc i Márquez cinc minuts després ha fet lluir Casillas amb una xut duríssim des de la frontal.

Els canvis de Rijkaard seguien tenint un sol objectiu: remuntar el partit. D'aquesta manera Gudjohnsen ha substituït Márquez i ha donat un aire encara més ofensiu al Barça. Ronaldinho podria haver empatat poc després per Casillas ha rebutjat des de dins de la petita.

Gol i èxtasi

La jugada desitjada per tot el barcelonisme, però, ha arribat just en el minut 90. Messi ha marxat de d'Helguera amb habilitat, s’ha inventat una jugada genial i ha xutat creuat amb totes les forces. Les seves, les dels més de 97.000 espectadors que estaven al Camp Nou i la de milions d'aficionats blaugranes que el veien per televisió des de tot el món. Era un empat a 3-3 més que merescut.

Penal sobre Ronaldinho?

Amb el Madrid molt tocat anímicament, el Barça ha tingut una última opció quan Ronaldinho ha entrat l'àrea i ha caigut davant l’empenta de Diarra. L'àrbitre, però, no ho ha considerat com a penal. Amb aquesta jugada i amb l'escalfor que això suposa en un clàssic, s'ha acabat un partit que manté el Reial Madrid a cinc punts.

La prèvia

Precedents favorables

Pel que fa a la història, aquesta parla blaugrana. Els blancs, que només han sortit guanyadors en un dels últims 23 compromisos de Lliga disputats al Camp Nou (temporada 2003-04, 1-2), han caigut quatre vegades per 3-0 en els darrers onze anys.

Un clàssic de més que tres punts

El Barça-Madrid d’aquesta nit al Camp Nou val molt més que tres punts. Després de l’eliminació de tots dos equips a la 'Champions', tots dos conjunts es juguen, a més del prestigi, una victòria que augmenti la moral i les opcions de cara al títol.

Cinc punts separen al segon del quart classificat. Barça i Madrid, que arriben després d’una setmana similar, mesuraran forces aquesta nit al Camp Nou (22:00h, La Sexta). L’eliminació a vuitens de final de la Lliga de Campions ha marcat els últims dies de l’actualitat blaugrana i blanca. Els de Rijkaard, però, arriben a un sol punt del liderat i classificats per a les semifinals de la Copa del Rei, mentre que els de Capello apuren les seves opcions en la última competició on són vius. De totes maneres, qui surti guanyador d’aquest matx encararà amb molt més optimisme el que resta de Lliga.

Millors locals i visitants: El duel del Camp Nou enfrontarà al millor equip local de la Lliga, el Barça (32 de 36 punts possibles) i el millor visitant, el Reial Madrid (25 dels 39). Els números dels blaugranes són d’escàndol: 30 gols a favor i només cinc en contra en el seu estadi. Els madrilenys, però, tenen el do de treure molt rendiment dels seus gols lluny del Santiago Bernabeu, on han guanyat cinc vegades per la mínima.

Duel a les porteries: A banda d’aquest duel, hi haurà un altre apassionant a les porteries, on hi seran dos dels tres millors porters de la Lliga (l’altre és Abbondanzieri, del Getafe). Tant Casillas com Valdés, amb 21 i 22 gols encaixats respectivament, són una garantia sota pals per als seus equips. Al davant, els Ronaldinho, Eto’o, Messi, Raúl, Van Nistelrooy i companyia buscaran que aquest dissabte no ho siguin tant.

Hi serà el ‘10’: Precisament Ronaldinho serà una de les principals armes blaugranes per trencar la línia de quatre al darrere del Madrid. El brasiler, que va ser dubte fins divendres al matí, jugarà el seu vuitè clàssic en quatre anys i tractarà de marcar per tercera temporada consecutiva davant els blancs al Camp Nou.

Menys riscos: En principi, Frank Rijkaard traurà d’inici un onze menys ofensiu que a La Romareda o a Anfield, on l’holandès va apostar per un arriscat 3-4-3 que, tot i això, va donar dos triomfs a domicili. Contra el Madrid, però, sembla que el tècnic tornarà a la tàctica de sempre, amb quatre defenses al darrere, tres migcampistes i també tres homes a les posicions d’atac.

Baixes blanques: En el bàndol visitant, els dubtes són més grans. Les baixes de Reyes, Beckham, Cannavaro i Roberto Carlos, tots ells lesionats en els darrers set dies, provocaran un canvi important en l’equip de Capello, que també haurà de decidir si torna a apostar pel doble pivot Diarra-Emerson utilitzat de sortida a Munic.

• Llevant UD0-2Vila-real CF
  • FC Barcelona3-3Reial Madrid
  • Real Betis1-1Saragossa
  • Celta1-1Athletic Club
  • Getafe CF1-1Recreativo
  • Gimnàstic1-0Sevilla FC
  • Racing1-1RCD Espanyol
  • R.Societat3-1RCD Mallorca