1-1, Saviola (min. 60)
2-1, Tamudo (min. 65)
3-1, Rufete (min. 91)

Es trenca la ratxa a Montjuïc (3-1)

El Barça ha perdut el derbi amb l'Espanyol per 3-1 i ha vist com es trencava la seva bona ratxa a l'Estadi de Montjuïc. Aquesta és tot just la segona derrota a la Lliga en 17 jornades.

Els quatre últims desplaçaments del Barça a Montjuïc havien acabat amb victòria, però aquest dissabte s'ha trencat la ratxa. L'encert de l'Espanyol en el contraatacs ha fet possible que els locals s'emportessin un partit que ha tingut la intensitat que es mereix un derbi. El gol de Saviola a la segona part ha fet pensar per uns moments en la remuntada però finalment no ha estat possible. Aquest és el primer derbi que perd Rijkaard a la Lliga en quatre temporades i representa la segona derrota en les 17 jornades que ha jugat el Barça fins ara.

Ritme de derbi

El partit ha començat amb molta pressió tant al camp com des de les graderies. L'Espanyol sabia que si deixava que el Barça desenvolupés el seu joc no tenia res a fer i per tant mossegava a tot el camp. Els blaugranes buscaven la sortida mirant majoritàriament la banda esquerra on estava Ronaldinho. El brasiler era qui trepitjava l'àrea contrària amb més perill mentre que les aproximacions espanyolistes es basaven en xuts llunyans que no donaven massa maldecaps a Valdés. El Barça podria haver marcat en el minut 10 amb un llançament de falta espectacular de Ronaldinho que ha anat a l'escaire i també dos minuts després amb una centrada xut de Belletti que ha aturat Kameni.

Canvi radical

Iniesta i Gudjohnsen estaven molt actius i amb mobilitat i Ronaldinho apareixia amb detalls de crac. L'Espanyol ja havia baixat al ritme inicial i ara era el Barça qui controlava el partit amb comoditat tocant i triangulant. Però quan els de Rijkaard semblava que ho tenien més apamat, el joc ha fet un canvi radical. Primer Rufete ha avisat i just després Luis Garcia ha fet l'1-0 rematant una centrada de Tamudo. Era el minut 30.

Els locals s'han començat a créixer i han creat més ocasions mentre el Barça intentava pair el gol inesperat en contra. Els de Valverde arribaven ara amb més perill mentre els de Rijkaard intentaven tornar a agafar el seu lloc sobre la gespa. I mica en mica ho han aconseguit. De fet, en els últims minuts el Barça podria haver empatat en dues ocasions. Primer Gudjohnsen ha rematat amb el cap al segon pal i en la segona Ronaldinho ha fet un llançament de falta des de la frontal. En totes dues ocasions ha hagut d'aparèixer Kameni per evitar el gol.

Gols a les dues porteries

Amb el resultat a favor l'Espanyol ha sortit a la segona part a fer que passessin el minuts i que l'1-0 fos definitiu. En els primers minuts de la represa semblava que ho aconseguien, però quan el partit s'estava adormint perillosament per als interessos del Barça, Saviola ha recollit una pilota fora l'àrea ha marxat dels dos centrals amb diferents fintes, i ha fet un xut sec, col·locat i a mitja alçada. Un golàs (1-1). Era el minut 60. Amb l'empat Rijkaard ha fet entrar Motta per Gudjohnsen per reforça el mig del camp i tot semblava que es posaria bé per al Barça. Però en el 65 Tamudo ha rematat una centrada de Sergio Sánchez des de la banda dreta i ha tornat a posar l'Espanyol per davant en el marcador (2-1). Un altre cop dur per als blaugranes.

L'últim intent

Amb el partit ja totalment obert, sense gairebé mig del camp, la pilota anava de porteria a porteria a un ritme frenètic. Pandiani ha enviat una rematada al travesser en el 75 i Ronaldinho en el 78 amb un xut de rosca i Iniesta poc després amb un de creuat han estat a punt de marcar. La tensió anava pujant i els blaugranes cada vegada ho intentaven més a la desesperada. A més, en els últims minuts el Barça no podia comptar amb Iniesta que ha hagut de marxar del camp lesionat per una entrada de Pandiani. L'uruguaià en el 89 ha fet lluir Valdés després d'una rematada de cap i poc després, ja en el 91, Rufete ha fet el 3-1 definitiu en un contraatac. Aquest és tot just la segona derrota del Barça a la Lliga en 17 partits.

La prèvia

Tot un veterà

L'encarregat de xiular el partit serà el col·legiat Arturo Daudén Ibánez. Aquest àrbitre és ja tot un veterà a Primera Divisió on ha xiulat 218 partits. D'aquests, 23 han estat del Barça amb un balanç de 13 victòries blaugranes, 8 empats i dues derrotes.

Molt més que tres punts

Aquest dissabte l'Espanyol i el Barça es veuen les cares en el quart derbi d'aquesta temporada. Després dels dos a la Supercopa d'Espanya, i el de la Copa Catalunya, ara arriba el primer dels què s'han de jugar a la Lliga.

La divuitena jornada de Lliga porta el quart derbi entre Barça i Espanyol d'aquesta temporada (22:00, TV3/La Sexta). Blaugranes i blanc-i-blaus ja s'han enfrontat aquest any a la final de la Supercopa d'Espanya i en la de la Copa Catalunya i fins ara el balanç és de dues victòries per al Barça i una per a l'Espanyol. Aquesta nit no hi haurà cap títol en joc però si molt més que tres punts. Perquè al cap i a la fi, un derbi és un derbi.

Torna Ronaldinho: Sense dubte la novetat més destacada del Barça en aquest partit serà la tornada de Ronaldinho . El brasiler disputarà el seu primer partit del 2007 després de perdre's el del Getafe per sanció i el de l'Alabès per què Rijkaard li va donar descans. El '10' intentarà liderar novament el seu equip després de tres setmanes sense poder jugar. A més de Ronaldinho l'altra novetat a la llista de convocats és la presència d'Oleguer Presas que acaba de rebre l'alta mèdica.

Per contra, Rijkaard no podrà comptar amb Deco. El migcampista no ha estat convocat per evitar riscos després d'arrossegar unes molèsties musculars. Un altre que no podrà jugar és Zambrotta que tot i ja tenir l'alta mèdica ha quedat fora de la llista de convocats per al derbi. D'aquesta manera, a banda de la tornada de Ronaldinho, Rijkaard podria apostar per un onze força semblant el que ja va jugar la jornada passada al camp del Getafe.

El dubte de Tamudo: La preocupació més important que té Ernesto Valverde és la recuperació de Raúl Tamudo. El davanter, capità, golejador i ànima d'aquest equip té la grip i fins a darrera hora no es podrà saber si jugarà el derbi o no. Tamudo, juntament amb De la Peña i Luis Garcia formen la columna vertebral del joc ofensiu espanyolista i la seva absència faria que la punta d'atac fos per a Walter Pandiani.

A banda, l'altra baixa important de l'Espanyol és la del seu lateral dret Pablo Zabaleta. L'argentí ha estat l'habitual marcador de Ronaldinho en els últims derbis i ara aquesta feina ferragosa tocarà segurament al jove del planter Javi Chica.

La ratxa blaugrana: El Barça ha guanyat en els últims quatre desplaçaments de Lliga a Montjuïc. L'última derrota de fet va ser en la temporada 2001-02 quan l'Espanyol va guanyar 2-0. En la 2002-03 els blaugranes van iniciar el seu domini amb un clar 0-2. Des de llavors, i ja amb Rijkaard a la banqueta, el Barça ha guanyat els tres derbis fora de casa per 1-3, 0-1 i 1-2.

• València CF3-0Llevant UD
  • RCD Espanyol3-1FC Barcelona
  • Ath.Bilbao0-1Vila-real CF
  • Gimnàstic1-3Getafe CF
  • Osasuna5-1Real Betis
  • Racing1-0R.Societat
  • Recreativo1-1Deportivo
  • Sevilla CF1-2RCD Mallorca