La crònica

El gol

0-1, Diogo (77')

La Romareda decidirà (0-1)

El FC Barcelona ha caigut per 0-1 contra el Saragossa en el partit d'anada dels quarts de final de la Copa del Rei. Un gol de Diogo en el minut 77 ha donat la victòria als aragonesos, en una eliminatòria que es decidirà a La Romareda.

Tot i el 0-1, queden 90 minuts perquè el FC Barcelona intenti capgirar l'eliminatòria a Saragossa. Els de Frank Rijkaard disposen encara de tot un partit per classificar-se per a semifinals. Aquesta és la lectura positiva que es pot fer del partit d'aquesta nit vist al Camp Nou, on el Barça ha dominat però li ha faltat profunditat. El Saragossa, que ha tornat a travessar-se en el camí del Barça a la Copa, ha aconseguit aturar la creativitat ofensiva dels blaugranes i, en una jugada aïllada, ha anotat un gol que li posa, després d'haver-se disputat mitja eliminatòria, les coses favorables. La derrota, a més, és la primera que pateix el FC Barcelona en el Camp Nou des del 6 de febrer de l'any passat, i suposa també el primer matx d'aquesta temporada on els de Rijkaard no marquen a casa.

Pressió i possessió

Els dos equips han començat el matx estudiant-se mútuament. Amb un Saragossa ben plantat al camp, els blaugranes han intentat construir mitjançant un Ronaldinho i un Deco molt actius. Els aragonesos, a més, no han aconseguit mantenir mai la possessió de la pilota, resultat d'una bona pressió dels de Rijkaard. Fruit d'aquesta pressió ha arribat el primer xut entre els tres pals del Barça, obra de Xavi en el minut 20. Els blaugranes ho han seguit intentant, sobretot amb accions des de la banda esquerra, on Zambrotta s'ha incorporat sovint a l'atac amb èxit.

Dos ensurts

En el 30, després d'una recuperació del propi italià, Saviola ha obert a la dreta cap a Iniesta, que ha disposat de la millor ocasió dels locals fins llavors, en un u contra u davant de César que no ha pogut resoldre. Els blaugranes tenien la pilota i triangulaven amb ofici. Però el futbol és tendenciós i Óscar, primer, i Sergio García, amb un xut al pal després, han pogut avançar els visitants en els minuts finals de la primera meitat. A la mitja part, 0-0 en un matx on el FC Barcelona estava sent el clar dominador.

Canvis per acabar amb la imprecisió

A la represa, el joc s'ha tornat més imprecís, fruit també de les contínues faltes dels aragonesos a migcamp. Els blaugranes, més ofegats en la creació ofensiva, no han pogut combinar com en els primers 45 minuts. Rijkaard ha intentat canviar aquesta dinàmica substituint Giuly per Edmílson, cosa que ha fet que Iniesta passés al mig del camp. Gio també ha entrat en el lloc de Zambrotta. Era el minut 60. L'entrada del '8' francès ha provocat l'efecte desitjat: el Barça ha començat a obrir el joc a la banda dreta, on Giuly ha posat algunes pilotes perilloses dins l'àrea visitant.

Diogo avança els visitants

Quan semblava que el partit estava abocat al 0-0 ha arribat el gol del Saragossa. En un llançament de córner en el minut 77, Diogo ha avançat els visitants amb un cop de cap. L'uruguaià, que tornava després de cinc partits de sanció, ha superat en el salt Oleguer i ha sorprès Jorquera. Rijkaard ha respost de nou des de la banqueta, donant entrada a Gudjohnsen en el lloc de Xavi. El Saragossa, però, s'ha tancat bé al darrere i ha impedit crear perill als blaugranes, que han tingut l'empat en les botes de Saviola en el temps de descompte. Al final, 0-1 i l'eliminatòria que queda oberta per al partit de tornada.

La prèvia

Victòria del Liverpool

L'equip de Rafa Benítez va guanyar en la seva vicita al camp del West Ham, un dels últims classificats de la Premier League. Els gols dels 'reds' van ser marcats per l'holandès Kuit i per l'anglès Croutch. L'1 a 2 del West Ham va ser obra d'un jove conegut en la Lliga espanyola, l'andalús Kepa Blanco, que ha marxat cedit pel Sevilla al conjunt londinenc en el mercat d'hivern.

Aquesta Copa va de debò

Superats els enfrontaments anteriors contra equips de menys nom com el Badalona o l'Alabès, el Barça rep el Saragossa als quarts de final de la Copa del Rei. Els aragonesos són el millor equip dels últims cinc anys d'aquesta competició.

En les últimes cinc edicions del torneig del KO, el Saragossa ha estat campió en tres ocasions. Una dada a tenir en compte i que revela la importància d'aquest enfrontament d'anada dels quarts de final de la Copa del Rei. El Barça fa nou anys que no aixeca una Copa del Rei, malgrat que és l'equip que més cops l'ha guanyat (24). El partit d'aquesta nit a l'estadi (22:00, Barça TV) promet un duel atractiu entre dos equips que aposten clarament pel futbol ofensiu.

Aimar, la baixa més sonada: Pablo Aimar és la baixa més sensible d'un Saragossa que, a més, tindrà també les absències de l'exblaugrana Albert Celades, de Cuartero i de César Jiménez. Frank Rijkaard ja va comentar ahir en roda de premsa que la baixa del migcampista argentí serà sentida en el joc dels seus companys. Aimar, per tant, no es podrà retrobar amb el seu gran amic Javier Saviola, amb qui va coincidir a les files de River Plate. Qui sí estarà serà Andrés d'Alessandro, un altre bon amic de 'El Conejo'. 'El Cabezón' va ser qui va prendre el relleu d'Aimar en l'equip de Buenos Aires quan aquest va fer cap a València.

Saviola, l'home gol del moment: Javier Saviola és el millor davanter blaugrana del moment. En estat de gràcia, l'argentí ha marcat els cinc gols de l'eliminatòria anterior contra el Deportivo Alabès i també ho ha fet en els últims dos partits de Lliga jugats a l'estadi (Nàstic i Celta). Des del partit davant dels tarragonins, en què 'El Pibito' va debutar en un onze inicial en partit de Lliga, n'ha encadenat tres de forma consecutiva (Nàstic, Betis i Celta).

La presència de Saviola suposa un plus afegit per a tot l'equip, no només per la seva extraordinària ratxa golejadora en els últims partits, on suma ja 8 gols, sinó pels seus excel·lents números quan s'ha enfrontat al Saragossa, al què ha estat capaç de marcar sis gols. El mèrit afegit és que dels nou partits que ha jugat contra els aragonesos ha vist porta en un total de sis, quedant-se sense marcar només en tres, el que demostra clarament que es tracta d'un equip que se li dóna especialment bé.

Torna Rodríguez Santiago: L'àrbitre del partit serà el senyor Julián Rodríguez Santiago, el mateix que, casualitats de la vida, l'1 de febrer del 2006 va expulsar Ronaldinho amb vermella directa en l'últim precedent de Barça-Saragossa de Copa del Rei. Rijkaard ja va mostrar ahir en la roda de premsa la més absoluta confiança en el col·lectiu arbitral. De la mateixa manera que el seu entrenador es va pronunciar Anderson de Souza, Deco , quan va ser preguntat sobre aquest tema dilluns.