La crònica

El gol

0-1, Gudjohnsen (min 75)

El campió marxa amb el cap ben alt (0-1)

Tot i la victòria a Anfield, el Barça ha quedat eliminat de la Lliga de Campions. Com ja fa 17 anys que passa, el campió d’aquesta competició no podrà revalidar el títol.

En un partit vibrant, el Barça ha quedat eliminat de la Lliga de Campions. Tot i la victòria (0-1), al final ha estat la diferència de gols el que no ha fet possible que el Barça pugui revalidar el seu títol a la Lliga de Campions. De fet, això no ho ha pogut fer ningú des que el Milan, amb Rijkaard com a jugador, la guanyés en les temporades 88-89 i 89-90. El gol de Gudjohnsen a la segona part no ha estat suficient i el Liverpool de Benítez, guanyador de la Lliga de Campions 2005-06, serà qui jugarà els quarts de final.

Ritme i pressió

I la remuntada no ha estat possible malgrat que Rijkaard tornava a apostar d’inici per un 3-4-3, el mateix sistema que a Saragossa, per intentar trencar sobretot el mur del mig del camp del Liverpool. En els primers minuts el Barça ho aconseguia tocant molt la pilota i buscant el seu moment. Però el Liverpool ho observava des del seu camp esperant qualsevol errada dels blaugrana per convertir-ho en ocasió.

Els ‘reds’ buscaven sobretot la seva banda dreta amb Kuyt i Gerrard per portar perill. Tot i això era Riise qui ho provava amb xuts des de fora de l’àrea; en un d’ells ha enviat la pilota al travesser. El Barça buscava les triangulacions de Deco, Iniesta i Xavi a la medul•lar per obrir forats entre Sissoko i Xabi Alonso, però quan ho aconseguia es trobava amb una defensa local molt sòlida. Qui més sort tenia en les seves jugades era Messi que inquietava com podia Arbeloa per la banda esquerra.

Ocasions per al Liverpool

L’ensurt més gran per al Barça ha arribat en el minut 25, però entre Valdés i Puyol han pogut evitar el gols dels ‘reds’ després de tres rematades des de dins l’àrea. En les dues primeres ha estat el porter blaugrana qui s’ha lluït, especialment en la segona traient amb el genoll un xut de Kuyt a boca de canó. En la tercera, Puyol s’ha llençat per treure sobre la línia amb la panxa una rematada de Riise que ja entrava.

El Barça intentava calmar el joc però la pressió del Liverpool era massa forta. En el 32 ha estat Sissoko qui ha enviat al travesser un xut des de lluny després d’un rebuig de Valdés. Eren els millors minuts per als ‘reds’. El Barça, però, ho seguia intentant i Ronaldinho ha rematat una jugada assajada en el minut 35 però el seu xut ha anat massa alt.

El Barça no abaixa el cap

Però el Barça no volia marxar d’Anfield sense ensenyar les ungles. I ho ha demostrat tenint dues ocasions en els primers set minuts de la segona part i totes dues de Ronaldinho. Primer ha estat amb un xut de falta, però la més clara ha estat la segona amb un xut al pal mentre Reina s’ho mirava i Anfield emmudia. Poc després ha estat Messi qui ha fet intervenir el porter dels ‘reds’. Eren els millors minuts ofensius blaugrana fins el moment.

De fet, tots dos equip feien les transicions molt més ràpides i es plantaven a la zona ofensiva contrària amb més facilitat del que éshabitual. Rijkaard ha volgut donat un nou aire al seu equip i ha fet entrar Giuly per Eto’o. El francès es col•locava d’extrem dret i era Messi qui passava a la banda esquerra.

Últim intent

Però amb aquest canvi no n’hi havia prou. I la banqueta blaugrana ha fet una nova aposta ofensiva fent entrar Gudjohnsen per Thuram i d’aquesta manera era Márquez qui passava a ocupar una de les tres posicions de la defensa. La sortida de l’islandès ha donat un nou aire i poc després ha estat ell mateix qui ha fet un gol per a l’esperança. Després d’una gran passada de Ronaldinho, ‘Guddy’ ha regatejat Reina amb molta sang freda i ha marcat a porteria buida, al minut 75.

El gol ha donat pas a uns últims minuts trepidants amb el Barça buscant forats entre el mur creat per Benítez i els ‘reds’ llençant contraatacs que sempre es trobaven amb un gran Valdés. El porter de L’Hospitalet ha refusat xuts molt perillosos de Pennant i de Gerrard. Al final no hi ha hagut opció de fer un segon gol que hagués donat la classificació per als quarts. El campió, però, marxava de la Lliga de Campions amb el cap ben alt.

La prèvia

L’últim precedent

L’última vegada que Liverpool i Barça es van veure les cares a Anglaterra va ser la temporada 2001-02, concretament el 20 de novembre del 2001. Llavors, l’equip que entrenava el duet format per Carles Rexach i José Ramon Alexanko van treure una gran victòria per 1 a 3. Els ‘Reds’ es van avançar amb un gol de l’exmadridista Michael Owen, però Kluivert, Rochemback i Marc Overmars van ser els encarregats de capgirar el marcador. En el partit d’anada jugat al Camp Nou, el resultat va ser d’empat a zero gols.

To be or not to be

Liverpool-Barça. La tornada dels vuitens de final de la Champions està servida. El partit més interessant es juga a Anfield. L’equip de Rijkaard sortirà a per totes per capgirar l’eliminatòria en un dels camps amb més història del futbol mundial.

L’1-2 del partit jugat al Camp Nou condiciona l’esquema de joc de Frank Rijkaard. Si l’holandès se sol caracteritzar per fer jugar el seu equip amb un sistema ofensiu, aquest vespre ho haurà de ser més. Els dubtes radiquen en si apostarà pel 3-4-3 que tan bon resultat va donar a Saragossa o el Barça tractarà de sorprendre amb qualsevol altra variant tàctica. Sigui com sigui, els jugadors i cos tècnic de l’equip barcelonista estan mentalitzats per entrar en la història i per trencar unes estadístiques que assenyalen que de les 25 ocasions que els ‘Reds’ han jugat una tornada d’una eliminatòria europea portant avantatge de l’anada, mai cap equip ha aconseguit capgirar l’eliminatòria.

Benítez, fidel al seu estil: Rafa Benítez, nascut a Madrid ara fa 46 anys és un dels entrenadors amb més prestigi de la Premier i d’Europa. Campió de Lliga i UEFA amb el València, al qual va arribar del recent ascendit Tenerife, va signar contracte amb el Liverpool el juny del 2004 i en la seva primera temporada va aconseguir aixecar la Copa d’Europa. El tècnic madrileny, però, s’ha enfrontat en 11 ocasions amb el Barça amb un balanç de sis derrotes i cinc triomfs. L’actual entrenador de l’equip anglès seguirà fidel a un estil de joc en el qual prima la defensa per damunt de l’atac i en el que hi juguen un paper molt important homes ràpids com Riïse o Bellamy per llançar bones contres amb Gerrard o Xabi Alonso com a catalitzadors. Caldrà estar atents també per veure quina serà l’aposta en punta d’atac, on Crouch o l’holandès Kuyt es disputen la plaça de davanter centre.

El partit perfecte: Com va comentar Carles Puyol en la roda de premsa prèvia a l’últim entrenament abans del partit, “caldrà fer un partit perfecte”. Tant el central blaugrana com el seu entrenador saben que el Barça haurà d’arriscar i apostar clarament per un joc d’atac. En qualsevol cas, com apunta Rijkaard “caldrà fer-ho amb intel•ligència”. Fins fa ben poc Anfield semblava un camp inexpugnable, però els triomfs d’Arsenal en la ‘Cup’ (3-6) i del Manchester en Lliga (0-1) han fet creure més en les possibilitats dels blaugranes per treure quelcom profitós. El repte, però no serà gens fàcil. Per això Rijkaard recuperarà Deco i Thuram, que davant del Sevilla van descansar i és probable, encara que no està confirmat, que aposti per la tripleta ofensiva formada per Messi, Ronaldinho i Samuel Eto’o.

Per intentar aquesta gesta, el Barça tornarà a vestir amb l’equipament groc festuc que tant bon resultat va donar la temporada anterior. La coincidència de colors entre el vermell local i el blaugrana i el taronja del segon equipament barcelonista han provocat que el club prengués aquesta decisió.

1.700 blaugranes: Es passi o no, Liverpool serà recordat com el desplaçament més multitudinari en el que portem de temporada de l’afició blaugrana. Fins a 1.700 aficionats del Barça s’han desplaçat a terres angleses per donar suport al seu equip. 110 d’aquest gran nombre d’aficionats van viatjar acompanyant l’equip, la resta ho faran en els tres vols organitzats per l’agència de viatges oficial del club, el RACC, i alguns més pel seu compte. Tots ells s’han donat cita aquesta tarda a partir de les 17:00 hores a Queen’s Square per anar tots junts cap a Anfield.

Bon balanç europeu de Rijkaard: Des de l’estiu del 2003, quan Frank Rijkaard va aterrar a la banqueta del FC Barcelona, el tècnic holandès ha dirigit 205 partits. El matx davant el Liverpool serà el 37è en competicions europees i el 29è en Lliga de Campions. A Europa, que és el que interessa més a hores d’ara, Rijkaard té un balanç francament positiu: 22 triomfs, 8 empats i 6 derrotes, la última precisament en el partit d’anada dels vuitens de final de la Lliga de Campions davant el Liverpool al Camp Nou.

• O. Lió0-2Roma
  • València CF0-0Inter M.
  • Chelsea2-1Porto
  • Liverpool0-1FC Barcelona