FCBARCELONA.CAT

Salta el menú

Menú principal

Menú del contingut


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Serveis mèdics

04.12.2009 13:21

El calçat esportiu

www.fcbarcelona.cat


Els peus suporten molta càrrega durant qualsevol tipus d’activitat física. Escollir i utilitzar correctament el calçat esportiu minimitza el risc de lesió i n’optimitza el rendiment.


La quotidianitat de determinats actes sovint amaga la importància que tenen. Caminar, per exemple, és per a la majoria poc més que posar un peu darrere l’altre. Tot i així, cadascuna d’aquestes passes posa en marxa una maquinària en la qual intervenen més de dos-cents músculs, a més de la columna vertebral, la pelvis, el fèmur, la tíbia, el peroné i els ossos del peu. A més, cal tenir en compte que la càrrega que pateixen les articulacions dels peus durant la pràctica esportiva augmenta considerablement.

Qüestió de salut

Així doncs, l’elecció del calçat esportiu és una qüestió de salut que s’ha de tenir molt present. Sovint, però, aquesta elecció està determinada per factors totalment secundaris, com ara la publicitat o l’estètica, quan ho haurien d’estar pel tipus d’activitat esportiva i la freqüència amb la qual es practica. A més, és molt important l’assessorament d’un professional especialitzat, sobretot en casos que requereixin algun tipus de correcció ortopèdica.

Protecció del peu

2009-10-02_ENTRENO_21.JPGLa finalitat del calçat esportiu és protegir el peu respectant sempre la seva funcionalitat i mantenint les seves característiques. Per assolir aquest objectiu, s’han desenvolupat nombrosos estudis al voltant dels moviments del peu en cadascuna de les diferents modalitats esportives. L’estabilitat, la lleugeresa, l’amortiment o l’adherència són aspectes que s’han de tenir molt en compte tant a l’hora d’escollir el calçat esportiu com a l’hora de dissenyar-lo, ja que l’elecció dels materials amb els quals es fabrica és també determinant. Els més freqüents són la pell natural, la pell artificial i el material sintètic, tot i que habitualment es combinen en funció de les característiques finals que requereixi cada producte. A més, cal tenir en compte que no convé estrenar calçat ni durant l’entrenament ni en competició.

Adaptació progressiva

El millor per garantir la salut dels peus és combinar l’ús del parell més desgastat amb sessions suaus amb el nou, de manera que l’adaptació és progressiva i així es minimitza el risc de lesions. També és important no deixar envellir en excés el calçat, que podria perdre part de les seves prestacions, i no utilitzar-lo per a diferents disciplines esportives, sempre que aquestes tinguin característiques diferents. Finalment, cal pensar que el calçat esportiu està dissenyat exclusivament per a una activitat física determinada i que l’ús en altres àmbits està expressament desaconsellat pels especialistes.
El calçat esportiu
Com mesurar el peu correctament
En primer lloc, s’ha de col•locar un foli a terra que formi un angle de 90º amb la paret. A continuació, només cal posar el peu sobre el foli, recolzar-lo amb la paret tant com sigui possible i fer un senyal amb llapis des del taló fins al dit gros. Finalment, només cal tenir en compte que la relació centímetres-talla varia en funció de paràmetres territorials (UE, EUA...).


Comparteix a


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana