La primavera i les al·lèrgies

Salta el menú

Menú principal

Menú del contingut


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Serveis Mèdics

06.05.2010 13:47

La primavera i les al·lèrgies

www.fcbarcelona.cat


Al·lèrgies i primavera són conceptes molt associats entre si. Les al·lèrgies no només les pateix un nombre important de la població, sinó que una part important d’aquesta població son els esportistes que sobretot desenvolupen la seva activitat a l’ai


Ulls plorosos, esternuts, sensació de picor, malestar... Aquests i altres símptomes són els que acostumen a provocar les al•lèrgies i que, si bé afecten un gran nombre de persones durant tot l’any, el major nombre de casos es donen a la primavera entre els mesos de març i juny.

Els esportistes no en són una excepció i, per tant, els qui les pateixen han de prendre les mesures adients per evitar-les o minimitzar-les, ja que el rendiment esportiu se’n veu afectat. Les al•lèrgies són una resposta exagerada del nostre sistema immunològic davant de certs estímuls que el nostre cos considera perillosos.

Símptomes

Aquesta patologia es manifesta normalment amb símptomes a la pell, als ulls i als aparells respiratori i digestiu majoritàriament, i poden aparèixer com a urticària, asma, coïssor o altres manifestacions. Els símptomes són molestos i la intensitat varia en funció de la quantitat de substància que rep l’organisme. Les persones que es veuen més afectades són les que estan més temps a l’aire lliure; per tant, els jugadors amb predisposició de futbol, atletisme o ciclisme són grups de risc durant la primavera.

Al·lèrgies més freqüents

♦ Una de les reaccions al•lèrgiques més freqüents és la provocada pels grans de pol•len que circulen per l’aire; per tant, és molt complicat evitar-la. La pol•linosi provoca la inflamació de la mucosa quan arriba a contactar amb el nas i els ulls i, fins i tot, pot provocar una inflamació bronquial que pot desencadenar en asma. Tot i ser la més freqüent, els esportistes han de tenir una especial cura amb el tractament d’aquesta al•lèrgia, ja que alguns del medicaments que es recepten poden ser considerats inclosos en la llista de medicaments com a dopatge. Per aquest motiu, aquests esportistes necessiten un permís o una declaració oficial, personal i del facultatiu mèdic que la recepta per certificar que s’està prenent aquesta medicació.

♦ Una altra al•lèrgia típica és la provocada pels himenòpters, insectes com les abelles i d’altres que provoquen picadures, algunes molt sèries en individus sensibles. En cas de ser múltiples poden arribar a ser tòxiques i perilloses. En aquestes dates, els insectes comencen a ser més abundants i, per tant, el risc de picadures també és més elevat.

♦ Un altre model d’al•lèrgia en alguns individus i que es manifesta més quan comença a venir el bon temps es l’urticària solar, que apareix en forma d’erupció a les zones de la pell que estan en contacte directe amb el sol. En aquesta mateixa línia també existeix l’anafilaxi induïda per l’exercici. En aquest sentit hi ha manifestacions d’al•lèrgia a la pell, com la urticària, que no sempre es deuen a processos primaverals i que són provocades per trastorns de caràcter immunològic relacionats amb altres causes com el fred, la temperatura interna o el mateix exercici.
Foto: arxiu FCB.
Foto: arxiu FCB.
La natació per combatre l’al·lèrgia
Un dels esports més recomanats per als esportistes per tal de combatre l’al•lèrgia primaveral és la natació, sempre practicada de manera suau. El contacte amb la humitat propicia l’alleujament de l’al•lèrgia. També és indispensable, i en aquesta estació més que mai, fer un bon escalfament abans dels entrenaments i els partits, especialment si es practiquen a l’aire lliure. També és important conèixer les limitacions de la mateixa malaltia, mantenir el tractament adequat en cada cas i consultar l'al•lergòleg quan els símptomes apareixen, són diferents dels habituals o no milloren amb el tractament habitual.


Comparteix a