A les portes d’una gran remuntada (38-38)

20.02.2011 17:22

Llorenç Tarrés

En una excepcional remuntada, el Barça Borges ha empatat a Mannheim i manté opcions d’assolir una de les dues primeres places del seu grup a la Champions. Un empat polèmic ja que els àrbitres han anul·lat un gol legal de Víctor Tomás a l'últim segon.

La fitxa del partit
RHEIN-NECKAR LÖWEN, 38
FC BARCELONA BORGES, 38

Rhein-Neckar Löwen (22+16):
Szmal (Fritz); Cupic (5), Stefansson (2), Myrhol (9), Lund (-), Bielecki (3), Gensheimer (15, 5 p.) –set inicial–, Schmid (2), Roggisch (-), Sesum (1) i Gunnarsson (1).

FC Barcelona Borges (17+21): Saric (Sjostrand); Rocas (1), Nagy (2), Noddesbo (3), Jernemyr (-), Raúl Entrerríos (6), Ugalde (3) –set inicial–, Rutenka (2, 1p.) Igropulo (4), Sarmiento (-), Oneto (1), Sorhaindo (2), Iker Romero (10, 6p.), Víctor Tomás (3) i Juanin (1).

Parcials cada cinc minuts: 3-3, 8-5, 12-7, 17-9, 19-13, 22-17 (descans). 24-21, 28-25, 30-30, 34-33, 36-35 i 38-38 (final).

Àrbitres: Jens Nybo (DIN) i Lelf Poulsen (DIN).

Pavelló: SAP Arena, Mannheim. Ple, amb 13.000 espectadors.

Al descans les coses pintaven força malament, amb un 22-17 que resumia perfectament els primers 30 minuts. Els locals, molt agressius i encertats, sobretot sota la direcció de la seva parella Myrhol i Gensheimer, han arribat a dominar per vuit gols (18-10), però, a la represa, els blaugranes han reaccionat fins al punt de fregar una victòria que hauria estat vital.

L’última acció del partit ha estat envoltada de polèmica. Un llançament de camp a camp de Víctor Tomás ha entrat a la porteria local, dins de temps, però els àrbitres han anul·lat l’acció enmig de les lògiques protestes blaugrana. Un desenllaç elèctric per a un partit en què han saltat guspires de bon començament.

Exhibició de força dels alemanys

El Barça Borges ha patit molt durant els primers 30 minuts. El Rhein-Neckar Löwen ha estat el que ha marcat el ritme, empès per la seva afició. Després d’uns primers minuts d’intercanvi de gols, els alemanys han colpejat amb força, deixant els blaugranes tocats, incapaços d’arribar al seu racó.

La diferència creixia a mesura que l’espectacular Gensheimer es mostrava omnipresent i Myrhol feia estralls a la posició de pivot. Tots dos han liderat l’atac de l’equip de Gudmunsson, aprofitant el perill que generava el canoner Bielecki i els constants contraatacs que provocava la intensa –i agressiva– defensa alemanya.

El Barça Borges resistia com podia, buscant solucions constants a les fuites d’aigua: canvis a la porteria, canvis en el sistema defensiu... Però res ni ningú podia aturar un conjunt alemany superior en el cos a cos i que durant uns minuts ha atropellat els blaugranes. L’afició del Rhein Neckar Löwen ha arribat a l’èxtasi amb el 18-10 davant un Barça Borges superat però que encara no havia dit l’última paraula.

Però el fet de canviar el sistema defensiu, de passar a una defensa amb dos avançats, ha començat a canviar el partit. Tot i que el malson de Gensheimer i Myrhol continuava, el Barça Borges ha entrat en el partit, i gràcies també als revulsius Igropulo i Iker Romero, dos jugadors amb talent i caràcter a parts iguals.

Canvi de guió

L’equip ha arribat al descans cinc gols per sota, però el pitjor ja havia passat. Amb aquest panorama, el començament de la segona meitat es pressuposava decisiu. Era important que els blaugranes posessin la por al cos dels rivals i així ha estat. L’equip ha ofert la seva millor versió, i de mica en mica ha reduït la diferència, fins al punt d’entrar definitivament en el partit gràcies a un gol de Víctor Tomás (24-22).

Entrerríos, espectacular en la direcció, en els desdoblaments i en la definició, juntament amb els gols d’Iker Romero i l’aparició de Saric, han guiat una remuntada que finalment s’ha culminat amb una rosca excepcional d’Igropulo (30-31).

Els atacs superaven les defenses i els intercanvis de cops no s’aturaven. Cupic, un malson al Palau però que avui ha brillat menys, ha aparegut uns minuts per tornar a avançar el seu equip, però s’ha arribat al cara o creu amb tot per decidir. Amb empat a 38 i els blaugranes en inferioritat, el conjunt de Pascual ha disposat de 30 segons per fer un atac.

El tècnic blaugrana ha arriscat amb Oneto en funcions de porter atacant, però l’equip ha resolt malament la jugada. Restaven sis segons i la possessió era per al Rhein Neckar Löwen, que ha jugat la mateixa carta encara pitjor. Els alemanys han perdut la pilota i Víctor Tomàs ha marcat de camp a camp. La pilota ha entrat just un segon abans que sonés la botzina, però els àrbitres han decidit que era fora de temps i han tallat en sec la celebració blaugrana. Hi haurà polèmica.