FCBARCELONA.CAT

Salta el menú

Menú principal

Menú del contingut


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Handbol

28.10.2009 00:30

40 anys del debut a la Copa d'Europa

Meritxell Infante


El 28 d’octubre del 1969 el Barça s’enfrontava al Dudelange luxemburguès a la Copa d’Europa. Era el debut europeu de l’handbol blaugrana, ara fa 40 anys. El passat i el present de la secció recorda amb admiració aquell primer pas a Europa.


Després de guanyar la Lliga i la Copa el 1969, l’equip que entrenava Antoni Lázaro es va classificar per primera vegada en la seva història per disputar una competició europea. “Érem un equip molt jove i això de jugar a Europa ens feia molta il•lusió”, recorda Francesc ‘Quico’ López Balcells, tot un referent d’aquell equip que va començar el camí europeu de l’handbol blaugrana. “Hi havia molta alegria a l’equip i ho vivíem tot com una festa”, explica.

Al partit d’anada a Luxemburg el Barça va perdre per 20 a 18, però a la tornada a Barcelona els blaugranes es van imposar per 29 a 15.

Un equip amateur ple d’il•lusió

plantilla70.JPGAquell equip dels López Balcells, Morera, Borderias, Gibert i companyia encara estava lluny de l’handbol professional. “Tots els que estem jugant a handbol ara hem d’estar agraïts a la seva generació, que era gent que ho feia perquè li agradava aquest esport”, afirma David Barrufet. “Ells tenien les seves feines, però feien els mateixos sacrificis que nosaltres o pitjors, i l’endemà s’havien d’aixecar per anar a treballar. Nosaltres som uns privilegiats”.

La primera participació blaugrana va acabar a quarts de final, quan es van trobar el totpoderós Estrella Roja de Belgrad, però va significar el primer pas d’una llarga trajectòria de la secció a Europa, plena de capítols gloriosos.

La primera pedra d’una història gloriosa

2009-10-27_REPORTAJE_BARRUFET_Y_LOPEZ_BALCELLS_005.JPG‘Quico’ López Balcells es va retirar el 1982 i no va poder viure en primera persona l’època daurada de la secció, amb set Copes d’Europa. David Barrufet, en canvi, les va viure totes com a protagonista. Set títols dels 69 que conformen el seu ampli palmarès. “Guanyar la Copa d’Europa és un somni, cadascuna és diferent. Guanyar la Lliga és un premi a la regularitat i la Copa d’Europa significa enfrontar-se amb els millors del continent. Són partits més durs i més competits”, afirma l’actual capità blaugrana.

La primera Copa d’Europa guanyada el 1991, les cinc consecutives del Dream Team i la setena al Palau davant el Ciudad Real conformen aquest recorregut blaugrana per una competició que ha donat la màxima glòria a la secció. Per tot això, el que van fer aquells pioners a Luxemburg encara té més valor. “Aquell equip va marcar una mica la pauta del que ha estat després el Barça amb Valero Rivera”, apunta López Balcells. “En aquella època la lluita contra els països de l’est era impensable, però vam marcar una miqueta el camí, vam intentar assentar les bases del que després seria el Barça”.
Fotos: Àlex Caparrós i Arxiu FCB
Fotos: Àlex Caparrós i Arxiu FCB

Per visualitzar aquest contingut és necessari que descarregueu l'última versió del Flash Player


Gladiadors a càmera lenta
David Barrufet qualifica aquells jugadors de “gladiadors”. “Jugaven sense pega. Ara si no poses pega, ningú agafa una pilota, i aquesta era molt més dura. Es tiraven a terra i es feien sang… És un esperit que no s’ha de perdre”, afirma el capità blaugrana, que també recorda com era de lent el joc en aquella època. “Semblava que juguessin a càmera lenta”, comenta Barrufet, divertit.

Notícies Handbol


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana