27.05.2010 11:07

Les semifinals i finals del Barça d’handbol

18 títols europeus conformen el palmarès més ampli de l’handbol europeu i el mereixedor d’aquest guardó és el FC Barcelona. En camí d’aquests títols, el Barça ha disputat 27 semifinals i 22 finals, i ha esdevingut el gran dominador d’Europa.

Fa 27 anys que el FC Barcelona disputava la seva primera semifinal europea. Va ser a la Copa d’Europa de la temporada 82/83 i els blaugranes van caure contra el Gummersbach alemany. Aquests 27 anys han portat 7 Copes d’Europa, 5 Recopes, 1 EHF i 5 Supercopes d’Europa. Un fet insòlit i incomparable en l’escenari de l’handbol mundial.

27 semifinals a Europa

D’aquestes 27 semifinals disputades, el FC Barcelona ha superat el seu rival en 21 ocasions. 12 han estat les semifinals de Copa d’Europa disputades i 8 han estat les superades.

En les altres competicions europees, el balanç encara és més favorable als colors blaugrana. A la Recopa d’Europa, el FC Barcelona ha fet ple: 6 semifinals i 6 finals. En el cas de les dues semifinals de Copa EHF i en les 7 de Supercopa europea, només els blaugranes han caigut a les semifinals una sola vegada a cadascuna de les competicions.

22 finals europees

FinalCEuropa91bx2x.jpgMalgrat que hagi superat 21 semifinals europees, el FC Barcelona Borges ha disputat 22 finals, ja que la temporada 95/96 no es van disputar semifinals, sinó que els campions dels dos grups en què estava dividida la competició van disputar la final. Aquella temporada el Barça va aixecar la segona Copa d’Europa de la seva història davant el Bidasoa.

Desglossant les finals per competicions, els blaugranes han jugat 9 de Copa d’Europa, 5 de Recopa, 2 de Copa EHF i 6 de Supercopa d’Europa.

Inici i final amb victòria

La primera final europea del FC Barcelona va ser la temporada 83/84, a la Recopa d’Europa. El rival era Solg Doboj de l’antiga Iugoslàvia i els blaugranes es van imposar, en partit únic, per 24 a 21. Aquesta primera final va suposar el primer títol europeu de l’handbol blaugrana.

846D1651.JPGVan seguir grans anys d’èxits durant la dècada dels noranta, especialment les 5 Copes d’Europa guanyades de manera consecutiva entre el 1995 i el 2000, però el darrer èxit a Europa va arribar la temporada 2004/05 amb la consecució de la setena Copa d’Europa de la secció.

A l’anada els blaugranes van perdre per un sol gol a la pista del BM Ciudad Real i a la tornada al Palau, un penal transformat per Iker Romero a 30 segons del final va donar al FC Barcelona el seu darrer títol europeu.

Joan Sagalés, aixecant una de les Recopes del FC Barcelona. Foto: Arxiu-FCB
Pascual, quart entrenador blaugrana a les semifinals europees
Xavier Pascual s’ha convertit en el quart entrenador blaugrana que porta el FC Barcelona a les semifinals europees. Anteriorment ho havien aconseguit Valero Rivera, entrenador del Dream Team i amb el que el Barça ha aconseguit 17 títols a Europa, Xesco Espar, que va portar l’equip a guanyar la darrera Champions, i Manolo Cadenas, que va classificar l’equip a la darrera semifinal europea. Això va ser la temporada 07/08 contra el THW Kiel.