El 3-4-3 també és una alternativa al planter

Planter

20.09.2011 16:00

Jaume Marcet

Després de 25 minuts de domini infructuós contra el Sant Andreu, el Juvenil B va passar de l’habitual 4-3-3 al 3-4-3. Aquest canvi de sistema és una alternativa que els equips del planter treballen als entrenaments.

Quan Guardiola va plantejar davant el Vila-real un esquema de joc diferent a l’habitual amb un home més al mig del camp i es va passar del 4-3-3 al 3-4-3 els menys sorpresos van ser els tècnics del futbol formatiu blaugrana.

Pla B

Els entrenadors de les categories inferiors del Barça, des de la temporada 2003/04, treballen amb l’esquema 4-3-3 com el dibuix posicional bàsic amb el qual estructuren tàcticament els equips del planter, però disposen d’un segon esquema al qual recorren quan ho creuen necessari..

La consolidació del 4-3-3 no ha marginat l’opció d’un 3-4-3 que es va imposar arran de l’arribada de Cruyff al Club la temporada 88/89.

Actualment, el 3-4-3 funciona com un pla B o l’alternativa tàctica que els entrenadors poden recórrer depenent del partit i el rival.

Esquema revulsiu

2011-09-04_FCB_JUVENIL_B_-_UD_CORNELLA_016.jpgEl partit que el Juvenil B va jugar davant el Sant Andreu suposa un bon exemple de com els tècnics del planter utilitzen el 3-4-3 com una solució als problemes tàctics que plantegen els rivals.

Els nois de García Pimienta van dominar els primers 25 minuts del partit, però gairebé sense generar ocasions de gol. El Sant Andreu s’havia situat amb un 4-5-1 que ofegava el mig del camp del Barça, amb molts problemes per crear futbol.

Atès que el partit semblava complicar-se, al minut 25 del primer període García Pimienta va ordenar als seus futbolistes un canvi d’esquema que resultaria beneficiós.

Per passar del 4-3-3 al 3-4-3 Quinti va deixar el lateral esquerre per ser el pivot de l’equip, Riera va passar de central a lateral, Otero, de pivot a interior i Babunski d’interior a mitjapunta.

Variant positiva

Tot plegat va canviar i l’equip va trobar la claredat i fluïdesa necessària per fabricar un munt d’ocasions. Babunski, més avançat, exercint d’enllaç amb els puntes no només va marcar dos gols, sinó que va ser clau en els tres gols de Sandro. Ebwelle i Riera van establir un 7-0 que va estar a punt d’igualar el 8-0 del primer equip davant l’Osasuna.

A l’hora d’analitzar el partit els protagonistes coincideixen que el canvi d’esquema havia estat clau. “Necessitàvem un home més al mig del camp i el canvi d’esquema ens ha ajudat”, segons García Pimienta.

Sandro Ramírez va poder marcar tres gols, en part gràcies “a la feina del mitjapunta, que ha obert tots els forats”. Aquest mitjapunta, David Babunski, reconeixia: “De ‘10’ m’he sentit molt a gust i els hem pogut generar les ocasions que a l’inici no arribaven”.