FCBARCELONA.CAT

Salta el menú

Menú principal

Menú del contingut


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

F.Base

03.07.2009 18:42

Les claus de l’edat d’or del futbol base

Jaume Marcet


La brillant actuació de l’Aleví A a la Corunya és l’últim exemple del bon funcionament del futbol base del Barça, una peça clau en el model de club que defensa el FC Barcelona. I és que el primer equip té en el planter un eix de la seva estructura.


Els set jugadors del planter titulars a la final de Roma, els títols de Lliga des del Juvenil a fins l’Aleví A o els 41 jugadors a Primera Divisió fets a la Masia són només alguns exemples del bon moment que viu el futbol base del club. Un moment dolç que s’explica a partir de diversos aspectes que analitzem a continuació:

QM3D8487.jpgCaptació acurada: El departament que dirigeix Pep Boada és clau per encertar en les incorporacions al futbol base. La xarxa d’observadors que s’estén per Catalunya, la resta de l'estat i a l'estranger treballa durant tot l’any per cercar futbolistes de 'perfil Barça'. Boada entén que “la captació és fonamental perquè estalvia molts costos als clubs”.

QM3D0030.jpgEntrenadors formatius: Els entrenadors del planter blaugrana no han de prioritzar la competició i els resultats en la seva feina diària. La tasca principal és treballar en la millora individual i col•lectiva dels jugadors en tots els aspectes del joc. El director del futbol base, José Ramón Alexanko, considera que els títols “agraden i fan molta il•lusió als jugadors però no són, pels tècnics, l’element més important a valorar; la millora i el perfeccionament dels jugadors és la nostra prioritat”.

MIC_foto_AA_.jpgEsquema de joc consolidat: Des que Cruyff va implantar l’any 1988 el sistema 3-4-3 al primer equip i a la resta de categories inferiors, al planter blaugrana hi ha hagut poques variacions en la manera d’ entendre el joc des de la base. El 4-3-3 que ja van utilitzar Van Gaal i Rijkaard i que és el sistema més habitual de Guardiola és el punt de partida dels equips inferiors. A més de la distribució dels jugadors al camp, la filosofia de tenir cura i dominar la pilota així com atacar pels extrems està consolidada des de fa dues dècades.

bENAIGES.jpgCoordinadors que organitzen: “Som un gran equip que ens entenem i anem tots pel mateix camí”. Alexanko es refereix a la feina dels entrenadors i coordinadors del futbol base. La feina de Quique Costas, Albert Capelles i Albert Benaiges és fonamental per aplicar i unificar criteris del club i aportar una visió global en tots els equips i coordinar decisions com fer pujar o baixar jugadors de categoria al llarg de la temporada depenent de les necessitats dels equips.

QM3D3808.jpgConnexió entre els responsables: L’entesa entre Guardiola, Begiristain i Alexanko és important perquè el primer equip i el futbol base mantinguin una relació estreta i de col•laboració mútua. Albert Benaiges considera que “la con nexió entre el Pep, el Talin i el Txiki és una gran notícia per al futbol base, ja que els tres han jugat junts, s’entenen i parlen el mateix idioma futbolístic”.

El caliu de la Masia: “Són una gran família i s’ajuden i col•laboren en tot el que poden”. Així descriu Carles Folguera, director de la Masia, el comportament de la Celebracions_La_Masia_6.jpgresidència de futbolistes de més prestigi del món. A més del seu valor simbòlic, és fonamental per integrar i formar en l’aspecte humà els joves talents que arriben de tots els indrets del món. La cura en el control dels estudis i hàbits dels residents forma part de l’ADN de la Masia.

WEB_08.jpgValentia per donar oportunitats: El cas de Marc Muniesa simbolitza la valentia de Guardiola a l’hora de donar oportunitats al planter. Muniesa, de 17 anys, sortia d’una greu lesió i tot just acumulava cinc partits amb el Juvenil A quan va fer el salt directament al primer equip contra l’Osasuna el dia que el Camp Nou va celebrar el títol de Lliga. Guardiola va justificar la seva decisió “perquè es tracta d’un central esquerrà de molt futur”. Unes condicions que el van convèncer per asseure'l a la banqueta de l’Olímpic de Roma a la final de la Lliga de Campions.
Les claus de l’edat d’or del futbol base

Per visualitzar aquest contingut és necessari que descarregueu l'última versió del Flash Player


Referents d’humilitat i compromís
Els jugadors del futbol base compten amb referents de primer ordre al primer equip del Barça. La manera de ser i d'actuar de jugadors com Puyol, Iniesta o Messi no només els estimula a créixer i imitar-los com a grans futbolistes, sinó que suposen un mirall impecable pel seu comportament dins i fora del terreny de joc. La humilitat i el compromís són valors lligats als futbolistes de la casa.

Notícies Futbol Base


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana