FCBARCELONA.CAT

Salta el menú

Menú principal

Menú del contingut


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Futbol Base

27.06.2009 11:00

“La connexió Pep-Txiki-Alexanko és la clau”

Jaume Marcet


Albert Benaiges, coordinador de les categories inferiors, atribueix la gran presència de jugadors del planter al primer equip i el prestigi creixent del futbol base blaugrana a l’entesa entre l’entrenador, secretari tècnic i director del futbol base.


Fa 18 anys que va començar com a tècnic de les categories inferiors del FC Barcelona i, al marge dels dos anys que va ser al Mataró (2003-2005), ha vist créixer tots els cracs del primer equip que s’han format al planter blaugrana. Des de fa quatre temporades exerceix com a coordinador del futbol base des del Cadet A fins al Prebenjamí.

Albert Benaiges repassa en una entrevista per al programa 'Promeses' de Barça TV l’actualitat del futbol base blaugrana.

Marc Muniesa va convertir-se el passat mes de maig en l’últim exemple de l’aposta del Barça pel futbol base. Com s’explica que Guardiola el fes debutar sense haver jugat amb el filial?
QM3D5600.jpg

La clau que tot l’engranatge funcioni és per mi l’entesa entre Txiki Begiristain, Pep Guardiola i José Ramón Alexanko. Formen un equip fabulós. Tots tres s’entenen a les mil meravelles, són amics i parlen el mateix idioma futbolístic. Vull dir que aquest allioli resultant és tan bo perquè els components són molt bons i sel´s ha de donar molt de mèrit. Quan tots tres parlen, ho fan en el mateix sentit i això ajuda moltíssim perquè tot això funcioni. El míster és de la Masia, la coneix al mil·límetre, l'Alexanko fa mil anys que és aquí i és la segona vegada que és responsable del futbol base i Txiki fa temps que està integrat en la societat catalana..., són moltes coses a favor. Per això, un fet com el del debut de Muniesa pot sorprendre la gent, però coneixent els responsables no és gens estrany.”

Ens pot explicar com va fitxar Marc Muniesa per al Barça ?

“Va ser el president de la Penya Barcelonista de Lloret, per la seva insistència (deia que hi havia un nen, que era molt bo, esquerranet, rosset..).  Així que un dia al matí vaig anar a veure´l. Vaig passar un matí a Lloret i, efectivament, hi havia un nen amb el prebenjamí tècnicament molt bo. La setmana següent ja estava entrenant amb nosaltres i el vam agafar precisament per això, per la seva qualitat tècnica i a poc a poc s'ha anat formant. Un jugador amb una qualitat humana excel·lent i bon jugador. Penso que això és el fruit de molts anys. Aquell dia vaig tornar a Barcelona content perquè havíem vist un nen molt bo.”

La temporada oficial al futbol base ha finalitzat amb set Lligues i tres campionats de Catalunya. El satisfan aquestes fites?

QM3D0012.jpg“Dels equips de futbol 11 hem quedat campions en gairebé tots, incloent els dos juvenils, amb Lliga i Copa. Després, l'Aleví B ha quedat subcampió en una Lliga molt díficil per a ells perquè és el primer any que competeixen al futbol 11 amb nens més grans que ells. Potser la categoria Benjamí ha estat més discreta en la classificació: el Benjamí ha quedat segon, el Benjamí B com sempre a mitja taula i el Prebenjamí ha quedat, en una Lliga de Benjamins, amb una diferència de dos i tres anys, tercers. En resum, podem parlar d’un curs excel·lent, no ens esperàvem tants èxits. L'any passat va ser una temporada molt i molt bona i aquest any l'hem superat. A veure l'any que ve com va, esperem poder-ho fer millor.”

És la millor temporada del futbol base que recorda?

“Que jo recordi d'abans, guanyar tres campionats de Catalunya no s'ha aconseguit mai ni amb el Barça ni amb l'Espanyol. Nosaltres sumem dos anys seguits fent-ho. Crec que sí que es podria catalogar com una de les millors temporades de la història. A més, hem de pensar que a l'Eurocopa van haver-hi set jugadors fets al nostre planter que es van proclamar campions. Al primer equip del Barça del triplet hem tingut més de deu jugadors de la casa, més 41 jugadors nostres en diferents equips de la Primera Divisió. Pel futbol base del Barça, penso que l'èxit és total.”

A nivell formatiu està tan satisfet de la feina feina?

En aquest aspecte sempre hi ha coses a millorar. Així com he comentat que a nivell de resultats és difícil millorar, pel que fa als entrenaments es poden modificar aspectes per potenciar les habilitats dels nois. Cada vegada estem apostant més en investigació, mirant que és el millor pels nens... Penso que aquesta és un constant. Hi ha molts moments en els qual hem guanyat, però hi ha detalls millorables i que cal canviar. Malgrat que estem en una línia ascendent i bona, hi ha un marge per millorar molt més.

El més dur és haver de dir a un nen que no segueix al Barça. Li costa haver de comunicar baixes?

“Això és traumàtic. De totes maneres, s'ha d'intentar que els nois no ho vegin com la finalització de res, és una etapa que ha acabat. Quantes vegades nens del Barça, al cap de tres o quatre anys, els tornem a fitxar nosaltres o ho fan per un equip professional? El que passa és que, per a ells, de moment és dur saber que no poden seguir on ells volen, que és al Barça. Són decisions subjectives i també hi ha la possibilitat que ens equivoquem, no? També t'he de dir que aquest any, com pràcticament cada temporada, la gran majoria de pares et demostren afecte, agraïment i comprensió. Això, pels que som a l'altre costat de la taula, és una grana satisfacció.

“La connexió Pep-Txiki-Alexanko és la clau”

Per visualitzar aquest contingut és necessari que descarregueu l'última versió del Flash Player


El caliu de la Masia
Quina importància té la Masia per ajudar els nois que arriben de fora en la seva integració al club i al país?

Des que en Carles Folguera és director, la Masia és una passada. Jo conec moltes residències estrangeres i nacionals, i actualment com el caliu que hi ha a la Masia no n'hi ha enlloc. Potser n'hi ha alguna però jo no la conec. En conec moltes, però no n'he vist cap com la que hi ha a la Masia ara. També hi ha el Rubeén i el Ricard, que són uns complements perfectes i, a més, estan molt units. Masia i Futbol Base anem de bracet i ens ajudem mútuament. Tots tenim una mateixa línia i estem d'acord en tot.

Notícies Futbol Base


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana