FCBARCELONA.CAT

Salta el menú

Menú principal

Menú del contingut


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

F.Base-Barça Atlètic

08.04.2009 19:06

Cayén: “Luis Enrique és un exemple per a la plantilla”

Jaume Marcet


El preparador físic del Barça Atlètic José Ramón Cayén considera a l'entrenador del filial un exemple en el qual fixar-se quant a preparació física. Cayén creu que el filial arriba al tram final de la temporada en gran forma.


El Barça atlètic arriba al tram final de la temporada en condicions óptimes per intentar assolir un lloc entre els quatre primers del grup tercer de la segona Divisió B. Per conéixer com arriba el filial en l'aspecte físic i com es treballa en aquest aspecte Barça TV i fcbarcelona.cat ha conversat amb José Ramón Cayén, preparador físic del Barça Atlètic.

Com va ser la seva arribada al Barça?
“Bàsicament a través de Luis Enrique .Ens coneixíem de fa temps, sabia de la meva labor a la universitat i en la preparació física de diversos esportistes, a més d'haver entrenat a equips de futbol base. I quan a ell li va sorgir l'oportunitat, vam seure, ho vam valorar a veure què es podria fer, que es podria desenvolupar aquí a nivell de preparació física, sempre tenint en compte la part tàctica i tècnica de l'equip. Li va semblar bé la preparació i també la idea general que podiem portar a terme i ell va ser qui em va donar l'oportunitat i Alexanco el que va acabar de donar el vistiplau per poder entrar aquí.”

Quin balanç fa de l'experiència, d'entrenar al filial amb Luís Enrique?
cAYEN_1.jpg“És un aprenentatge constant. Abans d'entrar en un món així has de tenir unes bases grans a nivell científic i d'entrenament, tant teòric com pràctic, és essencial que les persones amb les quals treballes creguin en la teva feina, coneguin el teu treball i et donguin la part de responsabilitat que et toca. També fa molt la plantilla que tens i amb jugadors joves que tenen encara molt que fer en el futbol,la predisposició i la possibilitat de desenvolupar una part física amb ells és molt més àmplia que en altres equips en els quals els jugadors ja són més veterans, ja vénen més de tornada . Aquí és una meravella perquè els jugadors cada dia fan bo l'entrenament que tu has preparat en el despatx en la teoria amb els entrenadors.”
.
Quins objectius es va traçar a principi de temporada en l'aspecte físic?
“El que busquem és que, per descomptat i més estant al Barça, que l'equip base la seva fortalesa en la pilota, en la qualitat amb l'esférica, en un sistema tàctic ben definit per l'entrenador però que a això li acompanya una preparació física exigent per poder aguantar durant 90 minuts i ja no sol durant 90 sinó durant tota una temporada. Per això des del principi, a més de que treballàvem a un nivell tècnic i tàctic, la preparació física ha estat exigent amb els jugadors per mantenir durant tota la temporada un nivell físic que els permeti, ja no només aguantar un partit si no desenvolupar aquestes qualitats que ells tenen individuals per la qualitat tècnica que atresoren.”

Es busca arribar al més alt en algun moment concret de la temporada?
QM3D0903.jpg“Més que buscar un punt àlgid  en un mes o en dos mesos, el que hem intentat és fer una pretemporada molt exigent perquè això ens permet estar durant la major quantitat de temps possible, la resta de la temporada amb la lliga regular en marxa ja, en un percentatge molt alt del nivell de forma.. És a dir, no fer puntes molt grans i, per tant, caigudes molt grans, i mantenir-nos sempre en un nivell estable de manera que els permeti estar 90 a un ritme alt”.

Fins a quin punt és possible individualitzar el treball, tenint en compte que hi ha perfils físics molt diferents?
cAYEN_4.jpg“ És complicat perquè tens a 20 jugadors i cadascun és un món, cadascun és totalment diferent del seu company. Però dins d'aquesta complicació el nostre treball és intentar adaptar-nos al que cadascun necessita en cada moment. Ells tenen total llibertat per comunicar-nos si tenen algunes sensacions no del tot agradables o si pensen que al millor aquesta següent sèrie els pot perjudicar més que beneficiar, tenen tota la confiança per dir-nos-ho i nosaltres per descomptat després valorem si això és viable o no i després un treball personalitzat amb cadascun en el que incloem a vegades la utilització del pulsómetre, per valorar càrregues o veure quan un jugador està millor o pitjor.”

Hi ha algun jugador que estigui tan en forma com Luis Enrique? El veuen com un exemple?
Això és essencial. Que un entrenador pugui dir amb total tranquil·litat, total llibertat que la preparació física és important perqé ell ha estat un exemple quan va estar en el primer equip del Barça, ell ha estat un exemple d'una persona que ha treballat, que s'ha preparat físicament, doncs això et dóna credibilitat, no? Un entrenador que argumenta la preparació física com alguna cosa important perquè ell ha estat un exemple d'aquest tipus de jugador doncs enforteix i reforça que ells creguin i que vegin que la preparació física és un benefici per a ells, no és per a nosaltres, és per al seu creixement.

Cayén: “Luis Enrique és un exemple per a la plantilla”

Per visualitzar aquest contingut és necessari que descarregueu l'última versió del Flash Player


La possibilitat de jugar el playoff canvia alguna cosa?
El nostre pensament a dia d'avui és que queden 5 partits, i que per tant hem de fer els 5 partits al màxim de les nostres possibilitats. Amb això el que busquem és garantir-nos que els 5 partits anem a estar en perfectes condicions per rendir i treure el major nombre de punts possible, si això al final es transforma a classificar -nos per al play off, que tant de bo sigui així, ens sentaremos, farem una reconsideració, ens plantejarem en quin moment estem després d'aquests 5 partits i com afrontar aquest extra. Però a dia d'avui, començar a plantejar-nos si al millor reduir una mica la càrrega d'entrenaments perquè al millor ens queden 2,4, 6 partits més, seria estar perdent l'atenció en el focus principal que són els 5 partits i en els quals estem cinquens i hem de treure el màxim dels punts que queden.

Notícies Futbol Base


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana