Barça B-Elx: igualtat històrica

Barça B

16.09.2010 12:27

David Puig

L’Elx, proper rival del Barça B, ha visitat el Miniestadi en cinc ocasions amb diferents resultats. El filial blaugrana ha guanyat dos partits, n’ha empatat dos i ha encaixat una derrota.

Els duels entre el Barça B i l’Elx han estat històricament molt igualats. Tots dos equips s’han enfrontat en cinc ocasions al Miniestadi, sempre a la Segona A, i el balanç ha estat molt equilibrat: dues victòries blaugrana, dos empats i una victòria de l’Elx. Aquesta es va produir en l’última visita de l’Elx, a la temporada 1987/88, quan l’equip de Felipe Mesones es va imposar per 1-3 al de Lluís Pujol.

Un penal amb polèmica obre la victòria de l’Elx (1-3)

L’últim cop que es van enfrontar el Barça B i l’Elx al Miniestadi va ser el 25 d’octubre del 1987. El filial blaugrana va encaixar l’única derrota a domicili contra l’equip alacantí. Els de Mesones es van imposar per 1-3 en un partit amb polèmica inclosa, ja que el 0-1 va arribar gràcies a un penal molt protestat de Serer a Bracun en el minut 28.

BARxA_AT_2_ELX_1_x15-3-87x_-_2.jpgEn el minut 44, Guillermo Amor empatava i feia justícia al millor joc de l’equip de Lluís Pujol. Però en el segon temps, la superior efectivitat dels il•licitans va resultar decisiva. En el minut 51, Rodríguez superava el porter blaugrana Abellán i en el 79, Bracu establia el definitiu 1-3 amb un precís cop de cap.

Dues victòries per la mínima

L’Elx també va oposar força resistència en les dues victòries blaugrana. La temporada 1986/87, el Barça B de Martínez Vilaseca va guanyar per 2-1 l’Elx de Delfín Álvarez. Martín (min 25) i Villaroya (min 73) van col•locar un 2-0 en el marcador que semblava definitiu, però en el minut 82, Mora retallava diferències i afegia emoció als últims minuts del partit. Aquella victòria va suposar un pas molt important per al Barça B de cara a assegurar la permanència a la 2a A.

BARxA_AT_2_ELX_1_x15-3-87x.jpgLa temporada 1983/84, el filial va quallar un gran partit davant un Elx que acabaria pujant a la Primera Divisió. L’equip de José Luis Romero va guanyar per 3-2 un partit que va començar per sota en el marcador. En el minut 34, Boria feia el 0-1 i complicava molt les coses als blaugranes. En el segon temps, el Barça B va capgirar el marcador amb dos gols de Carlos (min 47 i 68) i Calderé (min 60). En el minut 73, Laguía marcava el 3-2, resultat que els blaugranes van saber conservar fins al final del partit.

Dos empats repetits: 1-1

Els dos empats entre el Barça B i l’Elx van acabar amb el mateix resultat: 1-1. En el partit jugat la temporada 1985/86, l’Elx es va avançar en el minut 7 gràcies a un penal transformat per Paco per unes mans de Retuerto. El Barça B, entrenat per Martínez Vilaseca, empatava en el minut 28 amb un gol de Villaroya.

BARxA_AT_2_ELX_1_x15-3-87x_-_3.jpgL’altre empat a un gol va ser el 23 de gener del 1983 en el primer enfrontament entre tots dos equips al Miniestadi. En el filial jugaven homes com Gratacós, Fradera, Calderé i Rojo. Entrenat pel plorat Toni Torres, l’equip blaugrana va marcar primer gràcies a un gol de Tarrés culminant una gran jugada personal de Rojo. L’Elx de Luis Cid Carriega va empatar el partit en el minut 62 amb un gol de Meri.
Els capitans del Barça B i l'Elx abans del partit jugat al Mini el 22 de desembre de 1985. Fotos: Arxiu Seguí / FCB
L’Elx, un clàssic de Primera a les dècades dels 60 i 70

L’Elx ha viscut èpoques més glorioses que les actuals quan era un habitual a la Primera Divisió durant les dècades dels 60 i 70. Els il•licitans va jugar en la màxima categoria durant tota la dècada dels 60 i es van enfrontar amb el primer equip del Barça en 22 ocasions, amb un balanç de nou victòries blaugranes, sis derrotes i set empats.

A la dècada següent, l’Elx es va mantenir en la Primera Divisió set temporades, en què el Barça va guanyar set partits, en va perdre dos i va empatar en tres ocasions. Només hi ha quatre precedents als anys 80. La temporada 1984/85 el Barça va guanyar al Camp Nou per 4-0 i va empatar a zero a l’antic estadi d’Altabix. El curs 1988/89 els blaugranes van guanyar tots dos partits: 2-0 al camp Nou i 0-3 a Elx. Va ser l’última temporada del l’Elx a la Primera Divisió.