Quart precedent amb l’Athletic a vuitens

21.12.2010 13:34

David Puig

Barça i Athletic Club s’enfrontaran per quarta vegada en una eliminatòria de vuitens de final de la Copa. En els tres partits jugats a casa, el Barça ha sumat dues victòries i ha encaixat una derrota.

La llarga història d’enfrontaments entre el Barça i l’Athletic Club a la Copa, un total de 19, ha deparat tres enfrontaments en vuitens de final. D’aquests, dos han estat favorables als blaugranes. Després d’aquestes dues eliminatòries, el Barça va acabar proclamant-se campió, mentre que l’Athletic va guanyar la final l’any 1945 quan es va eliminar el Barça als vuitens de final.

29-11-1989: FC Barcelona 1 – Athletic Club 0

L’últim cop que Barça i Athletic Club es van veure les cares en uns vuitens de final de la Copa va ser en la temporada 1989/90. En el partit d’anada jugat a San Mamés, el Barça va guanyar per 0-1 gràcies a un gol de penal de Koeman. A la tornada i el mateix dia en què el club celebrava el 90è aniversari, l’equip de Johan Cruyff va patir de valent per superar els de Txetxu Rojo damunt un terreny de joc impracticable per la pluja. Com a l’anada, un penal transformat per Koeman va donar la victòria al Barça.

BARxA_1_ATH_BILBAO_0_x29-11-1989x_-_COPA_x3x.jpgLa nota negativa del partit va ser la lesió d’Aloisio, que va abandonar el terreny de joc en el minut 26 després d’una dura entrada de Mendiguren. El Barça va sortir al camp amb un onze format per Zubizarreta, Aloisio, Serna, Koeman, Milla, Eusebio, Bakero, Robert, Salinas, Laudrup i Begiristain. López Rekarte va entrar pel lesionat Aloisio i Soler va substituir Begiristain en el segon temps.

Després de superar l’Athletic Club, el Barça va aliminar la Reial Societat i el València fins a arribar a la final, on es va imposar al Reial Madrid per 2-0.

23-05-1971: FC Barcelona 3 – Athletic Club 0

Tocava remuntada. A l’anada, l’Athletic Club es va imposar per 1-0 però l’equip de Vic Buckinham no va fallar i va remuntar l’eliminatòria guanyant al Camp Nou per 3-0. El tècnic anglès del Barça va alinear un onze format per Reina, Rifé, Gallego, Eladio, Torres, Costas, Rexach, Asensi, Marcial, Zabalza i Pujol. Dueñas va entrar pel lesionat Costas en el minut 27.

1619_02_03.jpgEl Barça va igualar l’eliminatòria poc abans del descans quan Rojo II va marcar en pròpia porta desviant una centrada de Marcial. En el minut 16 del segon temps, Dueñas marcava el 2-0 rematant una centrada d’Asensi. El 3-0 definitiu el marcaria Rexach al transformar un penal de Beitia a Asensi a deu minuts del final del partit. Com en la temporada 1989/90, el Barça també guanyaria la final de la Copa després de deixar en el camí l’Athletic Club als vuitens. Després de superar el Deportivo de la Corunya i l’Atlètic de Madrid, el Barça guanyaria el València en una inoblidable final en què els blaugranes van guanyar per 4-3 després d’una pròrroga.

12-2-1945. FC Barcelona 1 – Athletic Club 2

L’única eliminatòria de vuitens en què l’Athletic Club va eliminar el Barça es va viure en la temporada 1944/45. Els bascos arribaven a Les Corts amb una renda important de 3-1 del partit d’anada i el Barça del mític Josep Samitier no va poder capgirar l’eliminatòria i va acabar perdent per 1-2.

BARxA-ATHLETIC_CLUB_x1951x.jpgEl Barça va saltar a la gespa de Les Corts amb un onze format per Quique, Elias, Curta, Calvet, Corró, Gonçalvo III, Riba, Escolà, Martín, César i Bravo. En l’equip bilbaí van jugar noms mítics del futbol espanyol com Gainza, Zarra o el porter Lezama. Tot semblava que la remuntada era possible quan en el minut 5, Escolà va marcar l’1-0.El Barça necessitava un gol més per eliminar l’equip biscaí. Però no va ser així i gràcies a dos gols de Zarra i d’Elias en el segon temps, l’Athletic va assegurar-se la classificació.
Superioritat blaugrana a casa
El Barça ha rebut 13 cops l’Athletic Club a la Copa. El balanç és clarament favorable als blaugranes amb 10 victòries, un empat i dues derrotes. De les 13 eliminatòries que han protagonitzat tots dos equips, el Barça n’ha superat vuit per cinc l’equip bilbaí.