29-N: dos precedents amb sort desigual i final feliç

29.11.2010 14:01

Manel Tomàs

Dues vegades ha coincidit l’aniversari de la fundació del Barça amb un clàssic. Fa un any l’equip barcelonista va guanyar al Camp Nou i el 1959 va perdre al Bernabéu, però en totes dues ocasions la Lliga va acabar sent blaugrana.

Per a l’aficionat barcelonista constitueix una doble emoció que el dia que el seu equip compleix anys es disputi el clàssic amb el Madrid. El fet que les dues ocasions en què això ha passat el Barça hagi acabat guanyant la Lliga és una raó més per a l’optimisme.

Derrota a Chamartín...

MADRID_2_BARxA_0_x29-11-59x-_GOL_ANULxLAT_AL_BARxA.jpgEra el 29 de novembre del 1959, i coincidint amb l’aniversari del FC Barcelona, blaugranes i madridistes arribaven a la jornada onze de la Lliga igualats a punts al capdamunt de la classificació, en un aferrissat frec a frec que es mantindria fins al final del campionat. En aquestes condicions, el duel del Bernabéu era important però no decisiu, com així es va demostrar al cap d’uns mesos.

Aquell partit el va guanyar l’equip blanc per 2-0 (gols de Mateos i Di Stéfano), després de 90 minuts no massa lluïts en què el Barça es va veure perjudicat per la dolenta actuació de l’àrbitre Gardeazábal. que va anul•lar un gol vàlid aconseguit per Eulogio Martínez i no va xiular un clar penal a l’àrea madridista. El cert, però, és que aquell dia el Barça va desaprofitar una oportunitat d’or per derrotar a l’equip blanc, que no es va mostrar gaire inspirat, però la davantera que va alinear el tècnic Helenio Herrera, formada per Suco, Eulogio Martínez, Villaverde, Evaristo i Suárez, no va tenir el seu dia.

...però guanyen la Lliga

MADRID_2_BARxA_0_x29-11-59x_-_EULOGIO_MARTxNEZ.jpgEl Barça es va poder rescabalar d’aquella ensopegada a la segona volta amb la victòria al Camp Nou per 3 a 1, un resultat que igualava el ‘goal average’ particular entre els dos rivals. Finalment, l’equip barcelonista es va proclamar campió de Lliga amb 46 punts, els mateixos que el Reial Madrid, però superant-lo en el coeficient general. A més, Antoni Ramallets va aconseguir el trofeu Zamora al porter menys golejat a la Lliga, amb 24 gols en 27 partits.

Celebren els 110 anys amb victòria

fcb-r._madrid_x56x.JPGEl clàssic del 29 de novembre del 2009 es va decantar del costat del Barça, que gràcies a la suma d'aquests tres importants punts va poder recuperar el liderat davant d’un Reial Madrid que arribava com a primer classificat. A la segona part va sortir Ibrahimovic, que va esdevenir tot un revulsiu. Així, al minut 56 Alves va progressar per la banda dreta per connectar un llarg centre al segon pal que el davanter suec va rematar a gol. Malauradament, al minut 62 Busquets va ser expulsat en veure la segona targeta groga per unes mans. Per al Reial Madrid era l’ocasió per a la remuntada, però la tripleta màgica Xavi-Messi-Iniesta no va perdre el control de la pilota i al darrere Piqué i Puyol van imposar la seva llei. Amb aquesta treballada victòria, el Barça posava la directa al títol de Lliga 2009/10.