Un cop guanyador del grup a la 4a jornada

04.11.2010 10:40

Champions: només un cop guanyador del grup a la 4a jornada

Jesús Carrillo

El Barça ha participat en 16 edicions de Champions i 15 cops a la fase de grups de la màxima competició europea. Només una vegada, al curs 2002/03, l’equip ha signat la classificació per als vuitens com a campió de grup després de 4 jornades.

Segellar la classificació per als vuitens de Champions després de quatre jornades i com a guanyador del grup de Champions és una fita molt complicada. Aquest any no s’ha aconseguit per ben poc. De fet, amb Pep Guardiola a la banqueta no s’ha assolit mai. Fins ara, el FC Barcelona, en les dues darreres temporades, va obtenir el pas a vuitens de final com a guanyador de grup a la cinquena jornada l’any del triplet (matemàticament com a primer de grup) i a la sisena la temporada passada (també com a primer).

Des que la Lliga de Campions va agafar el relleu de l’antiga Copa de Europa, només en una ocasió els blaugranes han tancat el pas després de les quatre primeres jornades de fase de grups, amb la classificació i la primera possició tancades.

La temporada 2002/03, bé a la Champions, fatal a la Lliga

2010-11-02_COPENHAGUEN-BARCELONA_04.JPGLa 2002/03, que és quan es va assolir aquest registre, va ser una de les més estranyes dels últims anys. A Europa, l’equip sumava de tres en tres i va guanyar onze de dotze partits de les dues lliguetes que es jugaven. En canvi, a la Lliga, l’equip dirigit per Louis van Gaal, a la seva segona etapa, era al mes de febrer més a prop de la zona de descens que no pas de les places capdavanteres. Aquests resultats van provocar la destitució del tècnic holandès.

Aquell any, a la primera fase, el Barça va guanyar els quatre primers partits de la Champions, davant el Bruges (3-2), el Galatasaray (0-2) i dos partits contra el Lokomotiv de Moscou (1-3 i 1-0). Els dotze punts donaven matemàticament el pas a la fase següent.

A punt de repetir a la temporada 2005/06

La temporada en què el FC Barcelona va guanyar la final a París, l’equip dirigit per Frank Rijkaard es va quedar més a prop que mai de repetir l’estadística. Després de quatre partits, el Barça sumava deu punts, per quatre dels altres tres rivals de grup –Werder Bremen, Udinese i Panathinaikos–, però tot i la folgada situació del grup, els blaugranes encara no eren matemàticament campions de grup, per bé que les opcions de no ser-ho eren mínimes.
També la temporada 1999/2000, després de guanyar a Wembley al Arsenal (2-4), la classificació per a la següent ronda estava gaire be tancada.

Enguany, la situació torna a estar ben encarada, i a l’equip li falta un únic punt per tenir la classificació virtualment a la butxaca.

L’any passat, situació límit
Si normalment els blaugranes han necessitat l’última jornada de la fase de grups per tancar la classificació com a primers de grups, o com a segons, l’any passat es va donar una circumstància molt poc habitual. En els últims dos partits de la darrera jornada entre el Dinamo-Barça i l’Inter-Rubin, tots quatre equips tenien possibilitats de quedar primers, segons, tercers o quarts. Finalment Barça i Inter, per aquest ordre, van ser els guanyadors del grup en detriment dels dos equips de l’Europa Oriental.