Els partits del Barça contra el Santos

24.06.2011 14:11

Manel Tomàs

Al llarg de la història el Barça i el Santos s’han enfrontat diverses vegades, gairebé sempre al Camp Nou i amb el crac brasiler Pelé com a protagonista. El balanç d’aquests partits és favorable als colors blaugrana.

El Barça va rebre tres vegades a l’estadi blaugrana el Santos de Pelé, els anys 1959, 1960 i 1963. Val a dir que els jugadors barcelonistes li van anar agafant progressivament la mida a l’equip brasiler, ja que després d’una derrota d’escàndol (1-5) li va seguir una victòria aferrissada (4-3) i finalment un triomf clar (2-0). Ja a les acaballes de la carrera esportiva de Pelé, el Santos va ser clarament derrotat pel Barça l’estiu del 1974 al trofeu Ramón de Carranza (4-1). Finalment, l’agost del 1998 ambdós equips van empatar en el trofeu Joan Gamper (2-2), amb victòria barcelonista a la tanda de penals.

'O rei' va regnar al Camp Nou

El 28 de juny del 1959 el Santos va passar com una piconadora sobre el Barça, al qual va derrotar per 1-5 amb gols d’Evaristo per als locals i Pelé (2), Dorval (2) i Coutinho per als visitants. El conjunt blaugrana venia de guanyar la Lliga i la Copa amb Helenio Herrera a la banqueta, que va delegar en el seu segon, Enric Rabassa, per a aquest partit. Rabassa va presentar un onze ple de suplents, amb els espanyolistes Bartolí i Recamán reforçant l’equip i amb Villaverde, Kocsis, Evaristo i Czibor com a principals figures. Per part visitant va destacar un joveníssim Pelé (18 anys) i el veterà Jair, que amb 38 anys encara tenia molt futbol a les seves botes. En acabar el partit, l’entrenador del Santos, Luis Alonso, va declarar que Pelé “només havia jugat a un vint per cent de les seves possibilitats”.

Primera victòria del Barça

Un any després la història va ser ben diferent. El 3 de juliol del 1960 el Santos va repetir visita al Camp Nou, on es va trobar amb un Barça amb totes les seves estrelles (sense anar més lluny, aquesta vegada van jugar Kubala i Suárez) que va oferir una primera part de somni. Al final dels primers 45 minuts el resultat ho deia tot: 4-0, amb gols de Suárez (2), Villaverde i Kubala. En la segona part els blaugranes van acusar l’esforç i el Santos va imposar la seva formidable tècnica, marcant tres gols per mitjà de Pepe (2) i Pelé i fent mèrits per aconseguir com a mínim l’empat. Tot plegat va ser un espectacle formidable.

Nou triomf barcelonista

0917_01_04.jpgLa tercera visita del Santos de Pelé a l’Estadi (12 de juny del 1963) fou per al Barça la més plàcida de totes. Curiosament, en aquella època l’equip blaugrana no es trobava en el seu millor moment, però aquella nit (el partit va començar a les 10.45 hores) el públic que gairebé omplia el Camp Nou va veure com els Eladio, Vergés, Re, Fusté i companyia van donar el millor d'ells mateixos i van vèncer per 2-0 (gols de Pereda i Zaballa) davant un Santos molt tècnic però poc efectiu. Malgrat l’enorme expectació que va generar (ja estava considerat el número 1 del món), Pelé va passar força desapercebut. Aleshores 'O rei' era doble campió del món: amb el Santos a la Copa Intercontinental i amb la selecció de Brasil als Mundials de Suècia, el 1958, i de Xile el 1962.

Un Carranza amb Pelé en decadència

1974-_PELx_I_CRUYFF_AL_CARRANZA.JPGL’estiu del 1974 el torneig Ramón de Carranza va reunir a Cadis els equips del Palmeiras, el Barça, l'Espanyol i el Santos. A les semifinals el Palmeiras va superar el Barça (2-0), i l’Espanyol el Santos (2-0), per la qual cosa blaugranes i blancs va haver de disputar l’1 de setembre el partit de consolació pel tercer i quart lloc. Un intranscendent matx que no va tenir més història que el fet de reunir dos cracs com Johan Cruyff i Pelé. Al capdavall, el Santos no es va prendre l’enfrontament amb gaire seriositat i va perdre per 4-1, amb gols, per part del Barça, de Neeskens (2), Marcial i Asensi. En minut 87, amb 4-0 en el marcador, Pelé va provocar un penal que ell mateix va transformar. 'O rei' es retiraria del futbol professional poques setmanes després, al mes d’octubre.

Un Trofeu Gamper ben disputat

3739_02_05.jpgL’últim capítol –de moment– de la història dels enfrontaments Barça-Santos va tenir lloc amb motiu de la disputa del XXXIII Trofeu Joan Gamper, el 25 d’agost del 1998. Va ser un partit molt emocionant en el qual els homes de Louis van Gaal només van poder doblegar l’equip brasiler amb els llançaments des del punt de penal (5-4) després que els 90 minuts acabessin amb empat a dos gols. Van marcar Luis Enrique i Figo per al bàndol barcelonista. Al final del matx, l’expresident del Barça Enric Llaudet va lliurar el trofeu de campió al capità de l’equip barcelonista, Luis Figo, i Manuel Gamper, nét del fundador del Barça, li va donar al capità del Santos el trofeu de subcampió.