Català

Salta el menu

Menú d´idiomes


L’ànima anglesa del Barça


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Futbol

23.05.2011 11:40

L’ànima anglesa del FC Barcelona

Miquel Pellicer


Noms com Robson, Venables i Lineker formen part de la història anglesa del Club. A pocs dies per a la final de la Champions a Wembley, el Club recorda la sèrie de partits que va disputar contra el Crook Town, equip d’origen de Jack Grenwell


L’ànima anglesa del FC Barcelona

Aldecoa, el bilbaí britànic
Un dels jugadors més significatius del Barça de les Cinc Copes, Emilio Aldecoa, va ser precisament un bilbaí que l’any 1937 va fugir de la Guerra Civil cap al Regne Unit. Amb la Segona Guerra Mundial, Aldecoa va formar part del Wolverhamptom i del Coventry City. Amb doble nacionalitat, Aldecoa va fitxar l’any 1951 pel Barça, i va coincidir amb l’arribada de Kubala. Integrant del Barça de les Cinc Copes, va col•laborar en la consecució de 2 Lligues, 2 Copes, 2 Copes Eva Duarte i 1 Copa Llatina.
Entrenadors com Bobby Robson i Terry Venables o jugadors com Gary Lineker formen part de la història del Barça amb Anglaterra com a denominador comú. A pocs dies per a la final de la Champions a Wembley contra el Manchester United no ens podríem oblidar dels lligams anglesos del FC Barcelona, en què destaquen alguns noms propis com Wild o Greenwell.

I és que les connexions angleses del FC Barcelona ja es remunten als seus orígens, quan l’anglès Walter Wild va ser un dels fundadors del Club –al costat dels seus compatriotes John Parsons i William Parsons- i el seu primer president, treballant braç a braç amb Hans Gamper. D’aquella mateixa època també van marcar tendència Ernest i Arthur Witty, grans ‘sportmen’ i jugadors amb tècnica futbolística destacable.

Anys més tard, i precisament amb Gamper com a president del Barça, va arribar a l’equip Jack Greenwell, un migcampista anglès nascut al comtat de Durham i provinent del Crook Town AFC, un modest club amb un passat prometedor. L’arribada de Greenwell el 1912 va propiciar una sèrie de partits entre el FC Barcelona i el conjunt del nord d’Anglaterra. 1913, 1921 i 1922 són els anys dels deu enfrontaments entre els culers i els anglesos, que les cròniques esportives de l’època van arribar a qualificar com un “autèntic esdeveniment esportiu”. El balanç d’aquests deu partits va ser: quatre victòries blaugrana, dues dels anglesos i quatre empats. De la victòria del 1922 el club anglès conserva el trofeu que van obtenir i un banderí commemoratiu a les seves instal·lacions.

Lligams amb el Crook Town

La història comuna del Crook Town i el FC Barcelona va més enllà d’aquests enfrontaments, ja que va ser el club d’origen del jove Greenwell, que ha passat a la història per haver estat el primer entrenador oficial que va tenir el Club i després del comiat del també anglès John Barrow va passar a la banqueta, on va ser el tècnic durant set temporades seguides, rècord únicament superat per Johan Cruyff.

En el seu primer any, un grup de socis va demanar la seva destitució però el president Hans Gamper el va defensar i fruit d’això van arribar els títols: 2 Copes d’Espanya i 5 Campionats de Catalunya. Posteriorment, en una segona etapa com a tècnic del Club, no va aconseguir tants èxits com a la primera, ja que només va guanyar un Campionat de Catalunya. Posteriorment, Greenwell es va convertir el 1939 en el primer entrenador no sud-americà en guanyar la Copa Amèrica dirigint la selecció peruana.

La influència anglesa al Barça està formada per 8 entrenadors –entre els quals destaquen Vic Buckingham (1969-71), Terry Venables (1984-87) i Bobby Robson (1996-97)-; 49 jugadors, en què destaca el davanter Gary Lineker (1986-89); 2 presidents – Walter Wild i Artur Witty.

2011-05-20_VISITA_KEVIN_COOPER_MUSEU_FCB_003.jpgEmotiva visita

Aquests dies, un exjugador i exentrenador del Crook Town, Kevin Cooper, ha visitat Barcelona i ha pogut compartir les experiències d’un club que va potenciar el futbol a Catalunya al primer terç del segle XX. Cooper, emocionat en la seva visita al Museu del Barça, ha facilitat fotografies i cartes al Centre de Documentació del Club per a l’estudi de l’època de Greenwell i s’ha mostrat convençut de la victòria del Barça a la final de Wembley. “El Manchester United és un equip excel•lent, però el Barcelona és el millor equip del món”, diu Cooper, que considera que Wayne Rooney, però sobretot Ryan Giggs, són els jugadors que cal tenir en compte. Del Barça, el representant del Crook Town considera fonamentals Leo Messi i Andrés Iniesta, jugador del qual destaca sobretot el joc al primer toc.

Aquest dissabte, doncs, molts anglesos estaran pendents del Manchester United a la final londinenca. No obstant, per competència als ‘red devils’, però també per sentiment culer, altres compatriotes seguiran el partit del cantó blaugrana. Malgrat que el darrer jugador, Gary Lineker, va marxar l’any 1989, l’ànima anglesa del FC Barcelona estarà present a Wembley com a part de la història.

Notícies Futbol

Temporada 10-11

Detall de la opció seleccionada

Patrocinadors oficials


Copyright - FCBarcelona | Nota Legal | Venda entrades | Aquesta pàgina web és l´única oficial del FC Barcelona

Segueix-nos a: Facebook | Twitter | Youtube | RSS


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana