La primera Supercopa, contra l'Athletic Club

13.08.2009 10:58

La primera Supercopa, també contra l'Athletic Club

Berta Brau

26 anys després es reedita el duel que va donar al Barça la primera Supercopa d’Espanya de la història del club. La victòria a ‘La Catedral’ per 1-3 va ser clau per als blaugranes, que van perdre la tornada a casa.

Ara fa aproximadament 26 anys, a la temporada 1983/84, el FC Barcelona i l’Athletic Club eren a les portes de disputar la segona edició de la Supercopa d’Espanya. Com passarà ara, el partit d’anada es jugaria a San Mamés i la tornada al Camp Nou.

El Barça mossega a ‘La Catedral’

Contràriament a les apostes, el FC Barcelona va oferir la seva millor cara a San Mamés, on va imposar-se amb comoditat als locals, que van perdre el nord a la segona part. Els bascos van saltar a la gespa amb força, però en pocs minuts els barcelonistes ja s’havien apoderat de la zona ample passant a dominar el partit. La declaració d’intencions del Barça va quedar clara des del principi i es va confirmar amb el gol d’Alexanco, marcat al minut 31 de joc.

Una victòria vital

En l’últim sospir del primer temps, els bilbaïns van empatar mitjançant una diana de Sarabia. Sense immutar-se ni perdre la concentració, els blaugranes van aprofitar els quinze minuts de descans per, al minut tres de la segona part, rematar l’Athletic Club amb l’1-2. El segon del Barça el va convertir Carrasco, que va superar la sortida del porter basc, aleshores Zubizarreta. Després del segon, va venir el tercer, aquest cop de les botes de Rojo que va rematar una pilota rebutjada pel porter local.

Consecució del títol amb derrota

Es va haver d’esperar un mes perquè es jugués el partit de tornada. El Camp Nou esperava amb candeletes al conjunt bilbaí per fer vàlida la victòria a domicili, però el Barça de Bilbao no va aparèixer pel camp barcelonista. El conjunt de Javier Clemente va començar ensenyant les dents i marcant en el primer minut de joc, després de forçar el primer córner del matx. Endica va signar el primer i únic gol del partit, gol esperançador però insuficient per als bascos. Malgrat la derrota, el Barça va proclamar-se campió de la Supercopa d’Espanya.
La plantilla blaugrana, celebrant el títol de Copa de la temporada 1982/83 que el va permetre disputar la Supercopa d'Espanya contra l'Athletic Club.
Dues aficions en consonància
La bona relació entre les aficions basca i catalana és una realitat que ve de lluny. De fet, en trobem mostres al llarg de la història. La més recent, a la final de la Copa del Rei de Mestalla, on, tot i la derrota, l’afició bilbaïna va aplaudir esportivament el campió. El mateix va succeir el curs 1983/84, quan el Barça es va imposar per 1 a 3 a l’Athletic Club a San Mamés en el partit d’anada de la Supercopa d’Espanya. Aleshores, el gran futbol ofert pels barcelonistes va desencadenar una ovació de l’afició local.