Molt més que tres punts

02.11.2008 18:09

Marc Guillén

L’onzena victòria consecutiva del Barça, obtinguda a Màlaga, és d’aquelles necessàries per guanyar un títol i hi ha molts detalls que ho demostren.

El Barça va aconseguir molt més que tres punts i el lideratge a Màlaga. A base de caràcter i cor va assolir una victòria èpica amb molts detalls de gran equip.

Xavi i Piqué, excel•lents

Tot l’equip va fer un partidàs, però es podria destacar la feina de dos dels set jugadors del planter que van sortir a l’equip titular: Xavi Hernàndez i Gerard Piqué. El defensa va treure profit de ser el jugador més alt de la plantilla –1,92 m– i es va fer un fart de rebutjar pilotes altes. En un dia en què tot l’equip va defensar conjuntament, Piqué va recuperar deu pilotes i només en va perdre una.

ALN01D03.014.jpgPer la seva banda, Xavi va ser l’home del partit en marcar dos gols –no ho feia des que era cadet– i destaca com el tercer màxim golejador de l’equip, amb sis gols, tres a la Lliga. Xavi marca els tempos i decideix els partits amb gols o amb assistències: és el blaugrana que més passades de gol ha fet, sis.

Més de tres gols per partit

Les dades parlen per si mateixes. A la Lliga, el Barça ha marcat 28 gols –15 a fora i 13 al Camp Nou–, i això equival a una mitjana de 3,1 per partit. Sense comptar les dues primeres jornades, amb la derrota a Sòria i l’empat contra el Racing de Santander, el Barça porta una mitjana de 3,85 gols per partit. La de la Champions és de 2,8 gols per partit.

449 minuts sense encaixar un gol

malaga_-_fcb_x6x.jpgEl gran gol de Duda al minut 12 va trencar la ratxa de quatre partits amb la porteria blaugrana a zero. Tant a Bilbao com a Basilea com contra l’Almeria i el Benidorm, el Barça no havia encaixat cap gol, cosa que havia significat 449 minuts sense rebre’n cap. El partit a Benidorm el va jugar Jose Manuel Pinto, així que Víctor Valdés feia 359 minuts que estava imbatut fins que el Màlaga va empatar el partit.

Quatre gols de falta

En un partit en què l’estat de la gespa no permetia jugar a futbol, les jugades d’estratègia eren clau per guanyar-lo. Els jugadors ho sabien i van treure més profit que mai d’aquest recurs: Xavi i Alves van fer el primer i el quart gol, respectivament, en llançaments de falta directa.

Fins ara el Barça havia marcat dos gols de falta. El primer el va marcar el Messi més murri sorprenent la barrera de l’Atlètic de Madrid, i el segon va ser obra d’Alves contra l’Almeria. En vuit jornades de Lliga el Barça ja ha marcat quatre gols de falta i demostra que domina les jugades a pilota parada.

Per entrar a la història
Històricament al Barça sempre li ha costat guanyar els partits en què les condicions climatològiques i del terreny de joc són tan adverses com les ahir a Màlaga. Per això quan es guanyen són victòries recordades. En dues de les últimes ocasions en què el Barça ha guanyat partits en un camp impracticable ha acabat assolint el títol de Lliga.
Es necessita un caràcter guanyador per tirar endavant partits com el de la jornada 17 de la temporada 1998/99 contra el Bilbao (4-2) a l’estadi, que es va estar a punt de suspendre però que al final es va jugar. I el Barça de la segona Lliga de Van Gaal el va guanyar amb gols de Luis Enrique, Cocu i Rivaldo (2). També s’havia de ser d’una pasta especial per guanyar en la jornada 25 de la temporada 1993/94 al José Zorrilla. El camp estava enfangat, i Zubizarreta va ser expulsat al minut 12, però el Barça de la quarta Lliga de Cruyff va vèncer (1-3) amb dos gols de Koeman i un de Romário.